Ο λαός, οι κάτοικοι της Μάνδρας, έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Να την αξιοποιήσουν! - Επίσκεψη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης

Ο λαός, οι κάτοικοι της Μάνδρας, έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Να την αξιοποιήσουν! - Επίσκεψη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης

Πηγαίνοντας στη Μάνδρα η αίσθηση, πριν ακόμη μπούμε στο χωριό, είναι ότι η κατάσταση από τη προηγούμενη βδομάδα δεν έχει αλλάξει και πολύ. Είναι ακόμη τραγική. Η λάσπη εξακολουθεί να κυριαρχεί παντού στους κεντρικούς δρόμους, στα στενά, στις αυλές, στα σπίτια, στα υπόγεια. Οι κάτοικοι κυρίως με δικά τους μέσα, και με όση βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι αλληλέγγυοι, προσπαθούν να καθαρίσουν, να ξαναβρούν όσο μπορούν την καθημερινότητά τους.

Οι περισσότεροι ήταν σκεπτικοί, σε αναμονή και τις κρατικής βοήθειας, άλλοι νευρικοί και άλλοι με ...χιούμορ (μια ...βροχή μας είπε ένας θα μας σώσει!), άλλοι κοιτούν με δέος το βιός τους που έχει καταστραφεί. Οι κουβέντες λίγες και μετρημένες. Από αυτές μάθαμε ότι κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί εντελώς και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Ελευσίνας κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι μιας και η διεύθυνση του ξενοδοχείου τους ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να αποχωρίσουν.


Συναγωνιστές της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης βοήθησαν στη καθαριότητα, άλλοι γυρίζαμε στους δρόμους του χωριού, κουβεντιάζαμε με τους κατοίκους και παράλληλα μοιράζαμε τα πράγματα που μαζέψαμε τις προηγούμενες μέρες. Αυτά που τους ενδιέφεραν περισσότερο ήταν τα είδη καθαριότητας και τα ανάλογα ρούχα και παπούτσια (φόρμες, αδιάβροχα, γαλότσες κ.λπ.). Η "βόλτα" μας στα στενά του χωριού, μας έδειξε ότι στο μεγαλύτερο μέρος του η όποια κρατική βοήθεια ακόμη δεν έχει εμφανιστεί. Τα περισσότερα από τα μηχανήματα που είδαμε, από εκσκαφείς και φορτηγά μέχρι βυτία και ...φτυάρια, είχαν τα ταμπελάκια των χορηγών, και κάποια ήταν του στρατού. Αυτά κατά κύριο λόγο μοιράζανε νερά. Σε ορισμένες περιπτώσεις όσοι είχαν τη δυνατότητα νοικιάζαν οι ίδιοι μηχανήματα για να  αντλήσουν τα νερά από τα υπόγειά τους. Επιπλέον εξακολουθούν να υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα. Φαγητό μοίραζαν διάφορες ΜΚΟ με ένα μάλλον προσβλητικό τρόπο!


Ότι και να περιγράψουμε, ότι και να πούμε για τις ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων είναι γνωστό στους κατοίκους του χωριού. Τώρα ζουν με την αγωνία της κακοκαιρίας που έρχεται, προσπαθούν να προλάβουν για να μη χειροτερεύσουν τα πράγματα. Ζουν όμως και με την αγωνία του μέλλοντος. Είναι διάχυτη αυτή η αγωνία στις κουβέντες τους, τόσο που αρκετοί φτάνουν στο σημείο να λένε ότι θα προτιμούσαν να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα παρά να πάρουν τα ψίχουλα που μοιράζει -στα λόγια μέχρι τώρα- η κυβέρνηση. Νοιώθεις τη κυβερνητική κοροϊδία όταν αγανακτισμένη γυναίκα που, όπως έλεγε, έχασε τα πάντα όταν πήγε να βγάλει ταυτότητα της ζήτησαν παράβολα! Τη νοιώθεις και όταν ένας φούρναρης μας είπε πως όταν δήλωσε για το τι καταστράφηκε από το φούρνο του η απάντηση -δήθεν απορία- ήταν του στυλ "τόσα πολλά είχε το μαγαζί;" και του ζητήθηκαν ως απόδειξη τα ...τιμολόγια για τα μηχανήματα και τα ράφια! Αυτά που τα πήραν τα νερά και οι λάσπες. Πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις η εξουσία και οι κυβερνήσεις της σε αυτή τη χώρα αντιμετώπιζαν το λαό ως εν δυνάμει απατεώνες, τώρα θα αλλάξουν; Όπου να 'ναι θα ζητήσουν και τα ρέστα -ήδη έχει αρχίσει η σχετική προπαγάνδα- από τους κατοίκους της Μάνδρας για την περιβαλοντική καταστροφή.


Η ουσία είναι μια. Αυτή που θα πρέπει να καταλάβουν όχι μόνο οι κάτοικοι της Μάνδρας αλλά και όλος ο ελληνικός λαός. Αν δεν οργανωθούν, αν δε διεκδικήσουν κανένας δε θα τους σώσει. Δικαιούνται και πλήρης αποζημιώσεις χωρίς έντοκα ή άτοκα δάνεια, δικαιούνται και τα αντιπλημμυρικά έργα, δικαιούνται να καθαρίσει ο τόπος και τα σπίτια τους. Με έξοδα του κράτους. Τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν όλα αυτά με τη δουλειά τους χρόνια τώρα και δεν ανήκουν σε κανένα δανειστή αυτών που εξουσιάζουν αυτή τη χώρα από το καιρό της απελευθέρωσής της. Είτε ντόπιοι είναι αυτοί είτε ξένοι ξεζουμίζουν αυτό το λαό αδιαφορώντας για τη ζωή του, για την ύπαρξή του. Δεν θα τους σώσουν οι Βαρδινογιάννηδες και οι Μαρινάκηδες που κερδίζουν σε βάρος τους ούτε τα αφεντικά των ΕΛΠΕ. Δεν θα τους σώσουν ούτε οι νυν και πρώην κυβερνώντες, ούτε οι νυν και πρώην περιφεριακοί και δημοτικοί άρχοντες γιατί είναι υπάλληλοι των προηγούμενων και δουλεύουν για τα συμφέροντά τους. Ακόμη και όταν ψευδεπίγραφα φέρουν το πολιτικό πρόσημο της "αριστεράς" και του "πατριωτισμού".

Ο λαός, οι κάτοικοι της Μάνδρας, έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Να την αξιοποιήσουν! Και για να βρουν αυτό το κουράγιο χρειάζονται την αμέριστη αλληλεγγύη όλου του ελληνικού λαού, όλων των εργαζόμενων αυτού του τόπου.


Υ.Γ.: Όσες φωτογραφίες και να βάλουμε η πραγματικότητα δε μπορεί να αποτυπωθεί σε όλο της το μεγαλείο! Μόνο μια ιδέα μπορούμε να πάρουμε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ