Εργαζόμενη έμεινε έγκυος και απολύθηκε!

Εργαζόμενη έμεινε έγκυος και απολύθηκε!

Πριν λίγες μέρες το σύνολο του αστικού κόσμου τίμησε την μέρα της γυναίκας. Τα MME πρόβαλαν πλήθος από δηλώσεις πολιτικών προσώπων που μιλούσαν για την πρόοδο που έχει γίνει σε σχέση με την καταπίεσή της. Η πραγματική κατάσταση όμως αποτυπώνεται σε όσα κατήγγειλε μια πρώην εργαζόμενη σε ιδιωτική κλινική αποκατάστασης.

Αρχικά, η εργοδοσία της κλινικής την ανάγκασε να εργάζεται με δίμηνες συμβάσεις για δύο χρόνια, ώστε να έχει τα ελάχιστα δυνατά δικαιώματα. Σε δεύτερη φάση δεν ανανέωσε την σύμβαση της όταν έμαθε πως ήταν έγκυος και χρειάζονταν αναρρωτική άδεια. Στη συνέχεια αν και οι δίμηνες συμβάσεις αναγνωρίστηκαν ως καταχρηστικές από το δικαστήριο, η εργοδοσία δικαιώθηκε μετά από έφεση και δεν κατέβαλε κανένα ποσό στην εργαζόμενη. Η ίδια εταιρεία μάλιστα απέλυσε και τον σύζυγο της! Το τραγικό είναι ότι απόλυση της την οδήγησε στην αποβολή και την ψυχική κατάρρευση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση αυτήν την καταγγελία ανοίγει και η πραγματική συζήτηση. Στον κόσμο της εργασίας είναι γνωστό ότι γυναίκες που ξεκινούν μια εγκυμοσύνη συχνά αναγκάζονται σε εθελούσιες εξόδους, απολύονται ή δεν προσλαμβάνονται καν, όταν δηλώσουν ότι θέλουν να κάνουν παιδιά. Με διάφορους τρόπους άμεσα ή έμμεσα οι μητέρες οδηγούνται στην ανεργία.

Ταυτόχρονα, οι γεννήσεις στην Ελλάδα πέφτουν με σταθερό ρυθμό. Σε ετήσια βάση γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά ενώ σε αρκετές χρονιές οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Επίσης, η πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος αντιστοιχεί σε πτώση των γεννήσεων, με το κόστος ανατροφής των παιδιών να είναι αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Όλα αυτά δείχνουν την υποκρισία των κυβερνήσεων και των διάφορων συστημικών παραγόντων . Από τη μια υποτίθεται ότι νοιάζονται για την προστασία της γυναίκας, των παιδιών, του θεσμού της οικογένειας κτλ και από την άλλη δίνουν την δυνατότητα στο κεφάλαιο να πετάει στο δρόμο μητέρες. Όσο και αν μιλάνε για το καλό του «έθνους» και της «φυλής» αποκαλύπτεται πως θέλουν να υπηρετήσουν είναι την λογική «όλα για τα κέρδη του κεφαλαίου». Καταργώντας το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων αντικειμενικά βάζουν τεράστιους φραγμούς και στην τεκνοποίηση.

Ομαδικές απολύσεις, συνεχείς αξιολογήσεις, τσάκισμα μισθών και εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς είναι η πολιτική της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων της και της ΕΕ που το δικαστήριο της επίσημα νομιμοποίησε τις απολύσεις εγκύων. Το σύστημα πλέον δεν διστάζει να χτυπήσει ανοιχτά και τη μητρότητα, ακόμα κι αν στραπατσάρεται το «κοινωνικό» του προσωπείο και η ευαισθησία που υποτίθεται ότι έχει σε σχέση με το θέμα.

Δ.Κ.

Εδώ η καταγγελία: https://www.makthes.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Να αυξηθούν οι μισθοί, να παρθούν πίσω οι ανατιμήσεις