Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
Μετά από την κύρωση της «συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και την επίσκεψη Μέρκελ στη χώρα, επισπεύδονται οι διαδικασίες της επικύρωσης της συμφωνίας στη χώρα μας. Η συμφωνία αυτή δεν προάγει την φιλία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και ούτε διευθετεί πραγματικά τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες γιατί φέρνει τη σφραγίδα και προωθεί τα φιλοπόλεμα σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων των λαών.
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός είναι ανάγκη να παρέμβει στις αντιδραστικές εξελίξεις και να σταθεί:
Ø  ενάντια στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, που με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση και την επικυριαρχία τους στα Βαλκάνια σε βάρος των ανταγωνιστών τους Ρώσων ιμπεριαλιστών. Οι επιδιώξεις της πιο φιλοπόλεμης συμμαχίας στον πλανήτη (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ) φέρνουν πιο κοντά τους πολεμικούς κινδύνους στα Βαλκάνια και σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Ø  ενάντια στην εξαρτημένη αστική τάξη της χώρας και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υποτάσσεται πλήρως -όπως και η εξαρτημένη αστική τάξη και η κυβέρνηση Ζάεφ της ΠΓΔΜ- στις απαιτήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Μια κυβέρνηση που παρέχει «γη και νερό» στους Αμερικάνους φονιάδες των λαών και με όλη την πολιτική της (επέκταση και αναβάθμιση βάσεων, πολεμικοί εξοπλισμοί, συμμετοχή σε αντιδραστικούς άξονες με τα φασιστικά καθεστώτα Αιγύπτου και Ισραήλ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ…) καθιστά τη χώρα ορμητήριο των πιο μεγάλων φονιάδων των λαών.
Ø  ενάντια στη Νέα Δημοκρατία κα τους κολαούζους της που, με στόχο την πρωτιά στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, παριστάνει ότι διαφωνεί με τα αφεντικά της χώρας (ΗΠΑ-ΕΕ), τη στιγμή που η ίδια για δεκαετίες εξυπηρετούσε πάντα τους ιμπεριαλιστές και ξεπουλούσε σ’ αυτούς υποδομές και πλούτο της χώρας.
Ø  ενάντια στις επικίνδυνες εθνικιστικές-σοβινιστικές κραυγές αντιδραστικών, ακροδεξιών και φασιστικών κύκλων που παρουσιάζουν ως εχθρούς τους γείτονες λαούς ενώ την ίδια στιγμή αναζητούν και «απαιτούν» τη στήριξη των ιμπεριαλιστών «προστατών» τους στις πολεμικές κραυγές τους ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Είναι αυτοί που προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τη μαθητική νεολαία με τις εθνικιστικές καταλήψεις και πορείες τον περασμένο Νοέμβριο και που οργάνωσαν το συλλαλητήριο του μίσους και του εθνικισμού μόλις την Κυριακή που μας πέρασε.
Απέναντι σε όλους αυτούς οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός μας πρέπει να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και να ανοίξουν το δικό τους δρόμο. Να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μαζικού αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος, να ενισχύσουν τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς. Να εμποδίσουν να μετατραπούν οι λαοί και η νεολαία κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων που τους υπηρετούν. Να βάλουν φρένο στις αποπροσανατολιστικές και σκοταδιστικές εθνικιστικές κραυγές.

ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ, Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩ
Εκπαιδευτικοί του 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Η κυβέρνηση ψήφισε το αντιλαϊκό σχέδιο «διορισμών» - απολύσεων
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Τη βδομάδα που πέρασε, οι εκπαιδευτικοί (και ιδιαίτερα το πιο χτυπημένο τμήμα μας, οι συμβασιούχοι της εκπαίδευσης-αναπληρωτές) έδωσαν «παρών» σε τρεις μαζικές κινητοποιήσεις με την κάλυψη τριών απεργιακών ημερών. Οι σημαντικές αυτές κινητοποιήσεις έβγαλαν τον κλάδο των εκπαιδευτικών από το κινηματικό "ψυγείο" ύστερα από πέντε χρόνια - παρά την καθαρή υπονόμευση από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ.  Οι κινητοποιήσεις αυτές έδειξαν ότι η οργή που έχει συσσωρεύσει το πολύχρονο "δούλεμα" των υποσχέσεων διορισμών που θα μετατραπούν σε μαζικές απολύσεις, μπορεί να μετατραπεί σε μαζικό αγώνα.
Η κυβέρνηση, το βράδυ της Πέμπτης, ψήφισε το νομοσχέδιο, κάνοντας ένα βήμα στην υλοποίηση των απολύσεων αυτών αλλά και στην ενίσχυση της αξιολογικής περικύκλωσης συνολικά του κλάδου. Η συνδικαλιστική ηγεσία έκανε τελικά αυτό που πάντα κάνει. Έκλεισε τον αγώνα τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου αφού πρώτα φρόντισε να τον υπονομεύσει όπως μπορούσε.
Η εξέλιξη των κινητοποιήσεων έδειξε, ταυτόχρονα, τις αδυναμίες και την αποσυγκρότηση που έχει φορτώσει στο κίνημα η πολύχρονη κυριαρχία απόψεων ήττας και συμβιβασμού. Το γεγονός ότι οι συνελεύσεις παρέμειναν άμαζες αλλά και ότι η απεργιακή συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη (μέτρια στην πρωτοβάθμια, μικρή στη δευτεροβάθμια) αποτέλεσαν για τη φάση αυτή και τους όρους εκείνους που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς να υποστεί σοβαρή φθορά.
Αντίστοιχα (ανεξάρτητα προθέσεων), προβληματικό είναι και το εμπεδωμένο άγχος (τόσο των Παρεμβάσεων όσο και του ΠΑΜΕ) παραγωγής θεαματικών ενεργειών τις οποίες «θα παίξουν τα κανάλια»· αλλά και η υπαγωγή του κινήματος στους προεκλογικούς διαγκωνισμούς, κάτι που εκφράστηκε ωμά στο «χαιρετισμό» βουλευτή του ΚΚΕ στη συγκέντρωση της 17ης Γενάρη στο Σύνταγμα. Τόσο η «τηλεοπτικοποίηση» του κινήματος όσο και η υποταγή τους στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό αποτελούν στοιχεία προσαρμογής στον τρόπο που κάνει πολιτική το σύστημα, αναπαράγουν την πολιτική του ομηρία από αυτό και ανατροφοδοτούν την αποσυγκρότησή του και την απόσταση των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες, αφού «κάποιοι άλλοι παλεύουν για λογαριασμό τους». Και δεν είναι τυχαία η συνάντηση μιας υποτίθεται απογειωμένης αντίληψης που συνοδεύεται από βερμπαλισμούς «για το φόβο που άλλαξε στρατόπεδο» με την ηττοπάθεια της υποταγής στον αρνητικό συσχετισμό του «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ».
Οι αδυναμίες αυτές δείχνουν και το δρόμο που πρέπει να διανυθεί το επόμενο διάστημα και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε ο αγώνας να ανέβει επίπεδο και να δημιουργήσει όρους χειραφέτησης από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και το σύστημα και, τελικά, νίκης.
Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι όχι το τέλος, αλλά η αρχή της συγκρότησης του αγώνα που πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει, να συγκροτηθεί. Γιατί η αδικία της αδιοριστίας και των μαζικών απολύσεων είναι εδώ!
Το θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι κινητοποιήσεις πρέπει να βρει τη συνέχειά του. Όμως, όσο οι συνελεύσεις μένουν άμαζες, τόσο τα χέρια όσων θέλουν να συγκροτήσουν τον αγώνα είναι δεμένα. Ο αγώνας πρέπει να κατέβει σε κάθε σύλλογο και σε κάθε πόλη της χώρας, ώστε τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης να πάψουν να είναι σε ομηρία από τις επιδιώξεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, οι οποίες για το μόνο που νοιάζονται είναι η προώθηση της επίθεσης και η κατάθεση της διαμαρτυρίας στο προεκλογικό χρηματιστήριο. Είναι αναγκαία η δημιουργία επιτροπών αγώνα σε κάθε σύλλογο, γιατί έναν τέτοιο αγώνα μπορεί να τον σηκώσει μόνο η μαζική ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών.
Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το αλληλοφάγωμα και η πολυδιάσπαση, φαινόμενα που μπορεί να ενταθούν μετά την ψήφιση του νόμου, μόνο έτσι μπορεί να συγκροτηθεί ο σπουδαίος αγώνας για μόνιμη, σταθερή δουλειά!
·         Για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών - για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
·         Ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση στην κάθε μορφής αξιολόγηση και προσοντολόγιο  πριν και μετά τον διορισμό!
·         Να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε σύλλογο και γύρο μαζικών γενικών συνελεύσεων που θα πάρουν αποφάσεις για νέα απεργία με αίτημα την απόσυρση του!
Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση το Σάββατο 26/1, 12 μ. στα Προπύλαια

agkinekp.blogspot.gr
18 Γεν 19