Τους ξεζούμισε και τους απέλυσε

Τους ξεζούμισε και τους

somateio_skot1.jpg

 απέλυσε

Σαν πέρυσι τέτοια εποχή οι εργάτριες και εργάτες της ΣΚΟΤ Α.Ε. απεργούσαν ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Σήμερα είναι ξανά σε απεργία, ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις, που έχουν σκοπό «να τελειώνουν με το σωματείο»Σαν πέρυσι τέτοια εποχή οι εργάτριες και εργάτες της ΣΚΟΤ Α.Ε. απεργούσαν ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας. Σήμερα είναι ξανά σε απεργία, ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις, που έχουν σκοπό «να τελειώνουν με το σωματείο»
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργάτριες και οι εργάτες της χημικής βιομηχανίας SKOT A.E. στη Μάνδρα Αττικής, ζητώντας να σταματήσει το μπαράζ απολύσεων που ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα.
Επιπλέον διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ζητούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και να προσέλθει η εργοδοσία σε διάλογο.
Ηταν ακριβώς σαν πέρυσι τέτοιες μέρες όταν η «Εφ.Συν.» έγραφε για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της SKOT.
Σε εκείνες ήταν αφιερωμένο το περσινό πρωτοσέλιδο για την Ημέρα της Γυναίκας, με τους άνδρες συναδέλφους τους να παραδέχονται ότι «οι γυναίκες μάς έχουν βάλει τα γυαλιά με τη μαχητικότητά τους και αναγκάζουν και μας να είμαστε μάχιμοι».
Τα μέλη του εργοστασιακού σωματείου, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που εργάζονται σε μία από τις πλέον ανθυγιεινές ειδικότητες της χημικής βιομηχανίας, συσκευάζοντας καυστικά προϊόντα όπως ακουαφόρτε και του-μπο-φλο, έδωσαν έναν παρατεταμένο και ακηδεμόνευτο αγώνα, με απεργίες, ένδικα μέσα και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, ενάντια στον εκβιασμό τής εκ περιτροπής εργασίας που τους επιβλήθηκε μονομερώς.
Επί 9 μήνες εξαναγκάζονταν να επιβιώνουν με μόλις τρία μεροκάματα τον μήνα, απλήρωτα κι αυτά, αντιστεκόμενες στις εργοδοτικές πιέσεις για παραίτηση άνευ αποδοχών και τις απειλές «φύγετε γιατί θα βάλουμε λουκέτο».

Εμειναν μόνο 26 εργαζόμενοι

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στη βιομηχανία SKOT
Σήμερα, έναν χρόνο μετά, από τα 48 άτομα στην παραγωγή έχουν μείνει μόλις 26 εργαζόμενοι, οι 22 μέλη του σωματείου.
Η εκ περιτροπής εργασία, που σταμάτησε έπειτα από 9 μήνες, όπως ορίζει ο νόμος, επανήλθε τον Γενάρη, αλλά μόνο για έναν μήνα. Οι εργαζόμενοι έμειναν και πάλι απλήρωτοι και κατάφεραν να πληρωθούν μόνο αφού κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα.
Τέλη Φλεβάρη ο εργοδότης ξεκίνησε τις απολύσεις, έχοντας σκοπό να απολύονται δύο άτομα κάθε μήνα, μέχρι να μειωθεί το προσωπικό στα 15 άτομα.
«Εμείς απαντάμε ότι το προσωπικό έχει ήδη μειωθεί πολύ. Θέλουμε να μείνουμε όλοι στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Θέλει να διαλύσει το σωματείο και να φέρει εργολάβο - με μισά ένσημα, μισά μεροκάματα, να γλιτώνει φορολογικές και εργοδοτικές υποχρεώσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ρία Ρόκα, πρόεδρος της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου. «Η μία απόλυση ήταν καθαρά εκδικητική. Ηταν ο ίδιος εργαζόμενος που είχε απολυθεί για «ένα τσιγάρο» και τον πήραμε πίσω μετά από 14 μέρες απεργίας. Και οι δύο απολυμένοι είναι μέλη του σωματείου».
«Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΣΚΟΤ είναι σύμβολο για όλους μας», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, χαρακτηρίζοντας εμμονική τη συμπεριφορά του εργοδότη που με «το αδικαιολόγητο μένος του ενάντια στους εργαζομένους επειδή ίδρυσαν σωματείο, βλάπτει ο ίδιος τα συμφέροντα της εταιρείας». Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, καλώντας τον εργοδότη σε «ουσιαστικό διάλογο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ