Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ (ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΗΜΕΡΑ)
ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 12/12/2013  ΣΤΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ:
1) ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ
2) ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 8:30 ΠΜ
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 12:30 ΜΜ ΚΑΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 7:00 ΜΜ
(ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/12/2013)

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ   Δυο διαδοχικά κύματα επιθέσεων ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ έχουν περάσει. Το πρώτο με το κλείσιμο των νοσοκομείων του ΙΚΑ, το δεύτερο με το κλείσιμο πανελλαδικά 7 δημοσίων νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σε Αθήνα και Θεσ/νικη χιλιάδες  κρεβάτια έχουν ήδη διαγραφεί από το χάρτη, για χιλιάδες κόσμο έχει δυσκολέψει η πρόσβαση και η εξυπηρέτηση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
     Την ίδια στιγμή ράντζα, και αναμονή για τους ασθενείς, στα νοσοκομεία που απέμειναν συμπληρώνουν την εικόνα που αποτελεί αποτέλεσμα των μνημονιακών «μετταρυθμίσεων» ΕΕ-ΔΝΤ και κυβέρνησης.
Ο δήθεν διάλογος για την υγεία, φέρνει νέες χιλιάδες διαθεσιμότητες υγειονομικών-διοικητικών με χιλιάδες απολύσεις γιατρών ειδικοτήτων των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και ενδεχομένως και των κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Νέες συγχωνεύσεις των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας που οδηγούν σε  κλείσιμο 200 τουλάχιστον πολυιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά. Φέρνει σχέδια για ιδιωτικοποίηση και των Κέντρων Υγείας  με παράδοση τους  για χρήση σε ιδιώτες γιατρούς.
Φέρνει παράδοση σε ιδιώτες των εργαστηρίων των νοσοκομείων, των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών. Νέο κύμα συγχωνεύσεων επαρχιακών νοσοκομείωνκλείσιμο ψυχιατρείωναλλά και άλλων νοσοκομείων της Αθήνας και Θεσ/νικης.Συνολικά 50 νοσοκομεία βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας.
Τέλος τα νοσοκομεία, που (μέχρι νεοτέρας) γλιτώνουν το κλείσιμο, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο γύρο περικοπών. 300 εκ ευρώ λιγότερα θα λάβουν για το 2014, ενώ 370 εκ λιγότερη προβλέπεται η φαρμακευτική δαπάνη.
 Τα χαράτσια των 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο και το 1 ευρώ ανά συνταγή, έρχονται να προστεθούν στo 5 ευρώγια την είσοδο στα εξωτερικά ιατρεία, στα ακριβοπληρωμένα νοσήλια, στα εκτός λίστας φάρμακα και εξετάσεις (74 ευρώ στοιχίζουν οι εξετάσεις για έμφραγμα στα επείγοντα των νοσοκομείων), στα επί πληρωμεί απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία
Αποτέλεσμα των πολιτικών τους είναι να διευρύνεται συνεχώς το κομμάτι του λαού που  φθάνει στο σημείο να καθυστερεί την θεραπεία του ή να αποφεύγει τις αναγκαίες επεμβάσεις. Άλλωστε, την ίδια ώρα 2,5 εκ εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους είναι ανασφάλιστοι χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης στην δημόσια περίθαλψη και υγεία. Ενώ για τους υπόλοιπους, που ακόμα έχουν να πληρώνουν, οι μεγάλες διαφημίσεις σε EUROMEDICA, ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ κλπ μαρτυρούν προς τα πού πάνε τα πράγματα:
   Θέλουν να τελειώσουν με αυτό που γνώρισε ο λαός ως δικαίωμα στην περίθαλψη και “υποχρέωση” του κράτους. Θέλουν να μετακυλήσουν το κόστος, στους ίδιους τους εργαζόμενους και το λαό. Για όσους έχουν, εννοείται...
Μπορούμε να απαντήσουμε σε όλα αυτά ?
Η μαζική λαϊκή και παρατεταμένη πάλη, η προσήλωση στο συγκεκριμένο στόχο της υπεράσπισης της
ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Για να μην κλείσει κανένα Πολυιατρείο και κανένα Κέντρο Υγείας, ούτε στην Ελευσίνα, ούτε στον Ασπρόπυργο, στα Μέγαρα και τα Άνω Λιόσια, αλλά και πουθενά. Για να μην κλείσει καμιά κλινική και κανένα τμήμα στο Θριάσιο νοσοκομείο, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ, 4/12
για τις εξελίξεις στην υγεία στο Πν. κέντρο του δήμου Ελευσίνας 6:00 μμ


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Ο Κόκκινος Δεκέμβρης-Βιβλιοπαρουσίαση

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ // ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


Παρουσίαση

"Η παλλαϊκότητα της δεκεμβριανής αντίστασης είναι κάτι που κανένας τίμιος άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει". "Οι δεσμοί του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ με το λαό είχαν σφυρηλατηθεί στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και στις 50 μέρες που ακολούθησαν την απελευθέρωση. Το Δεκέμβρη λαός και στρατός δέθηκαν σε μια αδιάρρηκτη ενότητα. Ο Σκόμπι και ο χαφιές αντιμετώπιζαν παντού και πάντα ολόκληρο το λαό έτοιμο και αποφασιστικό. Γι' αυτό και το μεγαλύτερο μέρος της πολεμικής μηχανής των Εγγλέζων στράφηκε ενάντια στους μαχητές της πρώτης γραμμής αλλά και ενάντια στον άοπλο λαό των λαϊκών συνοικιών. Εκεί βρίσκονταν οι ανεξάντλητες εφεδρείες, οι εμψυχωτές, οι νοσοκόμοι, οι τροφοδότες του ΕΛΑΣ. Κι εκεί γύρισαν τις μπούκες τους τα πυροβόλα της ξηράς και των πολεμικών, εκεί έσπειραν το θάνατο τα ρουκετοβόλα της ΡΑΦ. Ο λαός έπρεπε να εξοντωθεί! ΓΙΑΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΥΣΣΩΜΟΣ ΕΣΤΕΚΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ". Επειδή λοιπόν στο συγκεκριμένο ερώτημα, αν δηλαδή η Αριστερά χρειάζεται να υπερασπίζεται τις κομμουνιστικές κληρονομιές, εμείς απαντάμε απερίφραστα καταφατικά, γι' αυτό και προχωρήσαμε στην παρούσα έκδοση. Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει δύο κείμενα που γράφτηκαν λίγο μετά τη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944 και προσπαθούν να αντιπαραβάλουν την αλήθεια, την εμπειρία και τα βιώματα, με τους μύθους και τα ψέμματα που διέδιδαν οι συνεργάτες των Γερμανών και των Βρετανών.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944
Πρόλογος
Πώς φτάσαμε στον Δεκέμβρη
Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα
Ο Δεκέμβρης ανήκει σε όλο το λαό
Δολοφόνοι και εγκληματίες
Τα μεταδεκεμβριανά
Το ελληνικό Κατίν
Πρόλογος
Πως οργανώθηκε η συκοφαντική εκστρατεία

Φωτογραφικό υλικό απο το Δεκέμβρη του 44

http://kaistriotis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_30.html

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο Δεκέμβρη του 1944 με το φακό του Dmitri Kessel.

Γράφει ο Πέτρος Γαϊτάνος, το Νοέμβρη του 1994, στην εισαγωγή του Λευκώματος
"DMITRI KESSEL, ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ‘44", Εκδόσεις ΑΜΜΟΣ, 

Ο Dmitri Kessel γεννήθηκε στην Ουκρανία στις αρχές του αιώνα. Μετανάστευσε στην Αμερική το 1923 και εργάστηκε σαν φωτογράφος στο περιοδικό LIFE. Ταξίδεψε σ’ ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο και οι φωτογραφίες του –μολονότι προορίζονταν για ένα εφήμερο μέσο- άντεξαν στον χρόνο. Σήμερα ο Κέσελ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ στον κόσμο. Η δουλειά του, κλασική πια, έχει παρουσιαστεί σε πολλά βιβλία. Οι φωτογραφίες όμως που ο Ντμίτρ Κέσελ έβγαλε στην Ελλάδα του 1944 έμειναν περισσότερο ανέκδοτες και παρουσιάζονται σήμερα για πρώτη φορά.

Τον Αύγουστο του 1994, πενήντα χρόνια μετά, ένας άλλος μεγάλος φωτογράφος του αιώνα μας, ο Ντέηβιντ Ντάνκαν, έφερε στην Αθήνα αυτό το πολύτιμο υλικό και μας το έδωσε λέγοντας. «Ο Ντμίτρ Κέσελ ήταν εδώ, κάτω από την Ακρόπολη, στις 3 Δεκεμβρίου 1944. Τότε που πολλά όνειρα έγιναν εφιάλτες και ο ηρωισμός, η αγωνία και το πάθος μάτωσαν αυτή την όμορφη χώρα. Σας στέλνει, μέσα απ’ την καρδιά του, όσα θραύσματα μάζεψε από εκείνα τα γεγονότα. Τη δική του φωτογραφική μαρτυρία».

Οκτώβριος 1944. Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά.
 Μαζί τους και ο Ντμιτρ Κέσελ
Υποδοχή από πλήθος Αθηναίων.
 Οι άντρες αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους αμήχανους Βρετανούς στρατιώτες

  Η Πλατεία Συντάγματος τον Οκτώβρη του 1944
   Ο Γιώργης Σιάντος μιλάει από το μπαλκόνι των γραφείων του ΚΚΕ
    Στους δρόμους της Αθήνας μικροπωλητές πουλούσαν
    στη μαύρη αγορά οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια τους

     Στρατιώτες της Ορεινής Ταξιαρχίας φτάνουν από στην Αθήνα από την Ιταλία
      Στις 18 του Οκτώβρη του 1944, στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας στον κόσμο που ζητούσε «λαοκρατία», είπε το γνωστό «πιστεύουμε και στη λαοκρατία».
       (Γρηγόρη Φαράκος: Μαρτυρίες και Στοχασμοί)
      Γεώργιος Παπανδρέου
      Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου βρισκόμουν, στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος, μαζί με έναν Αμερικανό ρεπόρτερ, τον Κόνι Πούλος. Είχε ξεκινήσει μια μεγάλη διαδήλωση. Οι οπαδοί του ΕΑΜ διαμαρτύρονταν για τον αφοπλισμό των δυνάμεων του ΕΛΑΣ. Η αστυνομία είχε διαταχθεί να σταματήσει τη διαδήλωση και είχε σχηματίσει ένα κλοιό στο δρόμο. Την προηγούμενη μέρα η Κυβέρνηση είχε δώσει την άδεια της αλλά αργά τη νύχτα η άδεια ανακλήθηκε. Οι αξιωματούχοι του ΕΑΜ δήλωσαν πως ήταν αδύνατο να ματαιώσουν τη διαδήλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αποφάσισαν να προχωρήσουν
      Ένα τεράστιο πλήθος γέμιζε το δρόμο μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό. Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί κι ακολούθησε μια ριπή. Βρισκόμαστε με τον Κόνι έξω από τα Παλαιά Ανάκτορα, απέναντι από τον κλοιό της αστυνομίας. Όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί εγκλωβιστήκαμε ανάμεσα στις πρώτες γραμμές των διαδηλωτών και τους αστυνομικούς. Καλυφτήκαμε πίσω από το τοιχαλάκι του δρόμου που οδηγεί στα ανάκτορα.
      Με τους πρώτους πυροβολισμούς οι διαδηλωτές έπεσαν κάτω.
      «Πυροβολούν άοπλους», είπε ο Κόνι. «Ναι» , του απάντησα, «κοίτα αυτόν αριστερά».
      Σχεδόν 15 πόδια μακριά μας, ένας άνδρας με πρόσωπο γεμάτο αίματα προσπαθούσε να σηκωθεί από το έδαφος. Κρατούσε το στομάχι του κι αίματα ανάβλυζαν μέσα απ’ τα δάκτυλά του. Οι σποραδικοί πυροβολισμοί σταμάτησαν μερικά δευτερόλεπτα. Οι διαδηλωτές σηκώθηκαν και άρχισαν να διαλύονται. Μερικά σώματα έμεναν ακίνητα στο δρόμο. Κάποιος ζητούσε βοήθεια. Όσοι τραυματίες μπορούσαν να περπατήσουν υποβαστάζονταν από τους συντρόφους τους. Μετά από μια μικρή διακοπή η αστυνομία πυροβόλησε ξανά. Όταν φάνηκε πως οι πυροβολισμοί σταματούν οριστικά, μερικοί διαδηλωτές εμφανίστηκαν στην Πλατεία Συντάγματος για να μαζέψουν τους νεκρούς και τους βαριά τραυματισμένους. Η αστυνομία πυροβόλησε και τους απώθησε.
      Συνολικά η αστυνομία σκότωσε 23 και τραυμάτισε 140, ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες. Αυτό, όμως, δε σταμάτησε τους διαδηλωτές που άρχισαν να κατευθύνονται προς τον αστυνομικό σταθμό απ’ όπου αναχαιτίστηκαν με νέα πυρά.
      Την ίδια στιγμή τα βρετανικά τεθωρακισμένα που είχαν σταθμεύσει κατά μήκος της Πανεπιστημίου κινήθηκαν και εμφανίστηκαν στο δρόμο οι άντρες της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας. Οι διαδηλωτές τους υποδέχτηκαν με ανακούφιση κι έτρεξαν στην Πλατεία Συντάγματος να τους αγκαλιάσουν και να τους φιλήσουν.
      Ένας Βρετανός αξιωματικός φώναξε στο διευθυντή της αστυνομίας Άγγελο Έβερτ που στεκόταν στον εξώστην του αστυνομικού αρχηγείου.
      «Σταματήστε αμέσως να πυροβολείτε».
      Ο Έβερτ απάντησε με αθωότητα «Ποιος πυροβολεί;»
      (Dmitri Kessel)

      Είχε ξεκινήσει μια μεγάλη διαδήλωση
      Οι οπαδοί του ΕΑΜ διαμαρτύρονταν για τον αφοπλισμό των δυνάμεων του ΕΛΑΣ
       Η αστυνομία είχε διαταχθεί να σταματήσει τη διαδήλωση
       Ένα τεράστιο πλήθος γέμιζε το δρόμο μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό
        Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί και ακολούθησε μια ριπή
        Η επίθεση στη διαδήλωση της Κυριακής της 3ης του Δεκέμβρη, έγινε με εντολή της κυβέρνησης του Παπανδρέου και του αρχηγού της Ελληνικής αστυνομίας, Άγγελου Έβερτ.
        54 νεκροί και 70 τραυματίες τα θύματα της.
         (Σπύρος Λιναρδάτος: Πολιτική και Πολιτικοί)
                  
        Πυροβολούν άοπλους!
         Μερικά σώματα έμειναν ακίνητα στο δρόμο
         Συνολικά οι αστυνομία σκότωσε 23 και τραυμάτισε 140.
         Ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες
         Την ίδια στιγμή τα βρετανικά τεθωρακισμένα κινήθηκαν
          Εμφανίστηκαν οι άνδρες της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας
           Κάποιοι ζητούσαν βοήθεια

           Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά. Αυτή τη φορά κρατούσαν μια πελώρια αμερικάνικη σημεία και κατέβαιναν αργά το δρόμο φωνάζοντας ρυθμικά: «Ρούζσβελτ, Ρούζσβλτ». Δεν επιχείρησαν να επιτεθούν στον αστυνομικό σταθμό. Μετά από λίγο οι δρόμοι έμειναν έρημοι. Μερικοί άνδρες και γυναίκες άφηναν πρόχειρους ξύλινους σταυρούς στα σημεία που είχε χυθεί το αίμα των θυμάτων. Άλλες γυναίκες μάζευαν το αίμα σε χαρτοσακούλες και παλιές κονσέρβες. 
           Την επόμενη μέρα στην κηδεία των 23 θυμάτων καταλάβαμε γιατί.
           Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη κι ένα μεγάλο πλήθος προσευχόταν στη μικρή πλατεία. Από κει η νεκρική πομπή κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα. 
           Τα φέρετρα παρατάχθηκαν σε μια γραμμή, εκεί όπου τα θύματα των πυροβολισμών της Κυριακής είχαν πέσει. Όλοι γονάτισαν σε σιωπηλή προσευχή. Μερικοί κρατούσαν πανώ γραμμένα με το αίμα των θανάτων. 
           Ένα που βρισκόταν στην κορυφή της πομπής, έγραφε: «όταν ο λαός είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της τυραννίας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα». Ήταν πιτσιλισμένο με αίμα.
           (Dmitri Kessel)
           Μερικοί άντρες άφηναν πρόχειρους ξύλινους σταυρούς
           στα σημεία που είχε χυθεί το αίμα των θυμάτων
           Θάβαμε τους νεκρούς μας συχνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια … πολύ συχνά
            Στους δρόμους χιλιάδες Αθηναίοι περίμεναν την πομπή να περάσει
             Ήταν πιτσιλισμένο με αίμα

              Ο εμφύλιος έχει αρχίσει. 
              Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στο Δεκέμβρη του 1944 με το φακό του Dmitri Kessel.

              Στις 3 Δεκέμβρη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, για τη μονόπλευρη διάλυση του ΕΛΑΣ.
              Ο κόσμος χτυπήθηκε δολοφονικά στο Σύνταγμα και υπήρξαν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
              Κηδεία με παλλαϊκή διαδήλωση την επόμενη. Νέα δολοφονικά χτυπήματα.
              Στις 5 Δεκέμβρη και αφού οι διαδηλωτές χτυπιούνται για τρίτη συνεχόμενη μέρα, άνδρες του ΕΛΑΣ χτυπούν κι  αυτοί.
              Μπαίνουν στο παιχνίδι με τανκς και οι Εγγλέζοι.
              Τις επόμενες μέρες, χρησιμοποιούν και αεροπλάνα.
              4 του Γενάρη, ο ΕΛΑΣ παίρνει εντολή να αποχωρήσει από την Αθήνα.
              Ούτε μια φορά, στις 33 μέρες των μαχών, δεν συνήλθε η ΚΕ, ούτε καν το ΠΓ του ΚΚΕ.
              (Γρηγόρης Φαράκος: Μαρτυρίες και Στοχασμοί)

              Ο εμφύλιος είχε αρχίσει

               Βλέπω Έλληνες να σκοτώνονται μεταξύ τους
               Ολόκληρη τη νύχτα της Δευτέρας και την ημέρα της Τρίτης ακούγαμε πυροβολισμούς και ριπές. Την Τετάρτη οι Βρετανικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση. Βρετανοί αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος. Εκείνο το πρωί οι δρόμοι της Αθήνας ήταν έρημοι και ένα γκριζογάλανο πέπλο καπνού απλωνόταν σε όλη την πόλη. Οι εκρήξεις των οβίδων και των όλμων ενώνονταν με τους ήχους των ντουφεκιών και των αυτομάτων, Τα πυρά ήταν πυκνά, Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο του ΕΛΑΣ. Το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετάνιας έγινε το κέντρο απ΄ όπου ο στρατηγός Σκόμπι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων, διεύθυνε τις επιχειρήσεις. Πολλά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, μερικοί με τις οικογένειες τους, έμεναν στο ξενοδοχείο. Η «πρώτη γραμμή» ήταν λίγα τετράγωνα πιο κάτω, στην πλατεία Ομονοίας. Από την άλλη πλευρά της πόλης, η περιοχή που ελεγχόταν από τους Βρετανούς και τους δεξιούς Έλληνες τέλειωνε στην Ακρόπολη.
               (Dmitri Kessel)
               Την Τετάρτη οι βρετανικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση
                Εκείνο το πρωί οι δρόμοι της Αθήνας ήταν έρημοι
                κι ένα γκριζογάλανο πέπλο καπνού απλωνόταν σε όλη την πόλη

                 Η περιοχή που ελεγχόταν από τους Βρετανούς και τους δεξιούς Έλληνες τελείωνε στην Ακρόπολη


                  Ήταν πολλοί οι αθώοι Έλληνες γυναίκες και παιδιά που πέθαναν                   Τα πυρά ήταν πυκνά
                   Η «πρώτη γραμμή» ήταν λίγα τετράγωνα πιο κάτω, στην πλατεία Ομονοίας. Από την άλλη πλευρά της πόλης, η περιοχή που ελεγχόταν από τους Βρετανούς και τους δεξιούς Έλληνες τέλειωνε στην Ακρόπολη.
                   (Dmitri Kessel)
                   Η «πρώτη γραμμή» ήταν λίγα τετράγωνα πιο κάτω στην πλατεία Ομόνοιας
                    Βρετανική περίπολος προσπερνά πτώματα κρατουμένων που είχαν προσπαθήσει
                    να δραπετεύσουν από τις φυλακές Αβέρωφ

                     Βρετανικό τεθωρακισμένο έχει ανατιναχθεί κοντά στην Ομόνοια

                     Κοντά στην Ομόνοια μια ώρα μετά την κατάπαυση του πυρός
                      Ο Δημητρώφ, ηγέτης του ΚΚ Βουλγαρίας, ζητούσε από τον Μολότωφ, να επιτρέψουν τουλάχιστον οι Σοβιετικοί στον Τύπο τους, να κάνει μνεία στη δράση και στις επιτυχίες του ΕΛΑΣ.
                       (Πολιτική και Πολιτικοί: Σπύρος Λιναρδάτος)


                      Έλληνες που έχουν συλληφθεί από τους Βρετανούς
                      Το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετάνιας έγινε το κέντρο απ΄ όπου ο στρατηγός Σκόμπι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων, διεύθυνε τις επιχειρήσεις. Πολλά μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, μερικοί με τις οικογένειες τους, έμεναν στο ξενοδοχείο.
                      (Dmitri Kessel)
                      Το Fortress Bar της Μεγάλης Βρετάνιας
                      Στο σαλόνι τα Μεγάλης Βρετάνιας δύο Ελληνοαμερικανοί συζητούν 
                      με αξιωματικούς της ρωσικής αποστολής
                      Στις 25 του Μάρτη του 1944, ο Στάλιν έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εθνική μας εορτή, στο βασιλιά Γεώργιο και όχι στην κυβέρνηση που είχε εγκαθιδρυθεί στην ελεύθερη Ελλάδα από το ΕΑΜ               
                       (Πολιτική και Πολιτικοί: Σπύρος Λιναρδάτος)

                      O παπα-Ανυπόμονος, χαρούμενος με την άφιξη της Σοβιετικής αποστολής στο βουνό, γύρισε και είπε στον Άρη:
                      «Καπετάνιε, ήρθαν οι δικοί μας» και ο Βελουχιώτης του απάντησε:
                      «Παπά, όλα τα γουρούνια την ίδια μούρη έχουν»
                       (Από τα απομνημονεύματα του Ανυπόμονου)

                      Οι αξιωματικοί της ρωσικής αποστολής μοιράζονται διάφορα δωμάτια και διανυχτέρευαν. Εδώ ο συνταγματάρχης Ποπώφ
                      Ο στρατηγός Ρόναλντ Σκόμπι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων
                      Μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης με τις οικογένειες τους συζητούν στο σαλόνι της Μεγάλης Βρετάνιας. Στο κέντρο ο Στυλιανός Γονατάς
                      Ο Ρόναλντ Σκόμπι και ο Χάρολντ Αλεξάντερ στον εξώστη του Μεγάρου Σλήμαν

                      Οι Άγγλοι στην Ακρόπολη
                      Οι αλεξιπτωτιστές είχαν καταλύσει μέσα στο Μουσείο. Όπλα κιάλια και μπερέδες κρεμόντουσαν απ’ τα αγάλματα. Οι άνδρες ξαπλωμένοι στο πάτωνα, έγραφαν γράμματα και διάβαζαν στο φως των κεριών. Την επόμενη μέρα τους φωτογράφισα «σε ώρα εργασίας». Η είσοδο της Ακρόπολης ήταν φραγμένη με χοντρά ξύλα κι αμμόσακους. Οι αλεξιπτωτιστές, οπλισμένοι με αυτόματα, είχαν πάρει θέσεις πίσω από πεσμένες κολώνες και μέσα στον Παρθενώνα, όπου υπήρχε ένας σταθμός επικοινωνίας. 
                      Άγγλοι σε «ώρα εργασίας»
                      Οι αλεξιπτωτιστές είχαν καταλάβει την Ακρόπολη στις 6 Δεκεμβρίου
                      για να μην πέσει στα χέρια του ΕΛΑΣ

                       Είχαν πάρει θέση πίσω από τις πεσμένες κολώνες
                       Μέσα στον Παρθενώνα υπήρχε ένας σταθμός επικοινωνίας
                        Ο Βρετανός υπουργός Μακμίλαν, τηλεγραφούσε από την εξεγερμένη Αθήνα ότι «πλάι στους εξτρεμιστές του ΕΛΑΣ, οι διεστραμμένοι διανοούμενοι της έντυπης δημοσιογραφίας, είναι μεταξύ των πιο επικίνδυνων εχθρών μας».
                        Κατηγορούσε δηλαδή τους δικούς τους δημοσιογράφους, επειδή μετέδιδαν την αλήθεια, σχετικά με τα εγκλήματα της φιλοαγγλικής αστυνομίας του Άγγελου Έβερτ και των ίδιων των Αγγλικών στρατευμάτων!
                        «Εκτός από τους Τάϊμς, πρέπει να παλέψουμε και με το ΒΒC», έλεγε.
                        Η πρώτη μάχη στον πόλεμο της προπαγάνδας, είχε χαθεί για τους Βρετανούς.
                        (Φοίβος  Οικονομίδης: Το σύνδρομο του Οδυσσέα)


                        Η θέση της Ακρόπολης που δέσποζε στην πόλη ήταν ιδανική

                         Οι αλεξιπτωτιστές είχαν καταλύσει μέσα στο Μουσείο
                          Όπλα, κιάλια και μπερέδες κρεμόντουσαν από τα’ αγάλματα
                            
                           Ο Τσώρτσιλ στην Αθήνα
                           Τα Χριστούγεννα του 1944 φτάνει το Τσώρτσιλ στην Αθήνα
                           Τσώρτσιλ και Δαμασκηνός
                             Σκόμπι, Τσώρτσιλ και Αλεξάντερ
                              Θα γινόταν συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΕΛΑΣ υπό την εποπτεία του Τσώρτσιλ και δεν υπήρχε ηλεκτρικό., Πάνω σε ένα τεράστιο τραπέζι είχαν τοποθετηθεί δώδεκα λάμπες θυέλλης που φώτιζαν το χώρο.
                              Οι σύνεδροι μπήκαν στο δωμάτιο. Στη μια πλευρά κάθισε ο Τσώρτσιλ, ο Άντονι  Ήντεν, ο σερ Χάρολντ Αλεξάντερ (διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Μεσόγειο), ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, ο συνταγματάρχης Ποπώφ και ο Αμερικανός πρέσβης Λίνκολν Μα Γω. Απέναντι τους κάθησαν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τον Παπανδρέου επικεφαλή..  …
                              Φωτογράφιζα από την ελληνική πλευρά του τραπεζιού σημαδεύοντας με το φακό τον Τσώτσιλ. Μετά από μερικές λήψεις βρυχήθηκε: «φωτογράφησε τους Έλληνες. Είναι το δικό τους σώου» …. Η αντιπροσωπεία του ΕΛΑΣ δεν είχε φτάσει ακόμη. Παρά την εγγύηση που είχε δώσει ο Σκόμπι για ασφαλή διέλευση , η αντιπροσωπεία του ΕΛΑΣ αντιμετώπισε προβλήματα και καθυστέρησε να περάσει τις γραμμές. 
                              (Dmitri Kessel)
                              Συνέχισα να φωτογραφίζω χρησιμοποιώντας το δραματικό φωτισμό του δωματίου
                               Η ανακωχή
                               Μερικές μέρες αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου 1945, ο στρατηγός Σκόμπι και οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ, Ζέβγος, Παρτσαλίδης, Μακρίδης και Αθηνέλης υπόγραψαν ανακωχή. Η κατάπαυση του πυρός έγινε στις 15 Ιανουαρίου 1945.
                               Περί τα τέλη Νοεμβρίου του 1944, η «Αστερόεσσα», εφημερίδα του Αμερικάνικου στρατού, δημοσίευσε φωτογραφία του γενειοφόρου υποστράτηγου Άρη Βελουχιώτη, με σχόλιο έκδηλα ευνοϊκό. Το Μάρτη του 1945, ο Άρης σε επιστολή του, κατηγορεί την ηγεσία του ΚΚΕ, γιατί δεν έβαλε στο παιχνίδι Ρώσους και Αμερικάνους, ώστε να μη δοθεί μια φιλοεγγλέζικη λύση, στο Ελληνικό πρόβλημα.
                               (Φοίβος  Οικονομίδης: Το σύνδρομο του Οδυσσέα)
                               'Αρης Βελουχιώτης
                               Στα μέσα του 1944 οι Άγγλοι αποφασίζουν να σταματήσουν τη ρίψη προκηρύξεων κατά των ταγματαλητών, ύστερα από αίτημα του Γ. Παπανδρέου που προετοίμαζε το στρατό του κατά του ΕΛΑΣ.
                               (Φοίβος  Οικονομίδης: Το σύνδρομο του Οδυσσέα)
                               Γεώργιος Παπανδρέου
                               Το ΕΑΜ μέχρι ηλιθιότητος, επιμένει στην πολιτική της εθνικής ενότητος.
                               Γ. Παπανδρέου 30/12/1944
                                (Γρηγόρη Φαράκος: Μαρτυρίες και Στοχασμοί)


                               Όσοι Αθηναίοι αναζητούσαν χαμένους συγγενείς περπατούσαν
                               κλείνοντας τις μύτες με μαντήλια
                                Οδός 3ης Σεπτεμβρίου
                               Πολλά κτήρια είχαν σωριαστεί σε ερείπια                               Οι αντιστασιακοί, την είχαν την εξουσία και την παραδώσαν. Άμα έχεις την εξουσία και την παραδίδεις, κάνεις ανοιχτή προδοσία.
                               Χαρίλαος Φλωράκης:  Σε ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1991
                               Γρηγόρη Φαράκος: Μαρτυρίες και Στοχασμοί)

                               Τα Δεκεμβριανά (μέρος πρώτο)

                               Οι φωτογραφίες είναι από το Λεύκωμα 
                               "DMITRI KESSEL, ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ‘44", Εκδόσεις ΑΜΜΟΣ 
                               Από τη συνάδελφο Ιωάννα Π.