Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ;


ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ;

Εσείς τι προτιμάτε: Να ακριβύνουν τα φάρμακα ή τα τρόφιμα;

Στο εκβιαστικό παιχνίδι και των έντονων πιέσεων των ιμπεριαλιστών προς την κυβέρνηση για ένα πιο σκληρό μνημόνιο διαρρέονται σενάρια για στάση πληρωμών, έλεγχο των κεφαλαίων, πληρωμής μισθών με γραμμάτια του δημοσίου κλπ.
 Πάνω στο ίδιο καμβά «ζωγραφίζονται» τα νέα διλήμματα της νέας περιόδου που είναι το ίδιο άγρια και βάρβαρα –αν όχι- πιο άγρια από την προηγούμενη φάση.

ΑΚΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ;

«Η κυβέρνηση θέλει αλλά δεν την αφήνουν».

«Δεν υπάρχουν λεφτά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της»

«Τι να κάνει την εκβιάζουν»

Θα μπορούσαμε να ακούμε τον εαυτό μας να επαναλαμβάνει αυτά τα ερωτήματα πριν τέσσερις μήνες;

Όταν η πλειοψηφία της κοινωνία ένοιωθε οργισμένη με τις επιλογές των μνημονιακών;

Μήπως αντίθετα δεν ήταν οι προηγούμενες  οι κυβερνήσεις που ίσα-ίσα απεύθυναν  «προς το λαό» τούτες τις ερωτήσεις όταν στριμώχνονταν από τις αντιδράσεις του;

Τώρα γιατί είναι αποδεκτά τα ίδια ερωτήματα;

Κυβερνητικό στέλεχος δεν δήλωσε –εξ άλλου- ότι το κακόφημο μέιλ Χαρδούβελη ήταν πιο ήπιο σε σχέση με αυτά που απαιτούν οι δανειστές από την σημερινή κυβέρνηση;

Και πώς η συζήτηση μετατέθηκε από το περίφημο «δύο να κάνουν από τα δέκα θα είναι καλά», στα διλήμματα για το πώς θα πετσοκοφτούν τα ήδη πετσοκομμένα δικαιώματα μας; 

Και αν είναι καλύτερα να ακριβύνουν τα φάρμακα ή τα τρόφιμα;

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ;

Η κυβέρνηση κατευθύνεται σε ένα μνημόνιο διαρπαγής και καταλήστευσης των λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό θα γίνεται σταδιακά και βασανιστικά όπως ακριβώς με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο.
Στο πλαίσιο βέβαια των πολύμορφων εκβιασμών που ασκούνται αλλά και του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει και την πιθανότητα «ατυχήματος», δηλαδή της επίσημης αδυναμίας της χώρας να ανταποκριθεί στην καταβολή των δόσεων. Μόνο που αυτό είναι κάτι που το απεύχονται πρώτα-πρώτα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές δανειστές, ΔΝΤ και ΕΕ για τις επιπτώσεις που θα έχει για τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα τους.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση μέχρι να φτάσουμε στην αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα (πρώτα επιβάλλεται όριο στις αναλήψεις και στην κίνηση κεφαλαίων και ακολουθούν αργότερα και στο βαθμό που σταθεροποιείται η χρεοκοπία οι πληρωμές σε άλλη μορφή). Και τούτη όμως η εξέλιξη θα χρησιμοποιηθεί –αν ποτέ φτάσουν τα πράγματα μέχρις εκεί- για να μπει ακόμα πιο βαθιά η χώρα και ο λαός στο γύψο. Γιατί αυτός είναι ο στόχος.

Οι μισθοί μας κινδυνεύουν δηλαδή το ίδιο και στο «ομαλό» και στο «ανώμαλο» σενάριο:
Ετοιμάζεται νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα μοιράζει τη φτώχεια και θα θεσμοθετεί σύστημα αξιολόγησης πολλών βαθμίδων.

Οι δανειστές δεν έχουν καθόλου παραιτηθεί από το αίτημα για παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων .Απλά προς το παρόν και μέχρι να υπογραφτεί η πρώτη φάση του νέου μνημονίου το βάζουν στην άκρη. Για τον Οκτώβρη. Είπαμε το έχουμε ξαναδεί το έργο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΩΜΑΛΕΣ Ή ΟΜΑΛΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…

Αφού όλα οδηγούν στη μεγαλύτερη… ανωμαλία στην αφαίρεση του δικαιώματος σε μια ανθρώπινη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία θα φορέσουν τη… γραβάτα που θέλουν να περάσουν στον Τσίπρα. Μόνο που για το λαό αυτή η… γραβάτα θα είναι ένας ακόμα βρόχος στο λαιμό.

Δεν έχει καμία σημασία αν ο δήμιος θα έχει τη μορφή της σημερινής κυβέρνησης ή κάποιου άλλου συνδυασμού.

Θα θυμίσουμε τον Ιούνιο του 2011 όταν μισό εκατομμύριο λαού βρίσκονταν στο Σύνταγμα και έτριζε η τότε κυβέρνηση τον γνωστό πανικοβλημένο Γιούνκερ να υπόσχεται πως θα έδινε την τότε δόση του δανείου. Και πως τα χρήματα υπήρχαν (αυτό έλειπε να μην υπάρχουν).

Γιατί αυτό που λείπει από τις σημερινές εξελίξεις είναι ακριβώς εκείνο που προκαλεί πραγματικό πανικό στους ιμπεριαλιστές και τις κυβερνήσεις:το λαϊκό κίνημα. Που ακυρώνει στην πράξη όλους τους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς και τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα και αποκαλύπτει το ρόλο των πραγματικών εχθρών και των ψεύτικων φίλων του λαού.

Αλήθεια που πήγαν όλοι αυτοί που με τόση ελαφρότητα υποστήριζαν τα διάφορα σχέδια Β (που στην ουσία δεν υπάρχουν), όσοι ήθελαν να κάνουν σημαία του κινήματος την στάση πληρωμών, την επιστροφή στη δραχμή κλπ; Αντίθετα οι θέσεις αυτές χρησιμοποιούνται για πλασαριστεί ο δήθεν ρεαλισμός στην έντιμη… υποταγή των μνημονίων.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ..

Αν θέλουμε να έχουμε μισθούς πρέπει να διεκδικούμε μισθούς και συντάξεις που να μπορεί να ζει κανείς.

Αν θέλουμε να έχουμε φάρμακα πρέπει να διεκδικούμε δωρεάν περίθαλψη.

Αν θέλουμε να έχουμε δουλειά πρέπει να διεκδικούμε σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας

Αν θέλουμε να έχουμε σχολεία πρέπει να διεκδικούμε να ανοίξουν τα σχολεία που έκλεισαν και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες της διαθεσιμότητας στις θέσεις τους

Οι μισθοί μας και τα δικαιώματα μας κινδυνεύουν όσο αναθέτουμε τη ρύθμιση τους και τη ρύθμιση κάθε δικαιώματος μας στην κυβέρνηση κι όσο περιμένουμε την θεσμοθετημένη «ανθρωπιστική» ελεημοσύνη της.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη διαπραγματεύεται για λογαριασμό της αστικής τάξης και το πώς θα ελαφρύνει αυτή η τελευταία, το χρέος της στους ιμπεριαλιστές. Με θύμα πάλι το λαό και το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή…

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 6/5/2015

ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΣΜΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!
Ποιοι είναι υποψήφιοι διευθυντές στο σχολείο σου; Θα βάλεις για υποδιευθυντής; Ξέρεις αν βγεις, εκλέγεις και τον προϊστάμενο…


Τη στιγμή που τα παραπάνω και άλλα αντίστοιχα, είναι σχεδόν τα μοναδικά ζητήματα που συζητά ο κλάδος μας και εμείς οι εκπαιδευτικοί, συνολικά ο λαός και ο τόπος μας βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με νέα βάρη που θα φορτωθούν τις πλάτες μας, με νέα δεσμά που θα αλυσοδέσουν το μέλλον μας.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΕΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τέσσερις μήνες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τελικά αυτό που έρχεται δεν ήταν η ελπίδα αλλά μια νέα συμφωνία –μνημόνιο. Είναι ο αναμενόμενος σταθμός από τη στιγμή που και η σημερινή συγκυβέρνηση κινείται όπως και οι προηγούμενες στις ράγες της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Ανήκομεν στη Δύση», είναι εταίροι και σύμμαχοι μας οι ΗΠΑ-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ δηλαδή όλοι αυτοί οι παράγοντες που έχουν μαυρίσει και συνεχίζουν να μαυρίζουν τη ζωή μας.
Η σκληρή διαπραγμάτευση αποτελεί μια διαρκής συνθηκολόγηση, μια αγωνιώδη προσπάθεια να θέσει η κυβέρνηση ένα όριο στην υποχώρησή της. Το δόγμα «ούτε ρήξη – ούτε υποταγή» της συγκυβέρνησης σημαίνει απλώς υποταγή και δίνει το δικαίωμα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι να εμφανίζουν την πολιτική της εξάρτησης και της λιτότητας ως μονόδρομο.

(Πρώτη φορά) ΑΡΙΣΤΕΡΑ όπως ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ και
όπως ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ …ΔΕΞΙΑ
Το «Go home Μέρκελ» έγινε συνεχόμενες τηλεδιασκέψεις σε καλό κλίμα, με τη καγκελάριο μάλιστα να νοιάζεται για τις απολυμένες καθαρίστριες!!! Το «ή εμείς ή αυτοί» προσαρμόσθηκε στο «και εμείς και αυτοί» και κυρίως αυτοί. Γιατί τώρα δεν είναι «η ώρα της ανατροπής» αλλά του έντιμου και επωφελούς (για ποιον;;) συμβιβασμού. Το «δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» μετατράπηκε σε …χρωστάμε, και θα «εξυπηρετούμε-ξεπληρώνουμε το χρέος» στο …διηνεκές (αλλά με κάποιες διευκολύνσεις…), θα «αξιοποιούμε» τη δημόσια περιουσία διατηρώντας το ΤΑΙΠΕΔ, και «είναι πατριωτικό να πληρώνουμε» (απίστευτη ακύρωση των αγώνων των πολιτών ενάντια στα χαράτσια) και να διάγουμε «λιτό βίο».
Προεκλογικές δεσμεύσεις μια προς μια, μετατοπίζονται μέρα με τη μέρα, πάντα με δεξιά κλίση. Ο ΕΝΦΙΑ που παραμένει, ο ΦΠΑ που αυξάνεται, οι «δίκαιοι φόροι» που έρχονται για τη συνέχιση της φοροληστείας, το αφορολόγητο όριο που αναζητείται, η αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον και υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές, συλλογικές συμβάσεις που νοθεύονται, μέτρα καταπάτησης δικαιωμάτων, το ασφαλιστικό κ.ά. To ξέσκισμα του μνημονίου αποδεικνύεται σχήμα λόγου.
Και οπωσδήποτε συνεχίζουμε ΝΑΤΟικά παραδίδοντας το Αιγαίο στους εμπρηστές του πολέμου, σχεδιάζοντας νέες βάσεις, χορεύοντας με τους δολοφόνους «we are the world», ευελπιστώντας στη στήριξή τους με το αζημίωτο βέβαια (500εκ € για πολεμικό υλικό).

ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ …ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ !!
Αυτή είναι χωρίς υπερβολή η απάντηση του Υπ. Παιδείας στα αιτήματα του κλάδου. Οι αυξήσεις στους μισθούς μας, το ξεπάγωμα των μισθολογικών-βαθμολογικών κλιμακίων, τα 28-30αρια τμήματα τα κλεισμένα συγχωνευμένα σχολεία, το αυξημένο ωράριο, τα κενά και οι απαιτούμενοι διορισμοί, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κα άλλα πολλά παραμένουν ως προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών καθότι το κοστούμι που ράφτηκε για την εκπαίδευση (όπως και για την υγεία) είναι στενό και δεν τα χωρά.
Οι θετικές ρυθμίσεις (επαναφορά των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων, αντικατάσταση πειθαρχικού, κατάργηση τράπεζας θεμάτων για τις εξετάσεις) δεν αποτελούν κυβερνητικό έργο αλλά δικαίωση των αγώνων της προηγούμενης περιόδου και έρχονται κουτσουρεμένα καθώς εντάσσονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης (πάγωμα μισθών, κινητικότητα, περικοπή διορισμών, κ.ά).
Όσο για το πολυδιαφημισμένο μέτρο της εκλογής Διευθυντών, οι όποιοι Διευθυντές «εκλεγούν» θα κληθούν να διοικήσουν το σχολείο της αδιοριστίας, της περικοπής τμημάτων, της λιτότητας έχοντας καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο! Ο δε σύλλογος διδασκόντων, μετατρέπεται σε μηχανισμό αξιολόγησης, για να την υποστεί στη συνέχεια και ο ίδιος μιας και προετοιμάζεται νέα αξιολόγηση με άλλο όνομα.

ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ;
Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι οι ανάσες που χρειαζόμαστε, η καλύτερη ζωή με δικαιώματα στη παιδεία την υγεία την εργασία δεν μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης αλλά αναμέτρησης με αυτούς που μας τη στερούν. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού αλλά σύγκρουσης με τους εκμεταλλευτές και φορείς της εξαθλίωσης μας, χωρίς αυταπάτες για περιθώρια κατευνασμού. Απαιτείται λοιπόν
  • Να σπάσουμε τα δεσμά του ιμπεριαλισμού παλεύοντας ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, κόντρα στην αποδοχή του πλαισίου ένταξης σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.
  • Να συμβάλλουμε κόντρα στην (αυτ)απάτη της ανάθεσης της υπόθεσης μας σε «σωτήρες», στην οικοδόμηση ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ και ΠΑΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΕΠΙΘΕΣΗ και την ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Σ΄ αυτό το πεδίο διαμορφώνεται ο συσχετισμός δύναμης, μόνο μέσα απ΄ αυτό μπορεί ν΄ αλλάξει η ζωή και το μέλλον μας. Στον αγώνα για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, για να μη περάσει ή νέα συμφωνία παράτασης Δανειακής Σύμβασης – μνημονίων και επιτροπείας ΕΕ και ΔΝΤ. Διεκδικούμε:
  • Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο για όλα τα παιδιά. Να καταργηθεί ο αντιδραστικός – αντιεκπαιδευτικός νόμος για το «νέο» Λύκειο. Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών. Δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση - περίθαλψη.
  • Κατάργηση όλου του πλαισίου για την αξιολόγηση. Όχι σε νέα αξιολόγηση με άλλο όνομα.
  • Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου
  • Όλοι οι εκπαιδευτικοί μόνιμοι, με σταθερή εργασία. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
  • Κάλυψη των κενών στα σχολεία, με μαζικούς διορισμούς τώρα. Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των ελαστικά εργαζόμενων.
  • Άμεση επαναφορά του ωραρίου για όλους, στα προηγούμενα επίπεδα.
  • Να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα. Κανένα τμήμα με περισσότερους από 20 μαθητές.

Και θα τα παλέψουμε όλα αυτά ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ
Με Σωματεία ταξικά και αγωνιστικά - όχι κυβερνητικά και συνδιαχειριστικά.
Συμβάλλοντας στη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του σ.κ.
Δεν έχουμε κανένα λόγο να υποστείλουμε ή να αυτοπεριορίσουμε τις διεκδικήσεις μας. Ούτε να γίνει το κίνημα μια από τις κυβερνητικές συνιστώσες η οποία θα ασκεί εποικοδομητική – συμπληρωματική παρέμβαση, για να της «βάλει μυαλό» ή θα πιέζει για «αλλαγή» πορείας..


                            ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ