Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

....ο δρόμος του επαναστάτη
(Χρόνης Μίσσιος)

Θυμάμαι πόσο βαθιά πληγώθηκα όταν ύστερα από κάποιους μήνες στην ασφάλεια, με πετάξαν σ' ένα τζιπ, δεμένο με χειροπέδες παρόλο που δεν μπορούσα να σταθώ όρθιος, περπάταγα με τα τέσσερα... Με φορτώνουν, που λες, σ' ένα τζιπ για το Γεντί Κουλέ. Ήξερα ότι πάω για θάνατο μου το 'χαν πει σε όλους τους τόνους στην ασφάλεια.

Ήταν Σάββατο απόγευμα καλοκαίρι.Θα 'χε μπει για τα καλά ο Ιούλιος. Περνάγαμε απ' το Βαρδάρη, είχαν σκολάσει τα μαγαζιά, ο κόσμος μυρμήγκιαζε στους δρόμους, φορτωμένος ψώνια. Ακούμπησα τα χέρια μου με τις χειροπέδες στο παραπέτο του τζιπ, μια ματιά, μια ματιά... Ο ένας από τους χαφιέδες με κατάλαβε. «Βλέπεις ρε μαλάκα; Ποιος νοιάζεται για σένα, μαλάκα; Λες ότι πας να πεθάνεις γι' αυτούς, ποιος σε ξέρει; Τους βλέπεις; Κάνουν τα ψώνια τους, θα πάνε σπίτι τους, αύριο στα βαποράκια, Περαία, Μπαξέ, Αρέτσου, θάλασσα, παιχνίδι, κορίτσια, ποιος νοιάζεται για σένα, μαλάκα; Πας για εκτέλεση, κι είσαι μονάχα δεκάξι χρονών»...

Ένιωσα τέτοια απελπισία, τόση δυστυχία, ώστε μόλις αντάμωσα τους άλλους στην φυλακή, έβαλα τα κλάματα. Ε, έπρεπε να περάσω πολλά και να διαβάσω πολύ, για να καταλάβω πόσο μοναδικός και πόσο μοναχικός είναι ο δρόμος του επαναστάτη.

Όταν σου λένε ότι η αντίσταση είναι μάταιη. Να θυμάσαι τα τούνελ του Cu Chi

ΔΕΥΤΈΡΑ, 10 ΙΟΥΝΊΟΥ 2013
Κατά τη διάρκεια του πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, η συλλογική αποφασιστικότητα και επιμονή των Βιετναμέζων συνοδεύτηκε από μια εξαιρετική επινοητικότητα ενάντια στην κατοχή των ΗΠΑ και του πολέμου που είχαν διεξάγει στο Νότο.


 Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής απάντησης στην επιθετικότητα των ΗΠΑ που είχε ο απελευθερωτικός αγώνας, ήταν η δημιουργία ενός τεράστιου υπόγειου δικτύου με σήραγγες - τa πιο διάσημα (από τα πολλά) ήταν γνωστά ως Τούνελ Cu Chi, όπως λέγεται και στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια ιστορική μνήμη, όπως δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πώς τa ιδιαίτερα πολυσυζητημένα drones UAV της σύγχρονης καταπολέμησης λαϊκών αντιστάσεων θα επικρατούσαν έναντι των εν λόγω τούνελ και άλλων μορφών της λαϊκής αντίστασης και επανάστασης στη σημερινή εποχή. (Συντ. Revolutionaryfrontlines)

Tα τούνελ Cu Chi (με αγγλικούς υπότιτλους)
Αυτή η ταινία ήταν η πρώτη που γυρίστηκε στο Βιετνάμ από τότε που τελείωσε ο πόλεμος. Ο σκηνοθέτης Mickey Grant ξεκίνησε τα γυρίσματα του φιλμ το 1986 στα 16mm και έκανε πρεμιέρα με 35mm, σε ένα θέατρο στη Σαϊγκόν το 1990 με όλες το καστ που ήταν πρώην Βιετκόνγκ παρόν και τελείωσε με μια μόνιμη επευφημία που κράτησε πάνω από 30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, χιλιάδες άνθρωποι στην Βιετναμέζικη επαρχία Cu Chi ζούσε με ένα πολύπλοκο σύστημα υπόγειων σηράγγων. Αρχικά χτίστηκε τον καιρό των Γάλλων, οι σήραγγες επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής παρουσίας. Όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να βομβαρδίζουν τα χωριά του Cu Chi, οι επιζώντες πήγαν υπόγεια, όπου παρέμειναν για όλη τη διάρκεια του πολέμου. Οι μυστικές σήραγγες, οι οποίες ένωναν χωριό με χωριό και συχνά περνούσαν κάτω από Αμερικανικές βάσεις, δεν ήταν μόνο οχυρώσεις για τους αντάρτες Βιετκόνγκ , αλλά ήταν επίσης το κέντρο της ζωής της κοινότητας. Κρυμμένα κάτω από τα κατεστραμμένα χωριά υπήρχαν σχολεία και δημόσιοι χώροι, νοσοκομεία όπου γεννιόντουσαν παιδιά και γίνονταν χειρουργικές επεμβάσεις στους τραυματίες του πολέμου. Υπογείως ήταν δημόσιοι χώροι όπου τα ζευγάρια παντρεύονταν και ιδιωτικοί χώροι , όπου τα ζευγάρια συναντιόντουσαν. Υπήρχαν ακόμη και θέατρα όπου καλλιτέχνες διασκέδαζαν με τραγούδι, χορό και παραδοσιακές ιστορίες.


Tα τούνελ Cu Chi μια ταινία του Mickey Grant, είναι η ιστορία της ζωής υπογείως ειπωμένη από τους ανθρώπους που έζησαν την εμπειρία αυτή. Είναι μια ιστορία που αποκαλύπτεται από έναν χειρουργό, έναν καλλιτέχνη, έναν ηθοποιό, έναν μηχανικό και τους λίγους επιζώντες της ομάδας ανταρτών που άφηναν τις σήραγγες κάθε βράδυ για να πολεμήσουν έναν εχθρό με απέραντα ανώτερη δύναμη. Μαζί με τους αντάρτες Βιετκόνγκ φαίνονται πλάνα του πολέμου στο Βιετνάμ που έχουν διασωθεί, από εικονολήπτες με την οπτική της αγάπης, της ζωής και του θανάτου στις σήραγγες. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο υλικό προσφέρει ένα συναρπαστικό είδος ηχώ, βλέπουμε και ακούμε ηθοποιός στην διάρκεια του πολέμου στις σήραγγες και στη συνέχεια να περιγράφουν την εμπειρία σχεδόν τριάντα χρόνια μετά.


Πηγή: Frontlines of Revolutionary struggle