Πειραιάς: Το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (βίντεο και φωτογραφίες)

Πειραιάς: Το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (βίντεο και φωτογραφίες)

H πορεία που διοργάνωσε η "Πρωτοβουλία Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων" ξεκίνησε από το σταθμό του ΗΣΑΠ κατά τις 12:30. Αφού προχώρησε αρχικά γύρω από το λιμάνι μπήκε σε αυτό από τη πύλη 3 (κρητικά καράβια). Φτάνοντας στην Ε2 όπου βρίσκεται ο πρώτος καταυλισμός προσφύγων αρκετοί ήρθαν κοντά, χειροκροτούσαν, καλούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μπουν στη πορεία. Και ας μην είχαμε μαζί μας οποιαδήποτε υλική βοήθεια. Υπήρξε ενθουσιασμός αλλά και συγκίνηση. Φωνάχτηκαν συνθήματα στα ελληνικά, αγγλικά και αραβικά. Διαβάστηκαν τα κείμενά μας στις γλώσσες τους από τους ίδιους. Στη συνέχεια προχωρήσαμε προς τον καταυλισμό στη Πέτρινη Αποθήκη με τη πορεία να την πλαισιώνουν πλέον όλο και περισσότεροι πρόσφυγες. Και εκεί το κλίμα παρόμοιο. Με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων προσφύγων κατευθυνθήκαμε προς τη πύλη 1 όπου βρίσκονται και ο μεγαλύτερος καταυλισμός. Λίγο πριν κάναμε στάση έξω από τη πύλη του υπουργείου Ναυτιλίας.
Τα συναισθήματα μεταξύ των προσφύγων ανάμικτα. Είχαν να κάνουν ανάλογα με το πόσο καιρό βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι στο λιμάνι, από το κατά πόσο ελπίζουν τελικά στη συνέχιση του ταξιδιού της προσφυγιάς, από το γεγονός του πολέμου στις χώρες τους. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα είχαν να κάνουν με τα δικαιώματά τους για συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης, για το σταμάτημα του πολέμου και βεβαίως για τη δυνατότητά τους να μπορούν να επιλέξουν για το αν θα μείνουν ή θα φύγουν ελεύθερα. Συνθήματα που δεν φωναζόντουσαν μόνο από τους Έλληνες διαδηλωτές αλλά και από τους πρόσφυγες. Κυριάρχησε το STOP THE WAR. Προς το τέλος ακούστηκε και το OPEN THE BORDER, ελάχιστα όμως. Γιατί πως να το κάνουμε, όπως λέγανε και κάποιοι από τους ίδιους, η προσφυγιά, όπως και κάθε είδους μετανάστευση άλλωστε, είναι καταναγκαστική. Δεν είναι επιλογή. Θα προτιμούσαν να σταματήσει τώρα ο πόλεμος και να γυρίσουν στις πατρίδες τους, στο τόπο τους, μιας και ο μύθος του ευρωπαϊκού παράδεισου πλέον καταρρίπτεται, και να τους αφήσουν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.
Εμείς τους καλέσαμε και τους παροτρύναμε να οργανωθούν και να αγωνιστούν για όλα όσα δικαιούνται. Από το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για την ανθρώπινη διαβίωσή τους και τη δυνατότητα να πάνε όπου νομίζουν ότι θα είναι καλύτερα γι' αυτούς. Όπου κι αν βρίσκονται ή βρεθούν. Αλλά αυτό στη χώρα μας δεν μπορούν να το κάνουν οι πρόσφυγες μόνοι τους. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μαζικό λαϊκό κίνημα πραγματικής αλληλεγγύης που θα διεκδικεί από το κράτος αλλά και θα παλεύει ενάντια στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τη χρησιμοποίηση της χώρας γι' αυτές. Ένα κίνημα που θα στοχεύει τον κοινό εχθρό θα δόσει τη δυνατότητα και στους πρόσφυγες να διεκδικήσουν.
Στη πορεία συμμετείχαν η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ., η ΟΡ.Μ.Α., η Κόντρα, η ΑΤΙΚ, οι αγωνιστές από τη Τουρκία και το Κουρδιστάν του Λαϊκού Μετώπου, οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ -ΤΕΙ, η Πορεία, η Ταξική Πορεία, η Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στα Νότια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αν προσαρμοστούμε, δεν θα ζήσουμε!

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ