Απέχουμε από τις ηλεκτρονικές εκλογές Δεν συναινούμε στον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών
Απέχουμε από τις ηλεκτρονικές εκλογές Δεν συναινούμε στον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε και το θέμα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δύο παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) αποφάσισαν την διενέργεια εκλογών σύμφωνα με τον 4808 (ν. Χατζηδάκη) που προβλέπει κάθε ψηφοφορία να γίνεται όχι μόνο δια ζώσης αλλά και ηλεκτρονικά. Ακριβώς όπως και στις εκλογές για τα συνέδρια ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ. Ήταν μια εξέλιξη που δεν μας αιφνιδίασε. Αυτή τη φορά όμως δίνεται το κύριο βάρος και ουσιαστικά προωθείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού μόνο όσα μέλη του συλλόγου θέλουν να συμμετέχουν δια ζώσης καλούνται να το δηλώσουν.
Η ΔΑΚΕ χωρίς περιστροφές, επικαλείται και προκρίνει τη «νομιμότητα». Η ΔΗΣΥ συμφωνεί και επαυξάνει τονίζοντας τον κίνδυνο «προσβολής» της εκλογικής διαδικασίας γενικώς και αορίστως. Η επιμονή της δε να αναφέρεται σε αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε από ποιους κινδυνεύει ο σύλλογος.
Η εκπρόσωπος της ΑΣΕ επίμονα αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας απλώς πως επιθυμεί τη δια ζώσης διαδικασία και επιφυλάχθηκε για το τι τελικά θα κάνει. Προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για να μη δεσμευτεί. Την καλέσαμε να καταγγείλει και να μην καταθέσει ψηφοδέλτιο, αφού η άρνηση δύο παρατάξεων θα δημιουργούσε άλλη δυναμική αλλά και πίεση προς τις κυρίαρχες παρατάξεις. Τις επόμενες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι καταθέτει ψηφοδέλτιο. Αυτή η στάση της, πέρα από τα άλλα, δείχνει την υποταγή της στους αρνητικούς συσχετισμούς, αποδεικνύει την ουσιαστική συμφωνία της και αποφεύγει το καθήκον της πάλης για ανατροπή του νόμου, σε αντίθεση με όσα δηλώνει.
Υποστηρίζει -σωστά- ότι είναι αντίθετη σε μια διαδικασία που θέλει τους εκπαιδευτικούς να πατάνε «κουμπιά» και «like» όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν όμως διαχωρίζει την «πραγματική κάλπη» από την ηλεκτρονική στην ουσία τους καλεί να νομιμοποιήσουν την ηλεκτρονική. Ποιους και πόσο πείθει τελικά το επιχείρημα «στηρίζουμε την πραγματική κάλπη», όταν ο μεγάλος κερδισμένος είναι η «τηλε»-κάλπη; Βάζει προτεραιότητα στην «αλλαγή των συσχετισμών δια της παραταξιακής καταγραφής». Σε τι θα της χρησιμεύσει όμως ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα από μια διαδικασία που πιστοποιεί την παραίτηση και την υποταγή; Ποια κινηματική κατάσταση αποτυπώνει; Ποια «νίκη» καταγράφει; Ποια πρόταση για δράση έρχεται να υπηρετήσει; Σε ποια δράση καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει; Σε ποιους αγώνες τον καλεί;
Και οι τρεις παρατάξεις, η κάθε μια με την πολιτική της άποψη, την τακτική της, υπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης. Ο νόμος Χατζηδάκη στοχεύει στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, τη διάλυση των σωματείων. Καταργούνται -ουσιαστικά- οι ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και αντικαθίστανται από εικονικές, όπου όλα διευθετούνται με ένα κλικ και με τη λογική της ανάθεσης. Το επιχείρημά τους ότι έτσι προασπίζονται τη συνδικαλιστική δράση, ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας, ότι ενισχύεται το σωματείο δεν στέκει. Η προάσπιση της συνδικαλιστικής δράσης δεν μπορεί να γίνει με την πλήρη ευθυγράμμιση σε όσα ορίζει ο νόμος ούτε με την επίκληση της νομιμότητας και της «νομικής κάλυψης» που δίνει αυτός. Οι αγώνες μας είναι δίκαιοι!
Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας θα γίνει μέσα από μαζικούς απεργιακούς αγώνες που θα έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης. Ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης χωρίς τις μεσοβέζικες λύσεις των «ενιαίων κειμένων» ή της επιλεκτικής αντίδρασης στο νόμο Χατζηδάκη.
Υποστηρίζουν ότι μέλημά τους είναι η αύξηση της συμμετοχής αποκλειστικά στις εκλογές, μια αύξηση ψευδεπίγραφη. Και το κάνουν για να σώσουν τα προσχήματα. Ένα σωματείο επιβεβαιώνει τη δύναμή του κυρίως μέσω των συλλογικών διαδικασιών. Ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις, δραστηριοποίηση των μελών του, αυτά είναι τα «όπλα» μας για να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική. Συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, στήριξη και αλληλεγγύη. Όλα αυτά λείπουν όχι μόνο (ή κυρίως) λόγω της πίεσης της καθημερινότητας, των μετακινήσεων, των μεγάλων αποστάσεων. Η απογοήτευση του κόσμου από τα αλλεπάλληλα ξεπουλήματα των συνδικαλιστικών ηγεσιών φέρνει την αποστράτευση. Αυτό που προτάσσεται είναι ο εκβιασμός του «μικρότερου κακού», η λογική της ανάθεσης, η εκλογή «εκπροσώπων», η δημιουργία και έλεγχος ενός σωματείου «σφραγίδα».
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών απαντάμε ότι δεν σκοπεύουμε να δώσουμε δημοκρατικό άλλοθι ούτε στο κράτος, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στο σύστημα χρησιμοποιώντας τα «εργαλεία» που μας δίνουν. Αρνούμαστε να συναινέσουμε στον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών, του σωματείου.
Οι ζωντανές συλλογικές διαδικασίες δίνουν νόημα και υπόσταση στα σωματεία κι εμείς θέλουμε τα σωματεία όργανα συγκρότησης αγώνα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αξιολόγηση, τη φτωχοποίησή μας, την φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τις διώξεις εκπαιδευτικών.
Αυτός ήταν ο λόγος που απείχαμε από τις εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ, γι’ αυτό απέχουμε τώρα από αυτές τις εκλογές: γιατί πιστεύουμε ότι οι συνδικαλιστές λογοδοτούν μόνο στα σωματεία τους και σε κανέναν άλλο. Πολύ περισσότερο που για πρώτη φορά σε άμεσες διαδικασίες του σωματείου μας οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού επιχειρούν να εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη. Σ’ αυτή τη φάση που δεν έχει εμπεδωθεί η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, ούτε από τους συναδέλφους στο σωματείο μας αλλά ούτε και πανελλαδικά η αποχή μας από τις εκλογές θέλει να αποτελέσει ένα βήμα για καταγγελία του ν. Χατζηδάκη με στόχο την ανατροπή του.
Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε τη δράση μας. Με την παρουσία μας στο Διοικητικό Συμβούλιο το προηγούμενο διάστημα επιδιώξαμε να ζωντανέψουμε τις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου και όχι να ευνοήσουμε την πρακτική της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε κάποιους που θα μιλούν και θα ενεργούν εκ μέρους των συναδέλφων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για
Ø ανατροπή όλου του πλαισίου της αξιολόγησης
Ø άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και των αναπληρωτών
Ø αυξήσεις στους μισθούς
Ø ανάκληση ΟΛΩΝ των πολιτικών και συνδικαλιστικών διώξεων
Ø ανατροπή των αντεργατικών νόμων 4808 (ν. Χατζηδάκη) και 5055 (ν. Γεωργιάδη)
Ζητάμε να διενεργηθούν οι εκλογές μόνο διά ζώσης!
Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας!
Καλούμε τους συναδέλφους να μην νομιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές εκλογές!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου