Ολοι οι συνάδελφοί μας – όλοι οι μαθητές πίσω στα σχολεία. Ανατροπή των απολύσεων και όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών
Πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις
Ολοι οι συνάδελφοί μας – όλοι οι μαθητές πίσω στα σχολεία. Ανατροπή των απολύσεων και όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους – Δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
Κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ επελαύνουν μέσω απανωτών μνημονίων, σαρώνοντας κατακτήσεις και προωθώντας αποφασιστικά τις απολύσεις, τα κλεισίματα νοσοκομείων, σχολείων και άλλων δομών και οργανισμών, τη συντριβή των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας.
·         Τα μέτρα, συνεχίζονται με ρυθμό πολυβόλου: Απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και μεταθέσεις παντού, δημιουργία τεχνητών υπεραριθμιών (και η αξιολόγηση περιμένει στη γωνία). Συνολική αιχμαλωσία με φόντο την πρόθεση για πλήρες ξεδόντιασμα της έννοιας «μόνιμη και σταθερή δουλειά», ακόμα και αν –θεωρητικά- την διατηρεί κάποιος. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε μόνο στη μέση της πορείας του πλήρους ξεθεμελιώματος οποιουδήποτε θύλακα μόνιμης και σταθερής δουλειάς και ότι οι απολύσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη: μαζικές ή κομματιαστές, άμεσες ή σταδιακές. Παράλληλα με την πλήρη ελαστικοποίηση των συνθηκών των όποιων «μόνιμων» παραμείνουν.
·         Μέσα στο καλοκαίρι, προωθήθηκαν και οι αντιδραστικές αλλαγές για το Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση. Μέσω των απανωτών εξεταστικών – ταξικών φραγμών από την Α’ Λυκείου (με θέματα κατά 50% από τράπεζα θεμάτων), το σύστημα στοχεύει να συντρίψει μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και να πετάξει μεγάλα τμήματά της έξω από την εκπαίδευση σε δομές κατάρτισης και απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Τα μέτρα αυτά προστίθενται στην εντεινόμενη άθλια οικονομική κατάσταση των οικογενειών αλλά και στη συνολική απόσυρση του κράτους από μια σειρά υποχρεώσεις που είχε, σε σχέση με την παροχή στοιχειωδών συνθηκών δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης (βιβλία, μετακινήσεις κλπ.)
·         Για να προωθηθούν όλα αυτά, εντείνεται όλο το κλίμα περιστολής στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιστρατεύσεων, κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Το μήνυμα που στέλνει το κεφάλαιο είναι σαφές: «ο λαός δε δικαιούται να έχει δικαιώματα»!
Και όλα αυτά γίνονται στο φόντο πύκνωσης των σύννεφων πολέμου στην περιοχή, καθώς ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ετοιμάζεται –μέσω της επέμβασης στη Συρία- να ματοκυλίσει μια ακόμα χώρα αλλά και να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στα αφεντικά της, στους φονιάδες των λαών, εκθέτοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους. Βαθαίνοντας το ξεπούλημα της χώρας και του λαού σε αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.
Οι απολύσεις αποτελούν αιτία πολέμου. Απεργιακό λουκέτο μέχρι τη νίκη! Να γυρίσουμε την πλάτη στις σειρήνες της ήττας!
Απέναντι στον πόλεμο του συστήματος και στη μνημονιακή βαρβαρότητα, μόνη λύση είναι να βγει ο λαός με μαζικούς αγώνες στο προσκήνιο. Κόντρα στις αυταπάτες εκλογικών λύσεων και επίδοξων σωτήρων σε κυβερνήσεις, σε επιτροπές κοινωνικού «διαλόγου», σε ΠΥΣΔΕ και σε κάθε λογής μηχανισμούς εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.
Απαντάμε: ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Η μόνη πρόταση που μπορεί να υπάρχει σε μια τέτοια επέλαση είναι η απεργία διαρκείας.
Ισχυρά όπλα του κλάδου είναι η μαζικότητά του, η πανελλαδική του διασπορά, η υπαρκτή (έστω με τα προβλήματα που έχει) συνδικαλιστική συγκρότηση και, τέλος, η καθημερινή ώσμωσή του με το λαό, γεγονός που του παρέχει τη δυνατότητα δικτύου λαϊκής αντιπληροφόρησης. Στη συγκυρία αυτή, πρόσθετα όπλα αποτελούν η δυνατότητα σύμπηξης μετώπου με τους μαθητές, με τους συναδέλφους στο χώρο της υγείας, αλλά και οι συνολικές πολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών, από τη συγκρότηση και το ξέσπασμα σκληρών αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Όλα τα άλλα είναι φλυαρίες και τεχνικές αποφυγής της σύγκρουσης. Όσο για το ερώτημα «πόσο θα αντέξουμε, άραγε;», έχουμε να απαντήσουμε με δύο ερωτήσεις: Πόσο θα αντέξουν άραγε στην ανεργία, οι συνάδελφοί μας που είναι υπό απόλυση αλλά κει εμείς οι αυριανοί απολυμένοι; Και τι θα είχε συμβεί αν πέρσι το Μάη η ΟΛΜΕ δε σήμαινε άτακτη υποχώρηση και υλοποιούσε τις αποφάσεις των συνελεύσεων για απεργία στις εξετάσεις – κόντρα στην επιστράτευση;
Τα παραπάνω τα γνωρίζει καλά η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό 25 ολόκληρες μέρες πριν την πιθανή ημερομηνία έναρξης της απεργίας εκδήλωσε μέσω του εκπροσώπου της τη γνωστή χυδαία επίθεση στο ενδεχόμενο απεργίας. Κάτι παραπάνω ξέρουν αυτοί!
Η απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας από την έναρξη της χρονιάς (είχε παρθεί ΠΡΙΝ τις απολύσεις των μόνιμων συναδέλφων μας) θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε απεργία από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Με βάση τον προγραμματισμό για συνέλευση προέδρων στις 9 Σεπτέμβρη, η απεργία διαρκείας θα έπρεπε να ξεκινήσει από την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη. Παρόλα αυτά, με βάση τις προτάσεις που υπάρχουν, υποστηρίζουμε την πρόταση για:
1.       Απεργία διαρκείας με τη μορφή 5μερων επαναλαμβανόμενων με έναρξη τη 16η Σεπτέμβρη, νέες γενικές συνελεύσεις 19 Σεπτέμβρη και συνέλευση προέδρων 21 Σεπτέμβρη. Επιπρόσθετα:
2.      Να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένες με στόχο να φτάσουν στο επίπεδο του σχολείου. Οι απεργιακές επιτροπές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες απεργιακής φρουράς, δημιουργίας πανό και παρεμβάσεων στην κοινωνία, δημιουργίας απεργιακών ταμείων, οργάνωσης εκδηλώσεων αλλά και συναυλιών πολιτικής και οικονομικής στήριξης της απεργίας
3.       Οι ΕΛΜΕ που θα αποφασίσουν στις συνελεύσεις τους ότι κινούνται στην κατεύθυνση της απεργίας διαρκείας, να είναι σε συνεννόηση και να προσπαθήσουν να υλοποιήσουν την κατεύθυνση αυτή σε απευθείας συντονισμό μεταξύ τους ως πρωτοβάθμια σωματεία, σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ «τα στρίψει».

Ανατροπή των απολύσεων – ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι πίσω στις θέσεις τους  - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
Ξήλωμα όλου του νομοθετικού πλαισίου αύξησης ωραρίου – διαθεσιμοτήτων – μετατάξεων – «κινητικότητας»- πλεονασμάτων – κλεισιμάτων τομέων.
Ενάντια στους ταξικούς φραγμούς – Δωρεάν Δημόσια Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
Ξήλωμα του νομοθετικού πλαισίου για το Λύκειο, την Τεχνική και την κατάρτιση. Οχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία μέσω της «μαθητείας».
Δουλειά – δωρεάν Παιδεία – δωρεάν Υγεία για όλο το λαό
Όχι στο κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων
Καμία εμπλοκή – καμία διευκόλυνση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία.
Να κλείσουν οι βάσεις και να διακοπεί κάθε διευκόλυνση.
Παλεύουμε για τη ζωή μας

deltioake.blogspot.com                                                                                                                          1/9/2013

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Αποφασίζουμε και διατάζουμε!Κανένας δε θα χαλάει τους σχεδιασμούς μιας αντιδραστικής πολιτικής στην εκπαίδευση