Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σχόλιο για το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA

Πραγματικά απολαυστικό ήταν το χτεσινό κεντρικό δελτίο του MEGA. Πρόσωπα πανικόβλητα, φωνές που τσάκιζαν ή ανέβαιναν σε ένα απίστευτο κρεσέντο. Παρακολουθώντας το κάποιος θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι κάποια βιβλική καταστροφή έχει χτυπήσει τη χώρα και, προς Θεού, μην πάει ο νους σας στα μνημόνια, τις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές και την αδυσώπητη λιτότητα. Ιερή οργή από τους παρουσιαστές του καναλιού εναντίον όσων τολμούν να αμφισβητούν την αναγκαιότητα του αγίου μνημονίου.
Συνδικαλιστές που μέχρι χτες δεν είχαν καμία επαφή και καμία σχέση με τον κλάδο που εκπροσωπούν, ισχνές μειοψηφίες που μέχρι χτες αποφάσιζαν μόνες τους, ενώ η μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών στήριζε και εμπιστευόταν το υπουργείο, εκπαιδευτικοί που μέχρι χτες ήταν υποκινούμενοι από κάποιο κόμμα ή δεν άντεχαν να χάσουν το μεροκάματο, μαθητές που μέχρι χτες, ως άβουλες μαριονέτες, γίνονταν υποχείρια των αδίστακτων καθηγητών τους, γονείς που μέχρι χτες στέκονταν απέναντι στην αναλγησία των δασκάλων των παιδιών τους, ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα φαίνεται πως έχασαν τα λογικά τους και κινούμενοι από κάποια αυτοκαταστροφική μανία αποφάσισαν να κλείσουν το δημόσιο σχολείο.
Το δημόσιο σχολείο, που μόνο η πολιτική των μνημονίων και της τρόικας υπερασπίζεται και προστατεύει. Το δημόσιο σχολείο των φτωχών παιδιών, που αυτή η ίδια πολιτική αγκαλιάζει με στοργή άλλοτε αφήνοντάς τα πεινασμένα, άλλοτε αφήνοντάς τα χωρίς βιβλία, άλλοτε κλείνοντας εν μια νυκτί τα σχολεία τους κι απολύοντας τους καθηγητές τους κι άλλοτε ωθώντας τους γονείς τους στην ανεργία και την εξαθλίωση.
Κι απέναντι στο κλείσιμο των δημόσιων σχολείων, τα ιδιωτικά, που «λειτουργούν απρόσκοπτα», με τον αδιόρατο υπαινιγμό του πόσο χρήσιμη είναι η έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων και η εργασιακή ασφάλεια, τα φροντιστήρια, που «δεν απεργούν ποτέ» παρέχοντας προφανώς το μοναδικό είδος «εκπαίδευσης» που χρειάζονται τα παιδιά μας για να περνούν με επιτυχία τις διαρκείς εξετάσεις και να συνηθίζουν στη σκληρή πραγματικότητα του ανταγωνισμού, αλλά και μια κυβέρνηση που δαιμονοποιεί την πολιτική γλώσσα των εργαζόμενων, μονοπωλώντας το δικαίωμα να σκέφτεται και να δρα πολιτικά.
Ξαφνικά οι εκπαιδευτικοί εγκαλούνται γιατί, αντί να κάνουν μια εθιμοτυπική απεργία με καθαρά συνδικαλιστικά (βλέπε συντεχνιακά) αιτήματα, ώστε να μπορούμε να τους συκοφαντούμε όλοι μαζί ότι ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση των προνομίων τους, υψώνουν το ανάστημά τους, τεντώνουν το χέρι, δείχνουν με το δάχτυλο την πραγματική αιτία της λαίλαπας που έχει σαρώσει τη ζωή τους και αγωνίζονται για τους μαθητές, τους συναδέλφους, τα σχολειά, τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους.
Σωστά πανικοβάλλεστε, αγαπητοί μέντορες των media. Σταματήστε όμως να μας προσβάλλετε τόσο βάναυσα, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Εμείς νιώθουμε «στο πετσί» μας τα αποτελέσματα της πολιτικής που με τόσο ζήλο  εσείς υποστηρίζετε. Καμία εικονική «πραγματικότητα» δεν μπορεί να αλλάξει το βίωμα της καθημερινότητάς μας. Αν δεν μπορείτε να μας σέβεστε, τουλάχιστον μη μας υποτιμάτε.

Από το Γραφείο Τύπου της ΟΛΜΕ


Στο σφαγείο 20000 εκπαιδευτικοί

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ- ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ- ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ

Τα ποσοστά της απεργίας και σήμερα, 17/9, στην περιοχή μας ήταν ιδιαίτερα υψηλά (70%) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΔΑ. Αυτό δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μας είναι διατεθειμένο, παρά την τεράστια οικονομική πίεση αλλά και την κυβερνητική προπαγάνδα για απεργία «υποκινούμενη», «χωρίς διεκδικήσεις» κλπ να συνεχίσει αυτό τον αγώνα.
Σήμερα επίσης, υλοποιώντας την απόφαση της κεντρικής απεργιακής επιτροπής, οργανώθηκε στην Ελευσίνα παρέμβαση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ενημέρωση τόσο των συναδέλφων, όσο και των διοικητικών υπαλλήλων. Στον ίδιο χώρο συνεδρίασε η απεργιακή επιτροπή με τη συμμετοχή πολλών συναδέλφων και αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9 συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στα σχολεία, δίνοντας ραντεβού στα προκαθορισμένα από τις προηγούμενες μέρες σημεία συνάντησης σε κάθε περιοχή. Συγκεντρωνόμαστε όσοι περισσότεροι μπορούμε στα γραφεία της ΕΛΜΕ στις 7.30 για να παρέμβουμε στα γυμνάσια της περιοχής (αν η παρέμβαση στις υπόλοιπες περιοχές στελεχώνεται ικανοποιητικά),
  • Προπαγανδίζουμε την αυριανή συγκέντρωση (προσυγκέντρωση της ΟΛΜΕ 11.00 στο Πολυτεχνείο και τη συναυλία το απόγευμα στις 18.00 στα Προπύλαια),
  • Μοιράζουμε στους μαθητές το κάλεσμα για την εκδήλωση της Πέμπτης 19/ 9 που συνδιοργανώνει η ΕΛΜΕ με το σύλλογο Πρωτοβάθμιας (19.30, Πλατεία Ηρώων, Ελευσίνα) και κολλάμε την αφίσα,
  • Ενημερώνουμε τα σχολεία για τη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19/9, 11.30 στο 2ο- 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας.
[Επισυνάπτεται το κάλεσμα προς τους γονείς/ μαθητές. Στα γραφεία της ΕΛΜΕ από τις 7.30 θα υπάρχουν αφίσες για την εκδήλωση, καθώς και το κάλεσμα προς τους γονείς σε 500 αντίτυπα]


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Α΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς  Ελευσίνα
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 19200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2105561490
ΦΑΞ: 2105561490
Email:a.elme.dyt.attikis@gmail.com
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                
ΕΔΡΑ: 11ο Δημ.Σχολείο Ελευσίνας             
Εθν.Αντιστάσεως & Φρ.Φουτρή
19200 Ελευσίνα                                            
Τηλ. : 6909-099055


Οι αλλαγές στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι ραγδαίες και αφορούν το σύνολο των εμπλεκομένων σε αυτήν.
Συγκεκριμένα προβλέπουν:
 Α) Τη μεταφορά χιλιάδων μαθητών απ’ την Λυκειακή βαθμίδα (Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ, ιδιωτικοποιώντας στην ουσία ένα μεγάλο μέρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Β) Την ελαχιστοποίηση του κόστους του Δημόσιου σχολείου με συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων μέσω της αύξησης των μαθητών ανά τμήμα (πρόσφατη απόφαση για νέα αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε 30 μαθητές και πάνω), τη μεταφορά μαθητών στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ (ΣΕΚ), όπου κατά κόρον δραστηριοποιούνται οι ιδιώτες για τους οποίους θα υπάρξει και γενναία χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων που θα καλύπτει μέρους των διδάκτρων των σπουδαστών και την κατάργηση ουσιαστικά της μεταφοράς των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές στα σχολεία τους.
Γ) Την ελαχιστοποίηση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω της ήδη αποφασισμένης αύξησης των ωρών διδασκαλίας και των αποτελεσμάτων των μέτρων για το δημόσιο σχολείο, που οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες απολύσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, πέραν των 6000 αναπληρωτών που δεν θα επαναπροσληφθούν, των 2500 διαθεσιμοτήτων που ήδη έχουν ανακοινωθεί το καλοκαίρι με την κατάργηση των τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και των 5000 αναγκαστικών μετατάξεων προς την Α/μια Εκπαίδευση.
Δ)  Κλείνουν τα ολοήμερα τμήματα στα Δημοτικά σχολεία, αφού δεν θα στελεχωθούν με δασκάλους και,  όπου είναι δυνατό, η λειτουργία τους θα πραγματοποιείται από τις ειδικότητες (όποτε αυτές προσληφθούν) ή από διαφορετικό δάσκαλο κάθε ημέρα.
Ε) Καταργούν την ενισχυτική διδασκαλία : όσοι εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο στο σχολείο τους δεν θα αναλαμβάνουν ενισχυτική διδασκαλία σ’ αυτό, αλλά  θα μετακινούνται σε όμορα σχολεία με σκοπό την κάλυψη κενών.
ΣΤ) Αδιαφορούν για την Ειδική Αγωγή, μειώνοντας τα χρόνια φοίτησης στο σχολείο, μετακινώτας τους δασκάλους Τμημάτων Ένταξης για κάλυψη κενών στη Γενική Αγωγή.

Οι εκπαιδευτικοί πρόσφατα με δημοκρατικές διαδικασίες μέσω των Γενικών τους Συνελεύσεων αποφάσισαν να αντιταχθούν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από 16/9/2013.
Αυτός ο αγώνας όμως δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Αφορά τους γονείς, τους μαθητές, όλους τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία γιατί η διεκδίκηση πραγματικού δημόσιου σχολείου ανοιχτό σε όλα τα παιδιά αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα που αφαιρείται απ’ την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές και το σύνολο των εργαζομένων επιβάλλεται να συντονίσουμε τους αγώνες μας.
Σας καλούμε στη συγκέντρωση την ΠΕΜΠΤΗ 19/09/2013 στις 19.30 στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της κυβέρνησης και να συντονίσουμε τη δράση μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

                        
Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ: Πίνδου και Αθηνάς  Ελευσίνα                                                                                   Πίνδου και Αθηνάς
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ: 19200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2105561490
ΦΑΞ: 2105561490
Email: a.elme.dyt.attikis@gmail.com                        192 00Ελευσίνα 16/09/2013ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 19/09/2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:30
ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

            

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΒΡΕΕΕΕ!!!

Απεργώ για να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι συνάδελφοι μας.
Απεργώ για να ξαναγυρίσουν όλοι οι μαθητές που βίαια πετάχτηκαν εκτός, πίσω στο σχολείο.
Απεργώ για να ανατραπούν τα σχέδια τους για το "Νέο Λύκειο" που έρχεται από πολύ παλιά.. που πετάει τα παιδιά των φτωχών έξω απο το όνειρο για μόρφωση και σπουδές.
Απεργώ γιατί δεν ανέχομαι τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης παιδικής εργασίας.
Απεργώ γιατί αγωνίζομαι ενάντια στους ταξικούς φραγμούς που βάζει το υπουργείο στα παιδιά των φτωχών.
Απεργώ γιατί θέλω να βάλω ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη μαζικού λαϊκού κινήματος, που είναι η μόνη απάντηση για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής.
Απεργώ για το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
Απεργώ, χωρίς ενοχές για το δικαίωμά μου στη ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Απεργώ κόντρα σε όποιες επιστρατεύσεις και τερτίπια της κυβέρνησης κι έχω μέρα με τη μέρα το λαό με το μέρος μου.
Σε αυτό το λαό στηρίζομαι,σε αυτόν ελπίζω.
 

Οι καθηγητές απεργούν!

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013


Όχι μόνο διαψεύστηκαν οι κασσάνδρες, όχι μόνο γκρεμίστηκαν οι ...ελπίδες της κυβέρνησης ότι ελάχιστοι θα απεργήσουν αλλά διαψεύστηκαν ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία.
Κατάπιαν τη γλώσσα τους τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, ο δε Κεδίκογλου αρκέστηκε σε δήλωσή του να ψελλίσει έκκληση στην εκπαιδευτική κοινότητα να σκεφτεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να μην τους προστεθεί άλλο ένα βάσανο, αυτό των παιδιών που δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο, στους ήδη βασανισμένους που τους περιμένει (το γιατί δεν μας το είπε!) ένα δύσκολο φθινόπωρο!
Ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που επέλεξαν το δρόμο της απεργοσπαστίας σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων είναι κλειστά. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με τις αποφάσεις τους εκφράσανε 100% τις διαθέσεις του κλάδου τους.
Πρώτη μέρα σήμερα και οι καθηγητές ξεκινάνε ένα αγώνα δύσκολο. Ένα αγώνα τον οποίο η κυβέρνηση θα τον πολεμήσει με κάθε μέσο που διαθέτει ποντάροντας στη κούραση πρωτ' απ' όλα των ίδιων αλλά και προσπαθώντας να στρέψει τους γονείς εναντίον τους.
Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους, που θα έπρεπε να τον ξεκινήσουμε όλοι όπου και αν εργαζόμαστε. Που χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη όλων μας.
Για να αντέξουν οι καθηγητές, όπως και όλοι οι άλλοι κλάδοι που ξεκινούν αγώνες σήμερα, χρειάζεται να βγούμε και όλοι οι υπόλοιποι στους δρόμους.
Να στηρίξουμε τις συγκεντρώσεις τους, να συμμετέχουμε στις τοπικές κινητοποιήσεις, να δίνουμε τη κόντρα όπου υπάρξει προσπάθεια να μπουν γονείς, με και χωρίς εισαγωγικά, μπροστά σε σχολεία στα πλαίσια του "κοινωνικού αυτοματισμού". Να συγκροτηθούν παντού επιτροπές αγώνα που θα συντονίζουν συλλόγους και ενώσεις γονέων, λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές, σωματεία και ότι άλλοι τοπικοί φορείς υπάρχουν. Επιτροπές που θα συντονίζονται με τις αντίστοιχες των εκπαιδευτικών.
Ο μόνος τρόπος να αποκρούσουμε και να ακυρώσουμε, να ανατρέψουμε την πολιτική εξαθλίωσης που μας επιβάλουν είναι αυτός.
Μας τον δείχνουν οι καθηγητές, μας τον δείχνουν και οι εργαζόμενοι των άλλων φορέων που απεργούν από σήμερα όπου και εκεί τα ποσοστά συμμετοχής δεν είναι καθόλου μικρά.
Με απεργίες, διαδηλώσεις και ότι άλλο χρειαστεί να ξεκινήσουμε ένα παρατεταμένο αγώνα υπεράσπισης της ζωής μας.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Γιάννενα: Μαζική η συμμετοχή των καθηγητών!

Πολύ μεγάλο ήταν σήμερα το ποσοστό των καθηγητών που απήργησαν κόντρα στις διαθεσιμότητες-απολύσεις. Πολύ μαζική ήταν και η συμμετοχή τους στο πρωινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης. Η καταρρακτώδης βροχή δεν κατάφερε να πτοήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι συνέχισαν και ολοκλήρωσαν το συλλαλητήριο. Ένα γράμμα από την Καλαμπάκα για την απεργία των καθηγητών

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ένα γράμμα από την Καλαμπάκα για την απεργία των καθηγητών

Τη μάχη για την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων της ζωής θα την δώσουμε συλλογικά ή ατομικά;

«Δε θα απεργήσω γιατί δεν αντέχω να χάνω 70 € την ημέρα. Δε θα απεργήσω γιατί η κοινωνία είναι απέναντί μας. Δε θα απεργήσω γιατί δε μου αρέσει να με καπελώνουν οι συνδικαλιστές. Δε θα απεργήσω γιατί το παιδί μου πέρασε στο Πανεπιστήμιο και πώς θα σπουδάσει; Δε θα απεργήσω γιατί η Τράπεζα μ’ έχει τρελάνει στα τηλέφωνα! Δε θα απεργήσω γιατί δεν απεργήσαμε στις Πανελλήνιες, τότε ήταν η «ευκαιρία». Δε θα απεργήσω γιατί δε μπορώ να κάνω απεργία διαρκείας, 1-2 μέρες μόνο αντέχω – τρέχουν οι λογαριασμοί, τα δίδακτρα, τα χαράτσια, η εφορία. Δε θα απεργήσω γιατί δεν απεργούν όλοι…»
Τα προβλήματα είναι πολλά! Δεν τα υποτιμώ καθόλου ούτε τα ειρωνεύομαι! Στον ίδιο κόσμο ζούμε όλοι άλλωστε και απ’ όσο γνωρίζω πολλοί συνάδελφοι που είναι αποφασισμένοι να δώσουν την μάχη της απεργίας διαρκείας είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση: απλήρωτοι λογαριασμοί, εξώδικα και απειλές πλειστηριασμών, αδυναμία κάλυψης της θέρμανσης του χειμώνα μη μιλήσω για φροντιστήρια – μουσική – γυμναστήρια (αλήθεια όλα αυτά γιατί είναι πλέον απαγορευτικά;). Θα έλεγα ότι για τα ίδια προβλήματα κάνουμε την απεργία και να ξεμπλέξω αλλά…
Αυτά είναι λίγα από τα επιχειρήματα που ακούγαμε κάποιοι συνάδελφοι της ανοιχτής επιτροπής αγώνα καθηγητών Καλαμπάκας όταν από τον Ιούλιο ακόμα προσπαθούσαμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα μιας ανεξάρτητης συλλογικότητας που ν’ απαντά σε ένα τεράστιο κενό παρέμβασης στα σχολεία της πόλης μας αλλά και ν’ ανιχνεύσουμε και να διαμορφώσουμε το έδαφος για τους μεγάλους αγώνες που θα ερχόταν το Σεπτέμβριο.
Γιατί ήταν ξεκάθαρο, συνάδελφοι οτι οι σ’ ένα βράδυ χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων, η κατάργηση δεκάδων δημοφιλών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που αντιστοιχεί σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές περίπου, οι σίγουρες μεταθέσεις – μετατάξεις - αποσπάσεις - διαθεσιμότητες – απολύσεις που θ’ ακολουθήσουν και προκύπτουν από την αύξηση ωραρίου έπρεπε ν’ απαντηθούν άμεσα! Το προσπαθήσαμε πριν από τις Πανελλήνιες, το προσπαθήσαμε όλο το καλοκαίρι, θα το προσπαθήσουμε τις ημέρες που έρχονται.
Αλλά πως γίνεται τα ίδια προβλήματα να μας οδηγούν σε διαφορετικούς δρόμους; Μία ερμηνεία είναι ο φόβος της επιβίωσης. Ένα κυρίαρχο ζωώδες αλλά και ανθρώπινο ένστικτο. Πάνω σ’ αυτό το ένστικτο το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα αλλά και παλαιότερα το φεουδαρχικό, (ένα σύστημα αιώνων που οι ρίζες του πια αγκαλιάζουν κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη και κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας) έχει επενδύσει τεράστιους υλικούς και πνευματικούς πόρους ώστε να κυριαρχεί και να καθοδηγεί, αν είναι δυνατόν, κάθε ανθρώπινη σκέψη και δράση ώστε να διαιωνίζει και να βαθαίνει την ύπαρξή του. Μόνο που υπάρχει ένα «μικρό» πρόβλημα: τα «αντικείμενα» τα οποία θέλει να χειραγωγήσει, ο κόσμος της εργασίας, ο πραγματικός παραγωγός του πλούτου, κάπου – κάπου καθοδηγείται από άλλα, πιο ανθρώπινα, πιο εκλεπτυσμένα, πιο ουσιαστικά «ένστικτα». Και είναι τέτοια η δύναμή τους που οι λαοί γίνονται πραγματικοί πρωταγωνιστές, ανατρέπουν «σε μια στιγμή» ολόκληρους σχεδιασμούς και  εποικοδομήματα, χτίζουν, δημιουργούν και εγκαθιδρύουν θεσμούς και δικαιώματα που το σύστημα αναγκάζεται να εκχωρήσει σε έναν μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό προκειμένου να διατηρήσει την ύπαρξή του. Αμφισβητούν ακόμα, άκουσον – άκουσον, και την κυριαρχία αυτού του απάνθρωπου συστήματος.
Και αυτά τα λέω όχι για να το παίξω έξυπνος, πεφωτισμένος ή επαναστάτης (τρομάρα μου) αλλά ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος όπως πολλοί τον βλέπουν ή μάλλον θέλουν να τον πείσουν! Ο κόσμος ξέρει ότι την κρίση δεν την έφεραν οι μετανάστες, ξέρει ότι αυτοί που μας έφεραν εδώ δε πρόκειται μας βγάλουν απ’ αυτή, ίσα – ίσα! Ξέρει ότι από την κρίση κερδίζει αμύθητα πλούτη ένα πολύ μικρό κομμάτι της ανθρωπότητας. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τα εκατομμύρια παιδιά που λιμοκτονούν σ’ αυτόν τον πλανήτη έχουν τους θύτες τους, κρυμμένους στους θεόρατους ουρανοξύστες των χρηματιστών της Νέας Υόρκης, με τους ιδιωτικούς και κρατικούς στρατούς να τους φυλάνε (γιατί άραγε;). - Δε θα ξεχάσω την αντίδραση μιας «αμόρφωτης» καθαρίστριας που όταν έμαθε οτι η Ελλάδα έχει πετρέλαιο είπε: «Ο Θεός να μας φυλάει! Αυτό δεν είχε το ΙΡΑΚ;» -  Ο κόσμος λοιπόν καταλαβαίνει αλλά φοβάται. Και φοβάται γιατί δεν έχει που ν’ απευθυνθεί, πού να στηριχθεί. Γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του - ΑΚΟΜΑ!
Όσο και να υπόσχεται ο βουλευτής της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και να καθησυχάζει ο αντίστοιχος αιρετός, όσο και να κοιμίζει και να τρομοκρατεί ο Πρετεντέρης, όσο και να κλαίει η Όλγα, όσο και ν’ ασελγούν και πετσοκόβουν ιστορία και ανθρώπους τα κατακάθια της Χρυσής Αυγής (που απολαμβάνουν μόνιμη ασυλία) η επίθεση είναι πραγματική, αμείλικτη και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων.
Και η Αριστερά; Τι κάνει η καλή μας η αριστερά; Για άλλη μια φορά θα είναι κατώτερη των περιστάσεων; Είναι μόνο θέμα συσχετισμών, φταίει ότι οι πραγματικοί αριστεροί ή οι κομμουνιστές είναι λίγοι; (ποιος αλήθεια τους μετρά;) Το πρόβλημα με την «κυρίαρχη» Αριστερά είναι ότι τα επιτελεία της έπαψαν εδώ και καιρό να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και ικανότητες αυτού του λαού. Γι’ αυτό ένα κομμάτι της μεταφέρει το πεδίο της ταξικής πάλης, που έτσι κι αλλιώς γίνεται, στις εκλογές ενώ ένα άλλο μετρά και ξαναμετρά τις δυνάμεις του σε πλατείες και προτάσεις που δεν πρέπει επ’ ουδενί να είναι ίδιες με κάποιους άλλους «γιαλατζί» και «τυχοδιώκτες». Θα σταματήσω όμως εδώ γιατί όταν αρχίζει ένας αγώνας αυτό που προέχει είναι η συγκέντρωση δυνάμεων και μια ελάχιστη ενότητα στην πράξη. Να προσέχουν όμως γιατί ο κόσμος ελπίζει, και καλά κάνει, στην Αριστερά. Επίσης και μνήμη έχει και κριτήριο. Και αυτό το κριτήριο του λέει να προσέχει γιατί το ξεπούλημα είναι δέκα φορές πιο βαρύ σ’ αυτές τις εποχές. Ο καθένας στην πράξη κρίνεται!
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσω την στάση κάποιων «ηγεσιών» στην απεργία που δεν έγινε το Μάιο ή ότι στα Τρίκαλα δε συγκροτήθηκε ακόμα απεργιακή επιτροπή που να στηρίζει τους πάρα πολλούς συναδέλφους που θα απεργήσουν, πολιτικά και υλικά; Ή για να μιλήσω θετικά, γιατί στα μεγάλα αστικά κέντρα που οι συσχετισμοί στις ΕΛΜΕ αλλά κυρίως στη βάση είναι διαφορετικοί γίνονται καθημερινές εκδηλώσεις – παρεμβάσεις – πορείες αλλάζοντας το κλίμα σε κάθε πόλη – σε κάθε γειτονιά;
Για να γίνει όμως αυτό παντού χρειάζεται παραίτηση από το πρόσκαιρο ατομικό συμφέρον και αποδοχή του μακροπρόθεσμου και ηθικού συλλογικού συμφέροντος, απαιτείται ο καθένας μας να αναλάβει τις μικρές ευθύνες και υποχρεώσεις που του αναλογούν σ’ αυτόν τον αγώνα, χρειάζεται να βγούμε μπροστά εκθέτοντας χωρίς φόβο τις απόψεις και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας δίνοντας τέλος στον οχαδερφισμό, στην ευθυνοφοβία και στον στρουθοκαμηλισμό. Οι ψίθυροι στα πηγαδάκια ας γίνουν δυνατές φωνές στις συνελεύσεις και στους δρόμους.
Συνάδελφοι όσοι απεργούν καλό θα είναι να βρουν τρόπο συνεννόησης μεταξύ τους – τι θα κάνουμε μετά τις 10π.μ.; Μπορούμε να παρέμβουμε στην τοπική κοινωνία με τρόπους που θα επιλέξουμε εμείς; Θ’ ανοίξουμε τα ζητήματα εκπαίδευσης στην πόλη μας (π.χ. σύμπτυξη τμημάτων παντού – μηδενικοί προϋπολογισμοί στα σχολεία) ή θα παρακαλάμε πάλι να έχει ήπιο χειμώνα; Θα ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους γονέων; Μπορούμε να κάνουμε μία εκδήλωση για την Παιδεία ανοίγοντας όλα τα ζητήματα; Ή θα τα’ αφήσουμε πάλι να τα χειρίζονται αυτοί που αποδεδειγμένα μας έφτασαν μέχρι εδώ; Αν όχι εμείς τότε ποιοι; Ας μην αναθέτουμε τον αγώνα μας σε άλλους, να γνωριστούμε, να τολμήσουμε να κάνουμε τον δικό μας αγώνα και θα κερδίσουμε πάρα πολλά!
ΟΛΟΙ για ΕΝΑΝ, ΕΝΑΣ για ΟΛΟΥΣ!

Νταμπαλής Παναγιώτης – ΑΠΕΡΓΟΣ

Πρωτόγνωρο το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών της Καρδίτσας στην απεργία

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτόγνωρο το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών της Καρδίτσας στην απεργία


Με τεράστιο ποσοστό συμμετοχής, πάνω από 95%, ξεκίνησε ο μεγάλος απεργιακός αγώνας των καθηγητών. Όσοι στα δελτία των 8 δήθεν αναρωτιόντουσαν για τη δημοκρατική έκφραση των συναδέλφων μας, αποστομώθηκαν. Οι καθηγητές διέψευσαν κι όλους εκείνους, εντός του κλάδου, που σε κατάσταση μόνιμου δήθεν σκεπτικισμού, ανησυχούσαν για τις αγωνιστικές δυνάμεις μας και κατέληγαν επίμονα πως ο κλάδος «δεν τραβάει», σπέρνοντας προκλητικά, τα τρία προηγούμενα χρόνια, μέχρι τώρα, αίσθημα ανημπόριας. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Κάθε μέρα της βδομάδας: 


Ολοι απεργούμε – όλοι είμαστε πρωί πρωί έξω από τα σχολεία μας.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των σωματείων και των απεργιακών επιτροπών.
Στελεχώνουμε τις απεργιακές επιτροπές – παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. 


Ανατροπή των απολύσεων
ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι πίσω στις θέσεις τους
Επαναλειτουργία των τομέων
Όλοι οι μαθητές στα σχολεία
Ξήλωμα του νομοθετικού πλαισίου για το Λύκειο, την Τεχνική και την κατάρτιση
Δωρεάν Δημόσια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 
Παλεύουμε για τη ζωή μας

πηγή: αριστερά στη Καρδίτσα

Ανταπόκριση από Κοζάνη

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ανταπόκριση από Κοζάνη

Δυναμικά ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους οι καθηγητές στην Κοζάνη, συμμετέχοντας στην απεργία σε ποσοστό 95% και οργανώνοντας συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης με πολύ ικανοποιητική συμμετοχή από καθηγητές και μαθητές. Η απόφαση της ΕΛΜΕ για 48ωρη απεργία ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών σε μια μαζική συνέλευση, με αρκετό κόσμο να στηρίζει και την πρόταση για 5νθήμερη απεργία, η οποία όμως δεν ψηφίστηκε. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με παρεμβάσεις αλλά κ με νέο συλλαλητήριο την Τρίτη, 17/9 7.00μμ με τη συμμετοχή και των δασκάλων, με στόχο αυτή η απεργιακή κινητοποίηση να έχει διάρκεια, να δημιουργήσει εστία αντίστασης κ να αποτελέσει μόνο την αρχή.
Στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ συμμετείχαν και εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι σε πρωτοβουλία που πήραν την προηγούμενη βδομάδα, μαζί με κόσμο από την ΕΛΜΕ, τους απολυμένους της ΕΡΤ, φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες, διοργάνωσαν μεγάλο πανδυτικομακεδονικό συλλαλητήριο στην Κοζάνη, την Παρασκευή 6/9. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική, αφού ακόμη κ χωρίς επίσημες αποφάσεις εργατικού κέντρου κλπ, πλημμύρισε η πλατεία και οι δρόμοι της πόλης με εκατοντάδες εργαζόμενους που ήθελαν να διαδηλώσουν ενάντια στις απολύσεις. Με την ελπίδα να αποτελέσει αυτή η προσπάθεια το έναυσμα ενός ευρύτερου συντονισμού πρωτοβουλιών, πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικοτήτων και ανένταχτων αγωνιστών.

Στάζουν χολή οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι του συστήματος. Αρα είμαστε στον σωστό δρόμο! Και γι' αυτό συνεχίζουμε: Απεργούμε, διαδηλώνουμε, ξεσηκωνόμαστε!:

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Στάζουν χολή οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι του συστήματος. Αρα είμαστε στον σωστό δρόμο! Και γι' αυτό συνεχίζουμε: Απεργούμε, διαδηλώνουμε, ξεσηκωνόμαστε!:

Πηγή: Τάσος Σαπουνάς – Απεργός καθηγητής, μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών - "Αντίσταση στις γειτονιές"

Στάζουν χολή σήμερα τα παπαγαλάκια, οι πληρωμένοι από τους μπόμπολες, και τους αλαφούζους, οι εντεταλμένοι από την κυβέρνηση της ανεργίας και της φτώχειας, των απολύσεων και της βίας, τα φερέφωνα των ξενόδουλων υποτακτικών της ιμπεριαλιστικής τρόικα. Σήμερα ξεπέρασαν τον εδώ και χρόνια ξεδιάντροπο γκαιμπελισμό τους. Δείχνουν έτσι τον φόβο των αφεντικών τους για την απεργία μας.

Στάζουν χολή γιατί η απεργία μας είχε ποσοστά πάνω από 90%. Γιατί χιλιάδες καθηγητές για πολλοστή φορά μέσα στους τελευταίους μήνες ξεπέρασαν τις σειρήνες της ήττας και της μοιραλατρείας του κρατικού και κυβερνητικού ψευτοσυνδικαλισμού. Γιατί άρχισαν να παίρνουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους. Γιατί βρέθηκαν στα σχολεία τους υπερασπιζόμενοι την απεργία τους και στη συνέχεια πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Λάρισας, κάθε μεγάλης και μικρής πόλης. Και διαδήλωσαν, βροντοφώναξαν το ΔΙΚΙΟ του ΑΓΩΝΑ.

Στάζουν χολή, διότι η ΑΠΕΡΓΙΑ μας θελει να ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ την ΠΟΛΙΤΙΚΗ που ΔΙΑΛΥΕΙ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ. Την ΠΟΛΙΤΙΚΗ των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ και της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ των ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ μας ΣΧΕΣΕΩΝ. Την ΠΟΛΙΤΙΚΗ που ΘΕΛΕΙ να ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ, ΕΜΑΣ και τους ΜΑΘΗΤΕΣ μας αλλά και ΟΛΟΥΣ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ σε ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ. Την ΠΟΛΙΤΙΚΗ που ΠΕΤΑΕΙ ΕΞΩ από το ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ για να ΓΙΝΟΥΝ ΦΤΗΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.

Στάζουν χολή γιατί αυτή η απεργία μπορεί να εμπνεύσει και άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να πάνε κόντρα στο φόβο και τις υποταγμένες συνδικαλιστικές «ηγεσίες». Ήδη εμπνέει του συνάδελφούς μας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πασχίζουν να μπουν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή στον αγώνα αυτό.

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι πρετεντέρηδες των μέγκα και των σκάι, οι μεγαλοδημοσιογράφοι των μεγάλων αφεντικών, που παίρνουν τον μήνα τόσα όσα οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν σ’ ένα χρόνο. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ της ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Τους έπιασε τάχα ο πόνος για τα χιλιάδες παιδιά των λαικών οικογενειών και την μόρφωσή τους. Καμώνονται πως ξεχνάνε τους 20 ΧΙΛΙΑΔΕΣ μαθητές που η πολιτική -της οποίας είναι φερέφωνα- έστειλε έξω από τα ΕΠΑΛ και δεν λένε τίποτα για τις ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ που η πολιτική αυτή θα πετάξει έξω από τα σχολεία.

Αλλά κάπου κάπου τους ξεφεύγουν και κάποιες αλήθειες (για τους ίδιους και την τάξη που υπερασπίζονται). Λένε: η απεργία αυτή γίνεται χωρίς στόχους...

Ναι, γι αυτά τα ασπόνδυλα ανθρωπάρια οι 2500 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ δεν είναι λόγος για απεργία.

Ναι γι αυτά τα ασπόνδυλα ανθρωπάρια οι 20 ΧΙΛIΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ που πετάχτηκαν έξω από τα σχολεία δεν είναι λόγος για απεργία.

Ναι για αυτά τα ασπόνδυλα ανθρωπάρια η ΠΑΛΗ για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ο ΑΓΩΝΑΣ για ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ για ΟΛΟΥΣ, δεν είναι λόγος για απεργία.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ! ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!