Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση και διαδήλωση για τον άδικο χαμό της εργαζόμενης

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση και διαδήλωση για τον άδικο χαμό της εργαζόμενης



Με τη συμμετοχή δεκάδων κόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η συγκέντρωση που είχε καλέσει η Ταξική Πορεία στην Πλ. Βικτωρίας για να καταγγείλει το θάνατο της 42χρονης Βασιλικής Παραστατίδου, που προκλήθηκε από την έκρηξη στο υπόγειο του φαστ-φουντ της αλυσίδας Έβερεστ, στο οποίο εργαζόταν ως λογίστρια. Αλλά και για να καταγγείλει το συνολικότερο καθεστώς εκβιασμών και ανασφάλειας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν με τη ζωή τους υπό διαρκή κίνδυνο. Με ελλιπή ή και καθόλου μέτρα ασφαλείας, με ωράρια «ξεχειλωμένα», με εργαλεία και μέσα ασυντήρητα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι υποκύπτουν στον εκβιασμό κάτω από το φόβο της απόλυσης.
Θετικό γεγονός της συγκέντρωσης αποτέλεσε η ανταπόκριση και άλλων συλλογικοτήτων στο κάλεσμα της Ταξικής Πορείας, όπως η Λάντζα, η Ροσινάντε, η Εργατική Λέσχη Πατησίων-Κυψέλης-Γαλατσίου, αλλά και το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων.
Θετική, γεμάτη οργή αλλά και πίκρα, η ανταπόκριση των περαστικών, πολλοί από τους οποίους κοντοστέκονταν μπροστά από το σημείο της έκρηξης αποτίοντας ενός είδους φόρου τιμής στην αδικοχαμένη εργαζόμενη. Εκατοντάδες προκηρύξεις μοιράστηκαν και δεκάδες συνθήματα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που κράτησε περισσότερο από μία ώρα.
Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν μέσω της Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πατησίων με κατεύθυνση ένα άλλο κατάστημα της αλυσίδας Έβερεστ όπου και ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.
Αξίζει να αναφέρουμε τα σχόλια που ακούστηκαν για τη ΓΣΕΕ, τα γραφεία της οποίας απέχουν μόλις 200 μέτρα και η οποία -πέρα από μια ανακοίνωση- ούτε που διανοήθηκε να καλέσει σε κάποια κινητοποίηση. Αλλά και τα σχόλια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία, λίγες μόλις μέρες πριν, ψήφισε νόμο που -με δικαιολογία την ευνόηση της «επιχειρηματικότητας»- επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων χωρίς προηγουμένως να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι όρων υγιεινής και ασφάλειας.
Αντίστοιχη συγκέντρωση-παρέμβαση πραγματοποίησε και η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ