Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Πανελλαδική Συγκεντρωση ΟΛΜΕ


  Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας από την κυβέρνηση της πλήρους υποταγής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη χώρα και την περιοχή,οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Τρόικας και κυβέρνησης ,που έρχεται να επιβάλλει απολύσεις και κατάργηση κάθε δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη εργασία.

 Εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους δήμους και όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν βρεθεί σε διαθεσιμότητα,εξέφρασαν μια δυναμική άρνηση στο μέτρο των απαγορεύσεων των διαδηλώσεων,που  όλο και πιο συχνά προσφεύγει η κυβέρνηση για να επιβάλλει την πολιτική της.

Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου,που έρχεται να στηρίξει την πολιτική  της απελευθέρωσης των απολύσεων και την επιβολή νέων μέτρων ενάντια στο λαό, και την πλήρη ευθυγράμμιση της χώρας στις επιλογές του γερμανικού κεφαλαίου,πραγματοποιείται σε μια περίοδο σοβαρότατων πολιτικών εξελίξεων διεθνώς,αλλά κυρίως στην περιοχή της Ουκρανίας που βρίσκεται στη δίνη των
 ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Παρά τις προσπάθειες των διαδηλωτών να σπάσουν την απαγόρευση και να πραγματοποιήσουν την πανελλαδική πορεία που εδώ και εβδομάδες είχε σχεδιαστεί,και που είχε φέρει στο κέντρο της Αθήνας διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα,δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί η πορεία προς το Υπουργείο.Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους γύρω δρόμους,χωρίς να γίνει κατορθωτό να περάσουν από τις αναρίθμητες ομάδες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί σε όλους τους δρόμους.
Δυστυχώς,η έλλειψη μεγάλης μαζικότητας,δεν έδωσε τη δυνατότητα να απαντηθεί η απαγόρευση του δικαιώματος των διαδηλώσεων.
Μπροστά στην ερχόμενη απεργία,θα πρέπει κάθε αγωνιζόμενος άνθρωπος να κάνει ότι είναι δυνατό για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία.Οι καιροί δεν επιτρέπουν κανένα δισταγμό στην μετωπική απάντηση σύγκρουσης που πρέπει να δοθεί.Ακόμα κι αν σήμερα δεν είναι ορατή η οργή του λαού απέναντι στο παρόν που βιώνει και το ακόμα χειρότερο μέλλον που του ετοιμάζουν ,δεν σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα δεν θα βρει αγωνιστική διέξοδο που θα του ανοίξει νέους δρόμους.

Η εξέγερση των… τσιφλικάδων της Θεσσαλίας»

«6 Μάρτη 1910: Η εξέγερση των… τσιφλικάδων της Θεσσαλίας»


«6 Μάρτη 1910: Η εξέγερση των… τσιφλικάδων της Θεσσαλίας»
   Παραπλανητικός, είναι η αλήθεια, ο τίτλος του άρθρου, για όποιον γνωρίζει έστω και λίγα πράγματα για την αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ στις 6 του Μάρτη το 1910. Ο παραπλανητικός, όμως, αυτός τίτλος, δεν είναι τίποτε άλλο, από το συμπέρασμα που μπορεί να αποκομίσειο μαθητής της Γ λυκείου στο μάθημα της Ιστορίας κατεύθυνσης. 
   Πριν, όμως, αναφερθώ στο συγκεκριμένο απόσπασμα, που ουσιαστικά παρουσιάζει ως εξεγερμένους του Κιλελέρ τους τσιφλικάδες της Θεσσαλίας και όχι τους αγρότες - κολίγους και προς αποφυγή παρεξηγήσεων και κατηγοριών, ότι «την τρίχα την κάνουμε τριχιά», να αναφέρω αρχικώς τα εξής δύο στοιχεία: Όπως ο αγρότης που σπέρνει το χωράφι του συστηματικά, με μέθοδο, προσέχοντας τις αποστάσεις, τα ποτίσματα, τη συγκομιδή κ.ο.κ., έτσι και οι λέξεις, οι προτάσεις, οι παράγραφοι, οι συλλογισμοί, το τελικό συμπέρασμα... δεν σπέρνονται, ούτε καρπίζουν τυχαία. Πόσω μάλλον σε ένα σχολικό βιβλίο. Δεύτερον, το σύνολο των όσων λέμε και κάνουμε, το αποτέλεσμα σε τελική ανάλυση, αποτιμάται κάθε φορά, και όχι η πρόθεση ή το τυχαίο λάθος! 
     Σελίδα λοιπόν 43, του σχολικού βιβλίου «Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας» Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου (Θεωρητική Κατεύθυνση): Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα απόκτησε καινούργια «προβλήματα» με τη διεύρυνση του ελληνικού κράτους το 1881 (ενσωμάτωση Θεσσαλίας).Το σχολικό βιβλίο αναφέρει με τη σειρά τα παρακάτω (τα υποκείμενα, οι λέξεις - κλειδιά και οι λέξεις - συνοχής υπογραμμίστηκαν εσκεμμένα):

  
  Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο, τρία είναι τα εμπλεκόμενα «υποκείμενα» στο λεγόμενο αγροτικό ζήτημα: οι Έλληνες τσιφλικάδες, οι κολίγοι - αγρότες και η ελληνική κυβέρνηση. Στην πρώτη παράγραφο, γίνεται αναφορά στις ενέργειες των τσιφλικάδων, που ουσιαστικά πυροδοτούν εντάσεις (καμία αναφορά στη δολοφονία του σοσιαλιστή συνδικαλιστή Μαρίνου Αντύπα το 1907, που αποτέλεσε τη φλόγα που άναψε όλον τον κάμπο, μέχρι την εξέγερση του Κιλελέρ, το 1910) και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με την ψήφιση νόμων το 1907! Ουσιαστικά δηλαδή το σχολικό βιβλίο αναφέρει δυο αντιμαχόμενες πλευρές: τους τσιφλικάδες και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται, ότι υπερασπίζεται τους φτωχούς αγρότες! Ο συλλογισμός καταλήγει: «η δυσκολία εφαρμογής των νόμων της κυβέρνησης προκάλεσαν συγκρούσεις, με πιο σημαντική αυτή του Κιλελέρ (1910)»!
    Και στην κυριότερη ,λοιπόν, σύγκρουση χρησιμοποιείται παθητική σύνταξη. Απουσιάζουν, δηλαδή, τα υποκείμενα της σύγκρουσης ή αλλιώς τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα να μπορεί να δημιουργηθεί το εξής μπέρδεμα στον μαθητή: αφού η κατά το σχολικό βιβλίο σύγκρουση απομονώνει τους τσιφλικάδες και την κυβέρνηση, οι τσιφλικάδες λογικά... έκαναν και την εξέγερση στο Κιλελέρ! Και οι αγρότες...; 
Το μπέρδεμα αυτό επιτείνεται ακόμα περισσότερο, με την απουσία κάποιας πηγής σχετικά με το τι συνέβη στο Κιλελέρ! Εναπόκειται, λοιπόν, στον καθηγητή να διευκρινίσει είτε προφορικά στην τάξη είτε με μια γραπτή πηγή ως άσκηση, τι συνέβη τελικά στο Κιλελέρ το 1910! Πώς απαντάμε λοιπόν στην εξής αντίφαση των όσων γράφει το σχολικό βιβλίο: Αφού η ελληνική κυβέρνηση, (υπηρεσιακή κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη ..του Στρατιωτικού Συνδέσμου)...ήταν «υπέρ των αγροτών»... πώς δικαιολογείται η επίθεση της κυβέρνησης στους αγρότες; 
    Κιλελέρ, λοιπόν, 6 Μαρτίου 1910. Τρία χρόνια μετά την κατ’ εντολή των τσιφλικάδων δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα στις 8 προς 9 Μάρτη 1907 οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου οργανωμένοι... κατεβαίνουν... στους δρόμους: «Θέλουμε απαλλοτρίωση», «κάτω οι τσιφλικάδες», «θέλουμε τη Λευτεριά μας»… Η ελληνική κυβέρνηση με τον στρατό και την αστυνομία της επιτίθεται: νεκροί και τραυματίες αγρότες, πολλές συλλήψεις αγροτών....Οι μάσκες του «φιλοαγροτισμού» της κυβέρνησης.... είχαν πέσει... τα δικράνια είχαν σηκωθεί!
Μαρία Πετρά
(ιστορικός-φιλόλογος)


Να μην περάσει η απαγόρευση Όλοι στη συγκέντρωση στη Κλαυθμώνος στις 12:30 για να μην περάσουν οι απολύσεις

Να μην περάσει η απαγόρευση Όλοι στη συγκέντρωση στη Κλαυθμώνος στις 12:30 για να μην περάσουν οι απολύσεις

Με πρόσχημα την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας η κυβέρνηση απαγορεύει όλες τις συγκεντρώσεις από τις 8 το πρωί σήμερα Πέμπτη μέχρι τις 7 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.
Από μέρες ήταν προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των σχολικών φυλάκων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 9 το πρωί, στις 12:30 της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ - ΟΤΑ ενάντια στις διαθεσιμότητες, και στις 10 το πρωί από σωματεία του ΠΑΜΕ για την ανεργία. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού στηρίζει κινητοποίηση που έχει προκηρύξει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων, με στάση εργασίας την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, από τις 13:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.30 στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη.
Δεν ξέρουμε τι προσανατολισμό έχουν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το ζήτημα, μέχρι αυτή την ώρα δεν βρήκαμε ανακοινώσεις τους σχετικές. Επίσης σε διάφορες, και αριστερές, ιστοσελίδες ενώ αναφέρεται η είδηση δεν υπάρχει έστω νύξη για την κόντρα στην απαγόρευση πραγματοποίηση ή στήριξη των συγκεντρώσεων. Παρά τα αφιερώματα στο ΕΑΜ και την επέτειο της μεγάλης διαδήλωσης κατά της πολιτικής επιστράτευσης στις 5 Μάρτη του 1943! 
Οι απολύσεις, η επίθεση σε όποιο δικαίωμα έχει απομείνει σε αυτό το λαό πάει χέρι χέρι με την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αυτό το σύστημα του ξεπουλήματος της χώρας στους ιμπεριαλιστές και της εξαθλίωσης του λαού στο όνομα, δήθεν, της κρίσης τους. 
Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις στάσεις εργασίας και στην προγραμματισμένη συγκέντρωση για τις διαθεσιμότητες στις 12:30 στη πλατεία Κλαυθμώνος για να μην περάσει η απαγόρευση, για μην περάσουν οι απολύσεις στο δημόσιο.