ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΚΡΙΖΟ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΚΡΙΖΟ



Φαντάζεστε ο κορωνοϊός να ξεκινούσε από τους πρόσφυγες; Στον Έβρο ένας αγρότης, για καλό και για κακό, τους ψέκασε. Ήπιο θα ακούγονταν να τους στείλουν μόνιμα καραντίνα σε κανένα ξερονήσι. Μάλλον θα τους καίγανε ζωντανούς. Αφορμή γυρεύουν μερικοί για τελικές λύσεις.

Τώρα που ο Μαρινάκης είναι φορέας της ασθένειας, τους νοιάζει μην κολλήσει η ομάδα. Είναι να μην αναρωτιέται κανείς για τις συνθήκες καραντίνας του προέδρου; Αν προμηθεύτηκε αρκετές φακές, ξηρά τροφή και αλεύρι για να ζυμώσει, αν θα τον φτάσουν τα γάλατα και τα χαρτιά υγείας; Μας ενημέρωσε, βέβαια, ότι είναι καλά και ακολουθεί τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών αλλά δεν μας είπε με ποιους συναναστράφηκε. Ούτε ξέρουμε πότε συνάντησε τελευταία φορά τον Άδωνι.

Θα είχε το χάζι του, να πήγαιναν μαζί στην εκκλησιά και πρώτος ο Μαρινάκης να ελάμβανε τη θεία κοινωνία! Να παραβρίσκονταν κι οι δυο με άλλους επιφανείς πιστούς σε συλλείτουργο διαλεκτών δεσποτάδων, να προσεύχονταν και να αποδείχνανε στην πράξη το θαύμα της πίστεως. Να μεταλάβουν όλοι!


Θαυματουργό το μυστήριο της θείας κοινωνίας. Για καμιά μετάδοση ασθένειας δεν ευθύνεται στους αιώνες των αιώνων! Ατράνταχτες οι αποδείξεις για τις ιαματικές ιδιότητες του ασημιού στο άγιο κουταλάκι και του οινοπνεύματος στο κρασί της θείας κοινωνίας. Σύγχρονος Μεσαίωνας!

Όλες οι πανδημίες φέρουν τη σφραγίδα της εποχής τους, τις συνθήκες που τις γεννούν και τις θρέφουν. Διαβάζεις πάνω τους ιστορία, ιδεολογίες και ιδεολογήματα.

Το Άγιο Έτος 1350, έτσι το ονόμασε ο Πάπας για εξορκισμό, η πανούκλα θέριζε τους κατοίκους της Ευρώπης.  Οι άθλιες συνθήκες ζωής, οι ακαθαρσίες, έθρεψαν μιλιούνια ψύλλους που μετέφεραν την αρρώστια.

Στις φτωχικές καλύβες ξόρκιζαν τον Μαύρο Θάνατο καίγοντας φλούδες από κυδώνια. Όλοι κοιτούσαν με καχυποψία τα όμορφα κορίτσια που τάχα έλκυαν το κακό. Με αφαιμάξεις έβγαζαν απ’ το σώμα τους το άρρωστο αίμα. Οι παπάδες έφτιαχναν φυλακτά και μοσχοπουλούσαν τίμιο ξύλο. Τα συγχωροχάρτια σε πήγαιναν στον παράδεισο χωρίς να περάσεις από το καθαρτήριο! Η αρρώστια ήταν θεϊκό μήνυμα, θεόσταλτη τιμωρία. Οι γιατροί συνέστηναν μετάνοια και προσευχή. Μεσαίωνας!

Η θρησκεία έμεινε στον Μεσαίωνα και δε θα προχωρήσει. Είναι πλευρά της κυρίαρχης ιδεολογίας. Η εκκλησία είναι κομμάτι της εξουσίας. Η αστική «μας» τάξη ξεχωρίζει για την εξάρτησή της και τον σκοταδισμό της.

Είναι υπερώριμο αίτημα ο διαχωρισμός πολιτείας και εκκλησίας; Μάλλον θα δούμε ακόμη πιο έντονο εναγκαλισμό.

Ατομική είναι η ευθύνη, λέει κυβέρνηση. Αρρωσταίνουμε γιατί δεν προσέχουμε! Είναι κι αυτό το γράμμα από την Ιταλία που μας προτρέπει να μείνουμε στα σπίτια μας και να μην την πάθουμε όπως οι Ιταλοί! Δεν λέει κανείς να μην αυτοπεριοριζόμαστε αλλά έχει σημασία ένα πράγμα πώς το λες. Ο οικειοθελής εγκλεισμός δεν είναι η λύση, είναι μόνη επιλογή που έμεινε στον φτωχό λαό επειδή το σύστημα υγείας είναι διαλυμένο. Τα νοσοκομεία που έκλεισε ο Άδωνις δε θέλουν να τα ανοίξουν. Στην Ιταλία οι γιατροί διαλέγουν ποιοι θα ζήσουν. Τραγωδία!

Ό,τι κάνουμε μέσα στους τέσσερις τοίχους, να μας βγάζουν στο ξέφωτο. Να κρατήσουμε ανοιχτούς τους λογαριασμούς μας με την κυβέρνηση που μας παρουσιάζεται ως λύση ενώ είναι μέρος του προβλήματος.

Το σύστημα δεν αναστέλλει τη λειτουργία του. Πάνω στον φόβο και τον πανικό χτίζει την εξουσία σου. Την ανεπάρκειά του την κάνει όπλο και πυροβολεί. Ήδη η εργοδοσία ξεσαλώνει. Οι νόμοι έκτακτης ανάγκης δεν θα καταργηθούν αυτόματα μόλις περάσει η μπόρα.

Να μην αναστείλουμε τη λειτουργία μας, να μη σκοτώνουμε τον χρόνο μας, να μην ξεχαστούμε διαβάζοντας.

Να μελετούμε, να συζητούμε και να αγανακτήσουμε περισσότερο.

Οι πολύβουες παρέες των παιδιών να ακουστούν στις πλατείες και τους δρόμους.

Να διαδηλώσουμε, να γράψουμε συνθήματα στους τοίχους.


Β.Δ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ