Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Αὐτόγραφο- Ναζίμ Χικμέτ

Φίλοι κι ἀδέλφια τῆς ψυχῆς μου. Ἐσεῖς ποὺ πέσατε στὶς φυλακὲς καὶ στὰ νησιὰ τῆς κόλασης, ποὺ σᾶς κρατᾶν ἁλυσωμένους μὲς στὰ στρατόπεδα συγκέντρωσης γιατὶ πολεμᾶτε γιὰ τὴν ἀνεξαρτησία, τὸ ψωμὶ καὶ τὴ λευτεριὰ τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ, δεχτεῖτε τὴν ἀγάπη καὶ τὸν θαυμασμό μου.
Οἱ λαοὶ τῆς Τουρκίας καὶ τῆς Ἑλλάδας ἔχουνε τοὺς ἴδιους θανάσιμα μισητοὺς ἐχθρούς: τὸν ἀγγλοαμερικάνικο ἰμπεριαλισμὸ καὶ τοὺς ντόπιους λακέδες του.
Οἱ λαοὶ τῆς Τουρκίας καὶ τῆς Ἑλλάδας, φιλιωμένοι ὁ ἕνας με τὸν ἄλλο, μὲ τὴ βοήθεια τῶν φιλειρηνικῶν λαῶν ὅλου τοῦ κόσμου, θὰ τσακίσουνε στὸ τέλος αὐτοὺς τοὺς ἐχθρούς τους. Αὐτὸ τὸ πιστεύω. Ὁ δικός σας ἔνδοξος ἀγώνας εἶναι μία ἀπὸ τὶς πιὸ λαμπρὲς ἀποδείξεις ὅτι θὰ νικήσει ἡ ὑπόθεση τῆς εἰρήνης, τοῦ ψωμιοῦ καὶ τῆς λευτεριᾶς.

Σᾶς σφίγγω ὅλους μ᾿ ἀγάπη στὴν ἀγκαλιά μου.
 
ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ
10/8/1951 Βερολίνο

Αναδημοσίευση από  http://resistancetoujours.blogspot.gr

"Μπεντρεντίν, ο Σεΐχης που μαρτύρησε στις Σέρρες"


(η ιστορία του, το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, τα τραγούδια της Μαρίας Δημητριάδη)

Εγώ τώρα θα αποκαλυφθώ και θα επαναστατήσω! Άνθρωποι της γης, θα πάμε να καταλάβουμε τη γη. Και χρησιμοποιώντας τη δύναμη των επιστημών, και το μυστικό της ενότητας εμείς θα καταργήσουμε τους κανόνες των εθνών και των θρησκειών. 
(Απόσπασμα από το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Tο έπος του γιου του Καδή της Σιμάβνα Σεϊχη Μπεντρεντίν»)

Πολλοί είναι αυτοί που εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι οι Σέρρες μία σχετικά μικρή πόλη και όχι ιδιαίτερα τουριστική είναι γνωστή στους περισσότερους Τούρκους. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι Σέρρες κατά την Οθωμανική κυριαρχία ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο που βρισκόταν στο δρόμο για την Κωνσταντινούπολη, κυρίως όμως είναι γνωστή γιατί στις Σέρρες δικάστηκε και τελικά απαγχονίστηκε ο πρώτος «μουσουλμάνος σοσιαλιστής» όπως αποκαλείται από πολλούς, ο Σεΐχης Μπεντρεντίν. Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο ότι επισκέπτονται τις Σέρρες πολλοί μουσουλμάνοι Αλεβίτες (ετερόδοξοι μουσουλμάνοι) για να προσκυνήσουν το μέρος όπου μαρτύρησε και θάφτηκε ο εμπνευστής ενός μεγάλου κοινωνικοπολιτικού κινήματος του 15ου αιώνα. Για τον Σεΐχη Μπεντρεντίν έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και έργα, αλλά αυτό που αναβίωσε τη μνήμη του και να τον έκανε ευρέως γνωστό είναι το ποίημα του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, «Το έπος του γιου του Καδή της Σιμάβνα Σεΐχη Μπεντρεντίν», το οποίο γράφτηκε το 1936, όταν ο ποιητής βρισκόταν στη φυλακή. Αλλά ποιος είναι ο Σεΐχης Μπεντρεντίν;
Ο Μπεντρεντίν γεννήθηκε το 1358 στη Σιμάβνα (κοντά στο Διδυμότειχο) από πατέρα Τούρκο Καδή (δικαστή) και μητέρα Ελληνίδα που εξισλαμίστηκε, από την οποία πιθανότατα έμαθε την ελληνική γλώσσα και τα στοιχεία του χριστιανισμού. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του φάνηκε η οξύτητα της σκέψης του.
Οι πρώτες του σπουδές για το Ισλάμ έγιναν στην Αδριανούπολη και στο Ικόνιο, ενώ για να επεκτείνει τις γνώσεις του πήγε στο Κάιρο που μαζί με τη Βαγδάτη ήταν τα δύο μεγαλύτερα εκπαιδευτικά, και όχι μόνο, κέντρα του μουσουλμανικού κόσμου την εποχή εκείνη. Τότε γνώρισε τον άνθρωπο που σημάδεψε τη ζωή του, τον Σεΐχη Αχλάτι, ο οποίος διακήρυττε μία άλλη προσέγγιση στη μέχρι τότε σουνί (ορθόδοξη) μορφή του ισλαμισμού, ένα είδος ισλαμικού μυστικισμού. Μετά από συζήτηση που είχε με τον περίεργο αυτό άνθρωπο ο Μπεντρεντίν ανακάλυψε ότι οτιδήποτε είχε μάθει μέχρι τότε ήταν μόνο η μισή αλήθεια και σε ένδειξη απογοήτευσης πέταξε όλα τα βιβλία του στον Νείλο ποταμό και άρχισε να περιπλανιέται ενδεής και να καλλιεργεί νέες σκέψεις και απόψεις τις οποίες υπερασπιζόταν με σθένος. Οι ιδέες του απέβλεπαν στη δημιουργία μιας αρμονικής κοινωνικοπολιτικής ζωής στην Ανατολία και τα Βαλκάνια, όπου θα υπάρχει δικαιοσύνη, και κοινοκτημοσύνη και θα έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες και οι διαχωρισμοί έθνους και θρησκείας.
Με τον Σεΐχη Αχλάτι ο Μπεντρεντίν αναπτύσσει μία νέα πτυχή της προσωπικότητάς του, ενώ είναι ειδικός στον ισλαμικό νόμο (κάτι αντίστοιχο με θεολόγο), γίνεται μυστικιστής και επαναστάτης, μαθαίνει για τον Πανθεϊσμό και τον Υλισμό και εμπνέεται από αντικομφορμιστικές αντιλήψεις. Ο Αχλάτι τον προέτρεψε να πάει στο Ταμπρίζ του Ιράν, που την εποχή εκείνη ήταν το μεγαλύτερο κέντρο του Ισλαμικού μυστικισμού. Στη συνέχεια επιστρέφει στο Κάιρο και διαδέχεται τον Σεΐχη Αχλάτι μετά τον θάνατό του το 1397.
Το 1403 αποφάσισε να εγκαταλείψει το Κάιρο και να μεταβεί στην Μικρά Ασία και στην γενέτειρα του την Αδριανούπολη, όπου έμεινε για λίγο με τους γονείς του. Εκεί γνώρισε και τον Μούσα Τσελεμπί, ο οποίος ήταν Σουλτάνος της Ρούμελης και ήταν σε εμφύλιο πόλεμο με τον αδελφό του Μεχμέτ Τσελεμπί, ο οποίος ήταν Σουλτάνος της Προύσας. Ο Μούσα Τσελεμπί τον διόρισε ανώτατο Στρατοδίκη (Καζασκέρ) της Ρούμελης, θέση την οποία χρησιμοποίησε για να προετοιμάσει την επανάσταση που σκόπευε να κάνει. Όταν το 1412 ο Μούσα Τσελεμπί τελικά νικήθηκε και απαγχονίστηκε από τον αδελφό του, ο Μπεντρεντίν εξορίστηκε στη Νίκαια μαζί με την οικογένειά του, την χριστιανή γυναίκα του και τα παιδιά του, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Ο σεβασμός στην προσωπικότητά του λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων του στον Ισλαμικό Νόμο τον γλίτωσαν από το θάνατο.
Στη Νίκαια (Ιζνίκ/Τουρκία) πλέον μαζί με τους υποψήφιους διαδόχους του τους Μπερκλούτζε Μουσταφά και Τορλάκ Κεμάλ οργάνωσε την επανάσταση που θα ακολουθούσε ενάντια στην απόλυτη ηγεμονία της κεντρικής εξουσίας των ορθόδοξων Οθωμανών, ένα πολιτικό κίνημα με θρησκευτικές διαστάσεις. Το 1415/16 έφυγε από εκεί και πήγε στο Ντελίορμαν (σημερινή περιοχή Ντομπρουτζά που ανήκει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) καθώς κινδύνευε, αφού ο Μπερκλούτζε Μουσταφά ξεκίνησε την επανάσταση στο Καράμπουρουν του Αϊδινίου και ο Τορλάκ Κεμάλ στη Μανίσα. Σε αυτές τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν συνολικά περίπου 10.000 οπαδοί του Μπεντρεντίν και μαζί με αυτούς οι δύο υποψήφιοι διάδοχοί του.

Νικήθηκαν
από τις 10.000 θυσιάστηκαν 8.000
Για να μπορέσουνε να πούνε
παντού 
όλοι με ένα στόμα να τραγουδήσουνε,
όλοι μαζί να τραβήξουνε τα δίχτυα απ? τα νερά,
να κάνουνε δαντέλα το σίδερο όλοι μαζί,
όλοι μαζί να οργώσουνε τη γη,
τα μελωμένα σύκα για να μπορέσουνε να φάνε
όλοι μαζί 
όλα, εκτός από το μάγουλο της αγαπημένης.
Ναζίμ Χικμέτ

Στο Ντελίορμαν, ο Μπεντρεντίν άρχισε να οργανώνει μία νέα επανάσταση, αλλά συλλήφθηκε με ύπουλο τρόπο (πιθανότατα το 1416) από τους άντρες του Σουλτάνου Μεχμέτ Τσελεμπί που τον έφεραν στις Σέρρες ενώπιον του. Μπροστά στο Σουλτάνο ξεκίνησε η δίκη του για τις ετερόδοξες θρησκευτικές του απόψεις που θεωρούνταν πολύ επικίνδυνες από την Οθωμανική κυβέρνηση, αλλά πιστεύεται ότι κανένας Καδής δεν μπορούσε να αντικρούσει τις απόψεις του και να αποδείξει την ενοχή του. Έτσι ο Σουλτάνος κάλεσε τον Μεβλάνα Χαϊδάρ, ο οποίος ήταν ειδικός στον Ιερό Νόμο. Πιστεύεται ότι ούτε αυτός μπορούσε να τον καταδικάσει και τελικά ο ίδιος ο Μπεντρεντίν αποφάσισε για την καταδίκη του και έβαλε τη σφραγίδα του στη φετβά (ιερονομική ρήτρα) του Μεβλάνα Χαϊδάρ με την οποία δινόταν εντολή για την εκτέλεσή του.

Και του είπαν: «απολογήσου»
Ο Μπεντρεντίν χαμογέλασε,
τα μάτια του έλαμψαν,
είπε:
- αφού νικηθήκαμε αυτή τη φορά
τι άλλο μπορούμε να κάνουμε δογματικέ,
τώρα μη λες τίποτε άλλο.
- Αφού η φετβά είναι δική μας 
δώστε τη σφραγίδα να τη βάλουμε εμείς.
Ναζίμ Χικμέτ

Κατ' εξαίρεση του γενικού κανόνα και λόγω του σεβασμού που ενέπνεε, ενώ τον καταδίκασαν σε θάνατο, δεν πείραξαν την οικογένεια και τα υπάρχοντά του. Έτσι ο Σεΐχης Μπεντρεντίν κρεμάστηκε πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου του 1416 σε έναν πλάτανο στην αγορά των Σερρών απέναντι από το Εσκί τζαμί (βρισκόταν πίσω από το Μπεζεστένι) και το γυμνό του σώμα έμεινε εκεί κρεμασμένο για μια ολόκληρη μέρα. Στη συνέχεια το νεκρό σώμα παρέλαβαν οι μαθητές του, οι οποίοι το έθαψαν στο Ορτά Μεζαρλίκ (Τούρκικο νεκροταφείο), δίπλα στο Καντιρί Τεκέ. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει ο τάφος του Σεΐχη προσδιορίζεται στην οδό Ελ. Βενιζέλου 29, όπου σήμερα στεγάζεται ένα φαρμακείο. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών οι οπαδοί του μετέφεραν τα οστά του στην Τουρκία και τώρα ο τάφος του βρίσκεται στην περιοχή Μπαγιαζίτ της Κωνσταντινούπολης.
Ακόμη και σήμερα υπάρχουν οπαδοί της φιλοσοφίας του Μπεντρεντίν κυρίως στη Ντομπρουτζά και στην Ανατολική Θράκη. Ο εγγονός του Χαφίζ Χαλίλ έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή του παππού του, το ονομαζόμενο «menakibname», το μοναδικό αντίγραφο του οποίου βρισκόταν στις Σέρρες στον Καντιρί Τεκέ. Το βιβλίο αυτό έχει εκδοθεί πολλές φορές και μαζί με το βιβλίο «Varidat» (Εμπνεύσεις) που έγραψε ο ίδιος ο Σεΐχης Μπεντρεντίν είναι τα πιο δημοφιλή βιβλία για όσους θέλουν να μάθουν γι' αυτόν. Απόσπασμα από το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Πολιτικά Τραγούδια» του 1975 σε ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη. Αυτές τις μέρες προβάλλεται επίσης και ένα νέο ντοκιμαντέρ στην Αττάλεια της Τουρκίας για τον Σεΐχη που υπερασπίστηκε την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη και διαλαλούσε ότι δεν υπάρχει κόλαση και παράδεισος και ότι όλα προέρχονται από την φύση την ίδια εποχή που στη Μεσαιωνική Ευρώπη «έκαιγαν μάγισσες».

πηγή:  Indymedia

Τα μελοποιημένα αποσπάσματα του ποιήματος του Ναζίμ Χικμέτ από τα Πολιτικά Τραγούδια του Μικρούτσικου με την Μαρία Δημητριάδη (δυστυχώς ολόκληρο το ποίημα δεν μπορέσαμε να το βρούμε):Καθημερινά,συζητήσεις επί συζητήσεων με τους συναδέλφους για όλα αυτά που μας συμβαίνουν,για όσα αντιμετωπίζουμε και όσα έρχονται.
Όταν έχει φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο η αναμέτρηση ,κι έχεις ανάγκη να βρεις απαντήσεις για να πας παρακάτω,να προχωρήσεις μπροστά και την επόμενη φορά να πετύχεις,αν μη τι άλλο,να παλέψεις,προβληματίζεσαι από διάφορες προσλαμβάνουσες,ανάλογα με το πως έχεις μέχρι σήμερα ερμηνεύσει την πραγματικότητα/
Ακούμε όλοι μας συχνά κραυγές απελπισίας,πως δε γίνεται τίποτα,πως έχουμε ηττηθεί,πως ο κόσμος(έτσι λένε το λαό)δεν τραβάει.Ποιος δεν τραβάει αλήθεια;Ο κόσμος  ή οι συνδικαλιστές που αναφέρονται στην αριστερά;(γιατί τους κυβερνητικούς τους έχουμε τοποθετήσει σωστά,στα αζήτητα)
Είχαμε μπροστά μας μια κορυφαία αναμέτρηση.Ο αντίπαλος,αποφασισμένος να πετάξει το 1/5 των εκπαιδευτικών απέξω και οι υπόλοιποι έρμαια των ορέξεων τους,να βρεθούμε όπου μας στείλουν. Εκπαιδευτικοί ασπόνδυλοι πια,χωρίς βούληση,χωρίς εργασιακά δικαιώματα,εν ονόματι του καλού της "πατρίδας " που ξεπουλάνε σπιθαμή προς σπιθαμή μαζί με το λαό της,να βρεθούμε περιπλανώμενοι οπουδήποτε,και να μη μιλάμε!Στην Ελλάδα του 2013 που η ανεργία του 30% τσακίζει κάθε βούληση για διεκδίκηση και αγώνα,που η αγορά εργασίας είναι γεμάτη από" δελεαστικές" θέσεις σύγχρονων δούλων,υπενοικιαζόμενους  εργαζόμενους ,ακόμα και με τη βούλα της ΓΣΕΕ,υποαπασχολούμενους,απλήρωτους, το να μιλάς ακόμη για εργασιακά δικαιώματα,είναι αναχρονιστικό.Πόσο μάλλον να διαμαρτύρεσαι για την αύξηση του "προνομιούχου" σου ωραρίου κατά δυο ώρες!
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών ,ήταν πάντα αγκάθι για τους εκάστοτε κυβερνώντες . Βλέπεις,ιδίως αυτή η γενιά των 50+ που βγήκε μέσα από διεκδικητικά φοιτητικά κινήματα της μεταπολίτευσης(τι έπιασα τώρα!Η καταραμένη γενιά,με την καταραμένη ιδεολογία περί δικαιωμάτων και κατακτήσεων,που μας έφερε ως εδώ,στα πρόθυρα της καταστροφής ).Αυτοί λοιπόν εκεί,που βγήκαν μέσα από φοιτητικούς αγώνες,ήταν αγκάθι για το σύστημα,που ήθελε καθαρούς λογαριασμούς με νέο αίμα,ωρομίσθιους ,αναπληρωτές Ασεπίτες,εργαζόμενους ΕΣΠΑ. (Αλήθεια,μέσα από την εκπαίδευση δεν προωθήθηκαν οι νέες εργασιακές σχέσεις;Μέσα από τη δική μας αδυναμία να τις σταματήσουμε,δεν γενικεύτηκαν;)
Δε φτάνει που διεκδικούσαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους,αποτελούσαν και κακό παράδειγμα για το μαθητή ,που δεν τον βοηθούσε το επαναστατημένο πνεύμα που έφτιαχνε από τέτοιους εκπαιδευτικούς ,να "προσαρμοστεί βρε αδελφέ"στα νέα κελεύσματα!Αναλώσιμος,χειραγωγήσιμος,ευάλωτος,πειθαρχημένος,τρομαγμένος,υποταγμένος,πειθήνιος.Τρομαγμένος εκπαιδευτικός-τρομαγμένος μαθητής.Κάνε το δάσκαλο να σκύψει το κεφάλι και πέτυχες πολλά σκυμμένα κεφαλάκια για τη φτηνή παραγωγή σου!
Κι η αριστερά ενθουσιάστηκε από τους νέους θεσμούς!Έγινε υπεύθυνη αριστερά!Της συμμετοχής και της διαπραγμάτευσης,της ανάθεσης και της ανάληψης.Οραματίστηκε νέο σχολείο,νέο ρόλο του εκπαιδευτικού,με παρέμβαση στη γνώση,με δημοκρατία και συμμετοχή,με όραμα και προοπτική!Το σχολείο των ανατροπών στη νέα ανατρεπτική παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της γνώσης και των ανοικτών οριζόντων.
"Ανυποψίαστη" αριστερά!Αχ που να ήξερες, τι σου ετοίμαζε ο αντίπαλος!Κι έχασες ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια σου,το όραμα σου έγινε στάχτη!Και τώρα,πως θα αντιπαλέψεις έναν αντίπαλο που είναι αμείλικτος και δεν σ'αφήνει ούτε στο βολεμένο ρόλο σου;Κι η αντίσταση που σου φαινόταν λίγη γιατί είχες υψηλά οράματα,ξαφνικά σου φάνηκε "βουνό".Ήταν μωρέ που δεν ακολουθούσαν κι οι λεβέντες της ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,Μετρό,ναυτεργάτες!Τι να κάνουμε τώρα;Ξαφνικά τα εμπόδια σου φάνηκαν ανυπέρβλητα κι ο λαός λίγος.Δε θα τραβούσε !Δεν το εννοούσε!Δεν το ήθελε κατά βάθος!
Προσπαθούν κάποιοι να βγουν δικαιωμένοι που αναχώρησαν από την ταξική πάλη,που την έπνιξαν πριν καν γεννηθεί.Προσπαθούν να φαντασιώνονται ένα λαό που δεν τραβάει ,γιατί δεν τραβάνε αυτοί.Δε μπορούν να φαντασιωθούν να μπαίνουν μπροστάρηδες σε ένα αγώνα που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ!!Αν το κάνουν ,θα τους ξεβολεύει σε όλα αυτά που βολεύονταν μέχρι χθες. Γιατί,ο δρόμος της αντίστασης είναι δρόμος πολύ σκληρός.Κι ο δρόμος της ανατροπής,θέλει μια αριστερά που πρέπει να βρεθεί απέναντι στον εαυτό της!
Το να συμβάλλεις στη συγκρότηση αγώνων στη βάση , που έτσι κι αλλιώς σύντομα θα ξεσπάσουν από την ίδια την αναγκαιότητα, είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ.Και σε αυτή την κρίσιμη μάζα,αναγκαίοι είμαστε όλοι μας.Κανένας συσχετισμός κορυφής δεν θα αλλάξει το καταθλιπτικό τοπίο,παρά μόνο οι εικόνες που αντικρίσαμε όλοι μας στις συνελεύσεις ,στις συγκεντρώσεις


από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη. Είμαστε όλοι εμείς που θα κάνουμε με την πάλη μας τη διαφορά.