Η επανάσταση σαν συνταγή μαγειρικής
Η επανάσταση σαν συνταγή μαγειρικής Συμβαίνει με τις επαναστατικές επετείους να είμαστε σχεδόν όλοι με τους επαναστάτες. Και όσο πιο βαθιά στην ιστορία συντελείται μια επανάσταση, τόσο πιο πολύ είμαστε μαζί της. Η ελληνική επανάσταση του ’21 έχει παντού μόνο φίλους στο σημερινό κοινό, σε βαθμό που να ξεχνάμε ότι στην εποχή της είχε μέρος της τουρκόδουλης ελληνικής ηγεσίας απέναντί της. Σήμερα, κανείς δεν διανοείται να χαρακτηρίσει π.χ. τον Κολοκοτρώνη αιμοσταγή σφαγέα παρά το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Με το πέρασμα του χρόνου και όσο οι επαναστάσεις πλησιάζουν στην εποχή μας, οι «θαυμαστές» μειώνονταν δραματικά. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, που αν και ήταν η απαρχή της επικράτησης της αστικής τάξης στην Ευρώπη (όταν αυτή ήταν επαναστατική), καταγγέλλεται με αχαριστία από την ίδια για «τα πολλά κεφάλια που έκοψε». Είναι φανερό ότι η σημερινή άρχουσα τάξη φοβάται την επανάληψη του δικού της δρόμου προς την εξουσία. Στην