Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Η άποψη για την αποχή από τα όργανα διοίκησης κερδίζει έδαφος στις γραμμές των εκπαιδευτικών των αγώνων!

   Δεν μπορεί παρά να μας δίνει χαρά ότι κερδίζει έδαφος η άποψη μας για αποχή από τα όργανα διοίκησης.Η στάση των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών από την αρχή λειτουργίας των οργάνων διοίκησης ηταν να σταθεί με καθαρότητα απέναντι στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να αποπροσανατολίσουν το εκπαιδευτικό κίνημα,δημιουργώντας μηχανισμούς ελέγχου του.

     Βήμα το βήμα,μέρα την ημέρα μέσα στις κρίσιμες συνθήκες της επίθεσης στην εκπαιδευση,όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί που δεν διακατέχονται από την εκλογολαγνεία των παρατάξεων,ακόμα και όσων αναφέρονται στο κίνημα,τάσσονται ενάντια στο θεσμό.Το είχαν κάνει και στο παρελθόν οι συνάδελφοι της διαθεσιμότητας,παρά τις προσπάθειες χειραγώγησης τους από όσους απλά στόχευαν σε αλλαγές συσχετισμού και κυβερνησης!

      Είναι πραγματικά τραγικό οι πλειοψηφούσες παρατάξεις του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να μην αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα που οι συνάδελφοι μας κατανοούν και απέχουν.Σέρνουν τους εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ μας σε κοινές διαδικασίες σωματείου και οργάνων διοίκησης,συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο σε αυτή την αντιεκπαιδευτική διαδικασία!

     Οι εκπαιδευτικοί μέσα από διεργασίες,δυσκολίες και ήττες,θα χαράζουν το δικό τους δρόμο και πιθανά κάποιες φορές θα συγκρούονται με τα συνδικαλιστικά κατεστημένα.

  Επείδη εμείς δεν είμαστε στη λογική της συνδιαλλαγής

   Επειδή για εμάς οι αγώνες και οι συσχετισμοί κρίνονται στο δρόμο των αγώνων

  Επείδη εμείς στις κρίσιμες στιγμές του κινήματος  είμαστε εκεί με καθαρή γραμμή σύγκρουσης με την αντιεκπαιδευτικήπολιτική(επιστράτευση,διαθεσιμότητα,απεργία,εκλογή διευθυντών,αξιολόγηση,αναπληρωτές,κ.λ.π.)με αιτήματα που απευθύνονται στο κίνημα κι όχι στους διαχειριστές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του συστήματος.

  Σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε σαν Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών εκεί να τη στηρίζουμε.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αποχή από τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων
Στην τελευταία συνέλευση αδιόριστων/ανέργων/αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων πήραμε την απόφαση για αποχή από τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ, και ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ, που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου 2016. Το σκεπτικό ήταν να ανοίξει η κουβέντα για το ρόλο των κρατικών αυτών μηχανισμών, που όχι απλά δεν αγωνίζονται για τα συμφέροντα της δημόσιας παιδείας και για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, αλλά που τόσα χρόνια ενισχύουν τη ρουσφετολογική αντίληψη για το συνδικαλισμό και τρέφουν τη σχέση συνδιαλλαγής ανάμεσα στον αιρετό και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Η αποχή από τις εκλογές αυτές θα είναι ένα πρώτο βήμα, να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε, πολύ περισσότερο να στηρίξουμε με την ψήφο μας αυτούς που έχουν μετατρέψει τη δημόσια παιδεία σε πεδίο πελατειακών σχέσεων, αδιαφορούν για το μέλλον των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, και ενώ διακηρύσσουν ότι τάχα αγωνίζονται για όλους τους συναδέλφους, την ίδια στιγμή μετρούν τις ψήφους που θα τους διασφαλίσουν την πολιτική τους καριέρα και πρόθυμα συναινούν σ’ ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων, συναδέλφους ελαστικά εργαζόμενους, μόνιμους εκπαιδευτικούς με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα/πειθήνια όργανα της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Τα υπηρεσιακά συμβούλια
  • Ως κρατικά όργανα παρέχουν απλόχερα στήριξη στην κυβερνητική πολιτική και την εφαρμογή της σε ό, τι αφορά την παιδεία
  • Συντάσσονται απόλυτα με τον κυβερνητικό-καθεστωτικό συνδικαλισμό
  • Καταπνίγουν οποιαδήποτε απόπειρα αντίστασης/ξεσηκωμού κλείνοντας το μάτι στον ατομικό δρόμο και προτείνοντάς τον έναντι του συλλογικού. Ενώ παρατάξεις που αυτοαποκαλούνται ριζοσπαστικές θα έπρεπε να πολεμούν το ρουσφετολογικό συνδικαλισμό, αντίθετα και οι ίδιες συντάσσονται απόλυτα με τις παραδοσιακές καθεστωτικές/κυβερνητικές παρατάξεις για κομματικά/εκλογικά οφέλη


Σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές και την παγίωση της ελαστικής εργασίας στο δημόσιο σχολείο, τα υπηρεσιακά συμβούλια


Δεν έχουν συμβάλει στο παραμικρό ώστε να ελαττωθούν οι διακρίσεις ανάμεσα σε μόνιμους και αναπληρωτές, μπλοκάροντας τις αυθαιρεσίες της διοίκησης εις βάρος των δεύτερων (καταγραφή κενών, τοποθετήσεις, εργασιακά, π.χ., αναρρωτικές άδειες κ.τ.λ.)


Στην τωρινή συγκυρία
Παρ’ όλες τις εξαγγελίες για αποχή/μη υπογραφή/καταψήφιση όσων επέβαλαν η Υ.Α. Φίλη και οι υπόλοιπες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του ΥΠΠΕΘ, τελικά όλα εφαρμόστηκαν και «πέρασαν» από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Χιλιάδες αναπληρωτές απολύθηκαν, το εργασιακό καθεστώς για τους μόνιμους ελαστικοποιήθηκε, συνέπραξαν σε όλα και μπήκαν στη λογική της συνδιαχείρισης, παρά τις υποσχέσεις των αιρετών μελών τους περί ανυπακοής και ανατροπής. Όσοι αιρετοί δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων καταγγέλλοντας τις πραξικοπηματικές εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας και τις πρακτικές των διευθυντών εκπαίδευσης, δεν είχαν καν την ευθιξία να παραιτηθούν από τις θέσεις τους για να δείξουν έμπρακτα ότι δεν αποτελούν τμήμα της αντεργατικής/αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Ακόμα και όσοι εντέλει απείχαν, ένιψαν τας χείρας τους και άφησαν στην ουσία τους διευθυντές εκπαίδευσης να στείλουν ανενόχλητοι τα κενά που αυτοί ήθελαν, συνυπογράφοντας στην ουσία χιλιάδες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ εκπαιδευτικών, που θα έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια μόνιμα διορισμένοι στο δημόσιο σχολείο. Παρά τα παχιά λόγια ενάντια στη γραφειοκρατία, αποδέχονται απόλυτα την κάθετη/ιεραρχική δομή του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού και δεν είναι διατεθειμένοι να την αμφισβητήσουν ούτε στο ελάχιστο. Όλες οι αντιπολιτευτικές τους κορώνες δεν είναι τίποτα άλλο παρά θέατρο προς κατανάλωση και αναπαραγωγή εντυπώσεων στους ψηφοφόρους τους.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων
  • Δεν πίεσαν ώστε να δοθούν τα πραγματικά κενά από τις διευθύνσεις, δεν μπλόκαραν την αποστολή ψεύτικων στοιχείων όσον αφορά τα κενά, ούτε στήριξαν τις προσπάθειες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων να αναδείξουν τις αυθαιρεσίες των διευθυντών εκπαίδευσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη διεύθυνση Π.Ε. Γ’ Αθήνας (που από τον Ιούλιο κιόλας εκμηδένιζε τα οργανικά κενά όλων των ειδικοτήτων!) στις αρχές Σεπτεμβρίου, κάποιοι αδιόριστοι –ακόμα– αναπληρωτές ειδικοτήτων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων για μπλοκάρισμα της διαδικασίας της συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ για τον υπολογισμό των κενών, παραβρέθηκαν στη διεύθυνση απαιτώντας από το διευθυντή τα πραγματικά στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν χωρίς τις αναθέσεις των μαθημάτων ειδικοτήτων σε εκπαιδευτικούς ΠΕ 70. Εκείνη την ημέρα, όμως, χωρίς να ανακοινωθεί εγκαίρως, αναβλήθηκε το ΠΥΣΠΕ κι έτσι οι συνάδελφοι βρέθηκαν μόνοι τους χωρίς την παρουσία των σωματείων και των αιρετών απέναντι στις αλαζονικές και αυταρχικές, όπως αποδείχθηκε, διαθέσεις του διευθυντή Π.Ε. Γ’ Αθήνας, ο οποίος έφτασε στο σημείο να τους απειλεί ότι αν και είχε σκοπό να προσλάβει (!) και κάποιες ειδικότητες, επειδή ενοχλήθηκε, δεν θα προσλάβει (!) καθόλου. Μετά τον ερχομό της αστυνομίας έπειτα από κλήση του διευθυντή, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι κάποιων σωματείων της περιοχής, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Την επόμενη μέρα που συνεδρίασε εντέλει το ΠΥΣΠΕ, οι συνδικαλιστές «κατήγγειλαν» τη συμπεριφορά του διευθυντή εντός του γραφείου του και αποχώρησαν, έχοντας πράξει το αγωνιστικό τους καθήκον. Με όλους τους παραπάνω τρόπους, οι αιρετοί και οι παρατάξεις με τις οποίες συνεργάζονται συνέβαλαν στη δημιουργία τοξικού, αντισυναδελφικού κλίματος στα σχολεία, το οποίο με τη σειρά του δρα ανασταλτικά πάνω στο συνδικαλιστικό εκπαιδευτικό κίνημα. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, αλλά και όσον αφορά εκατοντάδες συνάδελφους μας που είναι άνεργοι!

  • Υιοθέτησαν απόλυτα την υπουργική απόφαση και δεν τόλμησαν καν να ξεστομίσουν τη λέξη β’ ανάθεση, αποδεχόμενοι έτσι τη σταδιακή εξαφάνιση των ειδικοτήτων από τα δημοτικά και την απαξίωση των διδακτικών αντικειμένων μας. Και ενώ έπραξαν τα παραπάνω, με θράσος τώρα ζητούν την ψήφο μας για να μας εξαφανίσουν ολοκληρωτικά!

Ακόμα και για τις λιγοστές προσλήψεις, στη φάση των τοποθετήσεων

  • Δεν πίεσαν να δοθούν όλα τα κενά όλων των σχολείων
  • Δεν κατήγγειλαν διευθυντές εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων που κρύβουν κενά βάσει της β’ ανάθεσης, παραβιάζοντας ακόμα και την Υ.Α. Φίλη, αλλά κυρίως παραβιάζοντας κάθε έννοια συναδελφικής αλληλεγγύης, ενώ προχωρούν σε τοποθετήσεις συναδέλφων μας σε 3 και 4 σχολεία, στο ολοήμερο πρόγραμμα, ώστε να παραμείνουν «ελεύθερες» οι ώρες τους στο πρωινό πρόγραμμα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΑΠΟΧΗ
  • ΔΕΝ συναινούμε στις καριέρες και την προσωπική αναρρίχηση σε κρατικά αξιώματα στις πλάτες των συναδέλφων και της δήθεν εκπροσώπησής τους
  • ΔΕΝ νομιμοποιούμε με την ψήφο μας τον καθεστωτικό συνδικαλισμό που διευκολύνει (με την επίφαση της δικής μας συνδιαμόρφωσης) την εφαρμογή της πολιτικής που τελειώνει το δημόσιο σχολείο και εμάς, που επενδύει στη διάσπαση και το αντισυναδελφικό κλίμα, επιχειρώντας να μας καταστήσει πρόθυμα πιόνια στο κανιβαλιστικό παιχνίδι τού ποιος είναι «δικαιότερο» να μείνει άνεργος και ποιος όχι, ποιο μάθημα «αξίζει» και πoιο όχι
  • ΔΕΝ αναθέτουμε την εκπροσώπησή μας σε κρατικά όργανα
Υπερασπιζόμαστε μαζί με όλον τον κόσμο της εργασίας/τους ανέργους το δημόσιο σχολείο, τη δουλειά και τη ζωή μας.
Η αποχή μας ΔΕΝ είναι αδιαφορία ή ανευθυνότητα, είναι απάντηση στη λογική της ανάθεσης και του κλεισίματος του ματιού. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να συμπορευθούμε αγωνιστικά κόντρα σε όσα και όσους μας καθηλώνουν.
Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης