Ποιος τη ζωή μας, ποιος την κυνηγά;

ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ


Ξεχαρβαλώνεται όπως όλα δείχνουν και αυτή η κυβέρνηση χωρίς να βρεθεί απέναντι σε μαζικό και παρατεταμένο ξεσηκωμό των εργαζομένων και της νεολαίας. Ξεχαρβαλώνεται κάτω από το βάρος των αδιεξόδων του συστήματος και μπροστά στο φόβο λαϊκών εκρήξεων για όσα ήδη έγιναν και για όσα το σύστημα προωθεί ενάντια στο λαό το αμέσως επόμενο διάστημα. Όμως προσοχή- και εδώ δεν χωρά καμιά αυταπάτη: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά η βαρβαρότητα μένει και αγριεύει! Αλλάζουν υπουργούς, κάποιους τους πάνε και φυλακή, διορίζουν πρωθυπουργούς, «συμμορφώνουν» τις φασιστικές-ακροδεξιές δυνάμεις τους, προσαρμόζουν όσους λένε και μια κουβέντα παραπάνω για τα μνημόνια, στήνουν και θα στήσουν «εκλογικές μάχες», με τον ίδιο πάντα στόχο: Να έχουν προσωπικό και λύσεις ώστε να προωθείται και να εφαρμόζεται ακατάπαυστα η πολιτική της λεηλασίας της χώρας, η πολιτική της συντριβής των εργασιακών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαού και της νεολαίας!
Γιατί απέναντι μας και απέναντι σε όλο το λαό, δεν βρίσκονται οι «λάθος» πολιτικές και οι «λάθος συντελεστές», οι «ανίκανοι» πολιτικοί που εφαρμόζουν το «λάθος πρόγραμμα» που δεν μας βγάζει από την «ανθρωπιστική κρίση» (!!) Απέναντι μας βρίσκονται τα μεγάλα αρπακτικά της ΕΕ και των ΗΠΑ που συγκρούονται στο παγκόσμιο ταμπλό της κρίσης και ανταγωνίζονται στην κούρσα κυριαρχίας και υποδούλωσης χωρών και λαών. Απέναντι μας είναι τα ντόπια μεγάλα τζάκια, η αστική τάξη της χώρας, που τάχει ακουμπήσει όλα στα μεγάλα αφεντικά της και βγάζει στο «σφυρί» το λαό και τον πλούτο της χώρας για να σώσει το ταξικό τομάρι της. Για όλους αυτούς δουλεύουν τα κόμματα του συστήματος, οι μηχανισμοί του κράτους , τα ΜΜΕ τους, οι κάθε λογής θεσμοί τους . 
Έτσι φτάσαμε κιόλας να κάνουν νόμο που τιμωρεί με φυλάκιση τον αγώνα ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις τους! Να συλλαμβάνουν και να καταδικάζουν σε φυλάκιση μαθητές που διεκδικούν καθηγητές και βιβλία για να κάνουν μάθημα! Να επιστρατεύουν και να βγάζουν παράνομους τους απεργούς-εργαζόμενου, να διώκουν κάθε κινητοποίηση!.Να ονομάζουν «εγκληματίες» τους χιλιάδες κατοίκους της Χαλκιδικής που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους από την επιδρομή των ξένων και ντόπιων μεγαλο-χρυσοθήρων!
Έτσι φτάσαμε να μας λένε ότι είναι «ακραίο» να αγωνίζεται ο λαός για ψωμί, δουλειά, περίθαλψη, στέγαση, μόρφωση, ελευθερία, ειρήνη. Γιατί νόμιμο και θεμιτό είναι, μας λένε, να αυξάνονται τα πλούτη των ελάχιστων για να προστίθενται σε εκείνα τα «ξεχασμένα» 600 δις. Γι αυτό «δημοκρατικό» και καθόλου «ακραίο» είναι να αποφασίσει η τρόικα κι άλλες απολύσεις, διάλυση του ΕΟΠΥΥ, κατάργηση των συντάξεων, μαζικές εξώσεις… Και «συνταγματικό» είναι να συμμετέχουμε στον πόλεμο που θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να σφαγιάσουν τους λαούς της Συρίας, του Ιράν και όποιον άλλον εμποδίζει την «ελευθερία» τους να είναι οι κυρίαρχοι τύραννοι της εποχής μας…

«Η δουλειά δεν έχει τελειώσει» (Όλι Ρεν)
Η εκπαίδευση (όπως και η υγεία) δέχεται μια επίθεση στρατηγικού χαρακτήρα. Στόχος είναι η πλήρης διάλυση του δικαιώματος του λαού και της νεολαίας στην εκπαίδευση και η πλήρης διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Ο χορός των απολύσεων ξεκίνησε από τη δευτεροβάθμια, προχώρησε στα πανεπιστήμια κι έρχεται η ώρα της πρωτοβάθμιας. Η κυβέρνηση κατάργησε τις μεταθέσεις και αποσπάσεις. Με νέες δημόσιες δηλώσεις ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «όλο το σύστημα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων, θα αντικατασταθεί από τους νόμους για την κινητικότητα». Μεγάλη μάζα των διορισμένων εκπαιδευτικών θα βρεθεί χωρίς δουλειά. Θέλουν λιγότερους και πλήρως υποταγμένους εκπαιδευτικούς. Μειώνουν τα σχολεία και θέλουν να ελέγξουν πλήρως τη μαθητική ροή υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς. Ήδη με το «νέο Λύκειο» από τη μια επιβάλλουν τη μαζική εκδίωξη των μαθητών από το σχολείο και από την άλλη θεσμοθετούν το μεροκάματο των 9 ευρώ των ανηλίκων!Επιπλέον τώρα το υπουργείο: 
1. καθιέρωσε το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, 
2. δρομολογεί την αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών που χειραγωγεί και υποδεικνύει ποιος θα βρεθεί χωρίς δουλειά και 
3. προωθεί την επαναδιατύπωση των οργανικών θέσεων όλων των εκπαιδευτικών, συνδέει την εργασία μας με την τύχη του κάθε σχολείου και θέτει άμεσα σε διαθεσιμότητα όλους όσοι θα κριθούν ως υπεράριθμοί και κακώς βαθμολογημένοι. 
Με το νέο σύστημα my school θα προσπαθήσουν να ελέγξουν κάθε λεπτό που κυλάει μέσα στα σχολεία, να τρομοκρατήσουν και να εφαρμόσουν με αυτόματο τρόπο την πολιτική των συγχωνεύσεων και των απολύσεων. Ήδη η καθημερινότητα στα σχολεία είναι πολύ δύσκολη….

Οι συνεργοί…
Σε αυτή τη «δουλειά» συντάχθηκαν και συντάσσονται ανοιχτά η ΔΑΚΕ και η (όσο μπορεί…) μεταμφιεζόμενη ΠΑΣΚ. Δούλεψαν από χρόνια για τη διάλυση των σωματείων και των συνειδήσεων και τώρα είναι τα στηρίγματα της επίθεσης και του συστήματος μέσα στον κλάδο! Έφτασαν να προτείνουν να «ξεχάσουμε» ποιοι είναι, και σαν να μη ξέρουμε τι μας γίνεται, να κάνουμε στο σωματείο κοινό ψηφοδέλτιο! Να «ενώσουμε» τους εκπαιδευτικούς που απολύονται και εξοντώνονται, τα σχολεία που διαλύονται και δεν λειτουργούν, με τις παρατάξεις των κομμάτων που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική! Με τις παρατάξεις που έπνιξαν την απεργία του Μάη, και αντιτάχθηκαν-υπονόμευσαν με κάθε τρόπο στην απεργία του Σεπτέμβρη!

…Και οι σειρήνες της ήττας
Βρήκαν όμως συμμάχους στις υποτιθέμενες αριστερές παρατάξεις των ΣΥΝΕΚ και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. Και έχουν καταφέρει η ηγεσία του κλάδου σε αυτές τις συνθήκες να εμφανίζεται χωρίς εισήγηση ενόψει απεργίας στη συνέχεια να καθοδηγεί το σταμάτημα της και μετά να διανθίζει το καθεστώς αδράνειας που έχει επιβάλλει με δελτία τύπου! 
Οι σύμμαχοι τους αυτοί ισχυρίζονται πως τέλειωσαν οι κλαδικοί αγώνες, αναγγέλλουν ως νέο Μεσσία μια άλλη κυβέρνηση, υποσκάπτουν κάθε αγώνα που δεν υπηρετεί τον υποτιθέμενο στόχο τους για «λαϊκή εξουσία», δεν ξεκινούν κανένα αγώνα αν δεν έχει διασφαλισμένη νίκη, θέλουν να… φτιάξουν τα οικονομικά μας για να ψηφίσουν απεργία… Οι δυνάμεις αυτές έχουν ήδη αποδεχτεί την ήττα. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στον κλάδο αυτοί και οι απόψεις τους.

Να οργανώσουμε μέσα στη σχολική χρονιά μια μεγάλη μάχη!
Δεν χωράει η ζωή μας και το μέλλον μας στις υποσχέσεις «ακύρωσης όσων απολύσεων είναι αντισυνταγματικές» (!!) που μας ζητάνε υποταγή και ανοχή στην επίθεση! Μας λέει πολλά ο απεργιακός αγώνας των διοικητικών στα ΑΕΙ που έφτασαν «μόνοι τους» τις 11 εβδομάδες! Μας λέει ακόμα περισσότερα η εξέλιξη και η γενίκευση της επίθεσης, η φανερή και βουβή οργή, των μαθητών, των γονιών, του λαού. Πρέπει να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ! Η μόνη και πραγματική μας ελπίδα είναι να συγκρουστούμε μαζικά και παρατεταμένα με την πολιτική του συστήματος. Να οργανώσουμε μια μεγάλη απεργιακή μάχη μέσα στη χρονιά που θα μπλοκάρει και θα ανατρέψει την επίθεση που δεχόμαστε. Αυτή είναι η πρόταση μας προς κάθε συνάδελφο, προς κάθε κατεύθυνση. 
Για να ξεπεράσουμε τις αδιέξοδες λογικές αναζήτησης «σωτήρων» κάθε είδους που ευνοούνται από την απογοήτευση και την ηττοπάθεια. Για να μην γίνει το σωματείο μας και ο κλάδος επαίτης «κατανόησης και στήριξης» σε κάθε λογής θεσμούς, εκπροσώπους και μηχανισμούς. Αλλά να γίνει συλλογική αγωνιστική ενότητα, δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης. 
  • Ανατροπή των απολύσεων - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Ενάντια στους ταξικούς φραγμούς – Δωρεάν Δημόσια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
  • Δουλειά – δωρεάν Παιδεία – δωρεάν Υγεία για όλο το λαό χωρίς προϋποθέσεις.
  • Δημοκρατικά δικαιώματα για το λαό. Όχι στη φασιστικοποίηση του συστήματος
Λες: πολύν καιρό αγωνίστηκες. δε μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς.
Άκου λοιπόν: είτε φταις, είτε όχι σαν δεν μπορείς άλλο να παλέψεις θα πεθάνεις.
Λες: πολύν καιρό ήλπιζες, δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις. Ήλπιζες τι;
Πώς ο αγώνας θαν’ εύκολος;
Δεν είν’ έτσι. Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες.
Είναι τέτοια που: αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο δεν έχουμε ελπίδα.
Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει θα χαθούμε.
(Μπ. Μπρέχτ, «Κουράστηκες»)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Αποφασίζουμε και διατάζουμε!Κανένας δε θα χαλάει τους σχεδιασμούς μιας αντιδραστικής πολιτικής στην εκπαίδευση