Τα «μπλακ άουτ» της απελευθέρωσης Ενέργειας σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία, Δανία και Ιταλία


Δημοσίευση: Τετ, 02/07/2014 - 19:59

Το Σεπτέμβρη του 2003 δύο πολύ γνωστές εφημερίδες σε ΗΠΑ και Βρετανία αναγκάζονται να τα βάλουν με την απελευθέρωση της Ενέργειας, που τόσο πολύ είχαν και έχουν στηρίξει.
Η «Wall Street Journal» στις 30 Σεπτέμβρη είχε τίτλο «Μπλακ άουτ από ...φιλελευθεροποίηση της αγοράς». Στις 29 Σεπτέμβρη ο «Guardian» έγραφε ότι «η απομάκρυνση από την κρατικά ελεγχόμενη ηλεκτροδότηση και τα συστήματα παροχής Ενέργειας δημιούργησε τεράστια αβεβαιότητα. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν επενδύουν σε νέους σταθμούς, επειδή βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται και, μάλιστα, φροντίζουν να κλείσουν όσα εργοστάσια κρίνουν περιττά».
Έμειναν στο σκοτάδι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι
Αυτό που είχε εξαναγκάσει τις δύο εφημερίδες να γράψουν κατά της απελευθέρωσης ήταν τα μπλακ άουτ που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Στις 14 Αυγούστου πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι των βορειοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ έμειναν δίχως ρεύμα, όπως επίσης και η επαρχία Οντάριο του Καναδά.
Το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν είχε καταρρεύσει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε κράτη της Ευρώπης. Στις 28 Αυγούστου του 2003 σημειώθηκε μπλακ άουτ στο Λονδίνο για μισή ώρα, στις 25 Σεπτέμβρη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από 3 ώρες έμειναν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ανατολική Δανία και στη Νότια Σουηδία. Στις 28 Σεπτέμβρη 55 εκατομμύρια Ιταλών βυθίστηκαν στο σκοτάδι ενός μπλακ άουτ που επηρέασε όλη τη χώρα εκτός της Σαρδηνίας.
Το ενεργειακό πάρτι που οδήγησε στα μπλακ άουτ της Καλιφόρνιας
Από το 1996 τα 34 εκατομμύρια κατοίκων της Καλιφόρνιας έζησαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας. Οι εταιρείες «Pacific Gas & Electric», η «South California Edison» και η«San Diego Gas & Electricity» -βασικοί προμηθευτές ηλεκτρισμού της Καλιφόρνιας- έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, ακόμα και τεχνητές κρίσεις Ενέργειας.
«Στην ουσία οι τρεις μεγάλοι δημιούργησαν μια τεχνητή κρίση, για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη, ζητώντας μια αύξηση της τιμής τού 35% και να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό, όταν μεγάλες ποσότητες διώχνονταν στον καταναλωτή μέσω ενός, δύο ή και πολλές φορές τριών μεσαζόντων, ώστε έτσι να χάνεται η πηγή προελεύσεως της Ενέργειας. Με τις απειλές ότι θα πτωχεύσουν και ότι η πολιτεία της Καλιφόρνιας θα βυθιστεί στο σκότος και τη δημιουργία οικονομικής καταστροφής, επιτεύχθηκε ο πόθος τους και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κ. Davis έδωσε 38 δισεκατομμύρια δολάρια από το ταμείο επειγουσών αναγκών στους τρεις μεγάλους ως προσωρινή λύση», αποκάλυπτε ο Παύλος Μαλούτας, που μίλησε ως στέλεχος της «Sun & Wind Synergy Inc., Los Angeles, USA» σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» έγραφε πως οι λογαριασμοί του ρεύματος συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για τους κατοίκους της Καλιφόρνιας από ό,τι τα μπλακ άουτ, αφού η Επιτροπή των Δημοσίων Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας ενέκρινε αύξηση που ξεκινά από το 46% στην τιμή παροχής ρεύματος.
Η περίπτωση του ενεργειακού κολοσσού «Enron»
Όταν η «Enron» κατέρρευσε προκαλώντας σοβαρά ενεργειακά προβλήματα στις ΗΠΑ και η λαϊκή οργή απαιτούσε απαντήσεις, άρχισε να ξεδιπλώνεται μια υπόθεση που είχε και πολύ σκοτεινές πλευρές πέραν των επιπτώσεων από τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.
Ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Τζότζεφ Νταν κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πως η «Enron» στοιχημάτιζε στις αγορές ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια θα ανέβουν σημαντικά και πως σύμφωνα με τα αρχεία της ίδιας της εταιρείας, η «Enron» στοιχημάτιζε ολοένα και περισσότερα χρήματα σε μελλοντική αύξηση της τιμής.
Δηλαδή, η «Enron» χειραγώγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας το 2000 και το 2001 στην Καλιφόρνια και με τεχνητές ελλείψεις πετύχαιναν αυξήσεις στα τιμολόγια.

.... είπε απλά την ωμή αλήθεια του Καπιταλισμού (ή όταν βάζουν τους κρεττίνους να πουν αυτό που θέλουν να κρύψουν..)


"Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάνταΆρα λοιπόν το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό".
- Μιχάλης Ταμήλος, βουλευτής ΝΔ.

Από μικρό κι' απο χαζό μαθαίνεις την αλήθεια δεν λέει η λαϊκή σοφία; Ο βουλευτής της ΝΔ Ταμήλος - μέσα στην χαζομάρα του - είπε μια αλήθεια. Την ωμή αλήθεια για τον Καπιταλισμό. Εκεί που το ρεύμα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των στοιχειωδών παροχών που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, είναι εμπόρευμα. Εμπόρευμα το ρεύμα, εμπόρευμα η υγεία και η παιδεία, εμπόρευμα και το νερό, εμπόρευμα το φαϊ και τα πάντα

Ο Μ.Ταμήλος έχει προϊστορία βέβαια στο να λέει (έστω κουτσές και άθελα του) αλήθειες για την φύση του Καπιταλισμού. Τις προάλλες (Δεκέμβρης 2013) είχε πει πως ένα αστικοδημοκρατικό καθεστώς, ένα καθεστώς δηλαδή Καπιταλισμού, δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει δουλειά και ένα πιάτο φαϊ στον κόσμο. Δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με τους πεινασμένους. Δεν είναι δα και κομμουνιστικό καθεστώς. Ορίστε οι δηλώσεις:

"Πάνω από 1.5 εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι. Αυτό δεν μπορεί να το λύσει το κράτος. Δεν έχουμε κομμουνιστικό καθεστώς για να είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε δουλεία και ένα πιάτο φαΐ στον κόσμο. Δεν υπάρχει περίπτωση για τα επόμενα πέντε χρόνια το κράτος να ασκήσει κοινωνική πολιτική μέσω προσλήψεων. Πρέπει πρώτα να ορθοποδήσουμε και να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία μας".

Μην πυροβολείτε λοιπόν τον Ταμήλο.
Του ξεφεύγουν και λέει την ωμή πραγματικότητα.


«Αν η "Rachel Erickson" περίμενε το δικό της πρωθυπουργό, δηλαδή τον Ντέιβιντ Κάμερον, να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2021 (σύμφωνα με όσα υποσχέθηκε στις 20.5.2014 ο κ. Αντώνης Σαμαράς), θα είχε πεθάνει της πείνας. Η άνεργη ηθοποιός του Λονδίνου, όμως, σκέφτηκε να κάνει κάτι μόνη της. Εφτιαξε μια μονοπρόσωπη εταιρεία υπηρεσιών ξενάγησης στις δημόσιες τουαλέτες του Λονδίνου! Και, απ' ό,τι δείχνει ένα σχετικό ρεπορτάζ του BBC (21.5.2014), έχει πάντα δουλειά» (Π. Μανδραβέλης, «Καθημερινή», 29/6/2014 σε άρθρο με τίτλο: «Οι τουαλέτες και η ανεργία»). Να, λοιπόν, η λύση για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Να φτιάξουν επιχειρήσεις για την ξενάγηση στις τουαλέτες. Ας φτιάξουν επιχειρήσεις και για την ξενάγηση στην επιστημονική φαντασία, αφού δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες. Και πού ξέρεις.... σύμφωνα με τον αγοραίο δημοσιολόγο κάτι μπορεί να γίνει. Αλλωστε, έτσι είναι ο θεός της αγοράς. Δοκιμάζεις και αν τα καταφέρεις έχει καλώς, διαφορετικά υπάρχει και ο Καιάδας... 
... και εμπαιγμός των ανέργων
Το λέει χωρίς ντροπή προς τους ανέργους και τους εργαζόμενους, εμπαίζοντάς τους, ο δημοσιολόγος των μεγαλοεπιχειρηματιών και η εφημερίδα του στο ίδιο άρθρο, ότι αυτή θα είναι ή έτσι πρέπει να είναι η ζωή τους. «Το καλύτερο είναι ότι υπάρχουν άλλα προϊόντα που κανείς μας σήμερα δεν μπορεί να τα σκεφτεί. Αυτά θα αποκαλυφθούν μέσα από εκατομμύρια δοκιμές, χιλιάδων νέων ανθρώπων -αν, φυσικά, τους επιτρέψουμε να επιχειρήσουν. Δε θα επιτύχουν όλοι. Πολλοί μπορεί να αποτύχουν. Οι τρεις ή οι πέντε που θα καινοτομήσουν επιτυχώς για τις διεθνείς αγορές θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά». Τι θα γίνουν οι υπόλοιποι; Θα είναι οι αποτυχημένοι, έτσι τους λέει το σύστημα και δεν τους αξίζει καμιά τύχη. Στα ζάρια, λοιπόν, η ζωή των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων ανθρώπων. Η, πιο σωστά, στην ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για το κέρδος. Η σαπίλα σ' όλο της το μεγαλείο. 

Πάψε να τους ακούς!


- Σε ενημέρωσαν ότι η Τζέννιφερ Λόπεζ έχασε πέντε κιλά και ομόρφυνε περισσότερο ο κώλος της. Στην φούρια τους, όμως, ξέχασαν να σε ενημερώσουν ότι αυτή την στιγμή κάνουν απεργία πείνας στις φυλακές όλης της χώρας πάνω από 4.500 άτομα.

- Θεώρησαν ως σημαντική είδηση το ότι κατεδαφίστηκε ένα κτήριο στην Τσεχία και παραλίγο να σκοτωθεί κάποιος θεατής από μια αδέσποτη πέτρα. Εκείνο που δεν θεώρησαν ως σημαντική είδηση είναι ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τετραμελούς οικογένειας ορίστηκε σε 400 ευρώ μηναίως ή 13,30 ευρώ ημερησίως. Κανείς τους δεν τόλμησε να μιλήσει για κοροϊδία.

- Διατυμπάνισαν το ότι έφαγε δυο μπούφλες το σκουτί που ακούει στο όνομα Νικόλαος Μαραντζίδης και παριστάνει τον καθηγητή πανεπιστημίου. Έκαναν, όμως, μαστίχα το ότι έξι άτομα σακάτεψαν στο ξύλο έναν μετανάστη, ο οποίος τόλμησε να καταθέσει στο δικαστήριο για την υπόθεση με τους φραουλάδες τής Μανωλάδας.

- Σε φλόμωσαν με τα οφέλη που θα έχει -και καλά- για τον τόπο το σπάσιμο της ΔΕΗ σε μικρότερα κομμάτια και το σταδιακό ξεπούλημά της. Όμως, δεν έβγαλαν άχνα για τις επιπτώσεις που είχαν στην τσέπη του καταναλωτή παρόμοια ξεπουλήματα σε όσες χώρες υλοποιήθηκαν.

- Αποδίδουν και ξανααποδίδουν εύσημα στην γαλλική δικαιοσύνη, η οποία τόλμησε να οδηγήσει ενώπιόν της ολόκληρο -πρώην και εκ νέου υποψήφιο- πρόεδρο δημοκρατίας (και δεν είναι η πρώτη φορά). Δεν τολμούν, όμως, να αφήσουν έστω το παραμικρό υπονοούμενο για την ελληνικό δικαιικό σύστημα που δεν τολμά να στραφεί καθ' οιουδήποτε εν ενεργεία πολιτικού
Γέμισαν την οθόνη τής τηλεόρασής σου με πτώματα παιδιών από την επέλαση των θεοβαρεμένων ισλαμιστών στο Ιράκ. Δεν τόλμησαν, όμως, να δείξουν ούτε ένα πτώμα παιδιού από την επέλαση των πολιτειακών και των "προθύμων" συμμάχων τους πριν δώδεκα χρόνια στον ίδιο τόπο.
- Προκειμένου να διευκολύνουν το θάψιμο των ασφαλιστικών ταμείων, προπαγανδίζουν με κάθε τρόπο τα καλά τής ιδιωτικής ασφάλισης. Όμως, κανείς τους δεν σκέφτηκε να διανθίσει τα σχετικά ρεπορτάζ με μια αναφορά στην γνωστή ιστορία τής "Ασπίς-Πρόνοια".

- Λυσσάνε και ξαναλυσσάνε με τις αυθαίρετες παράγκες που στήνει ο κάθε φουκαράς προκειμένου να στεγάσει την οικογένειά του. Αλλά για το Mall (το χαρακτηρισμένο ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης) ή για τις θεσμοθετημένες καταπατήσεις των μεγαλοξενοδόχων δεν νοιώθουν καμμιά ανάγκη διαμαρτυρίας. Προφανώς, γι' αυτούς η αυθαιρεσία δεν είναι κακό πράγμα όταν φέρνει κέρδη.

- Κόπτονται υπέρ της "Ελληνικός Χρυσός" και αραδιάζουν μυθικά κέρδη που τάχατες θα προκύψουν για τον τόπο από την εξόρυξη του πολύτιμου αυτού μετάλλου. Δεν διευκρινίζουν, όμως, σε ποιες τσέπες θα χωνευτούν όλα αυτά τα κέρδη. Όπως δεν διευκρινίζουν πως, στο διάβα τής ιστορίας, κανένας σκλάβος δεν πλούτισε επειδή δούλευε στα χρυσωρυχεία των αφεντάδων του.
- Πανηγυρίζουν για την "οικοπεδοποίηση" των θαλασσών μας και την μελλούμενη παραχώρησή τους για εκμετάλλευση στις μεγάλες πολυεθνικές τού πετρελαίου, ισχυριζόμενοι πως έτσι θα δούμε καλύτερες μέρες.Ξεχνούν, όμως, να μας υπενθυμίσουν ότι πετρέλαιο έχουν και η Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζάν και το Νότιο Σουδάν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους ζουν σε παράδεισο.
- Σου προβάλλουν τους ελάχιστους που -τάχα- διακρίθηκαν επειδή σκαρφίστηκαν μια ηλεκτρονική καινοτομία (συνήθως πρόκειται για χαζοεφαρμογές κινητών τηλεφώνων), επαινώντας την ευφυΐα τους και την "πρωτοποριακή" τους σκέψη. Ξεχνάνε, όμως, να παρατηρήσουν ότι όλοι αυτοί αποτελούν κλάσμα εκατοστού μονάδος και ότι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι νέοι παλεύουν εξουθενωμένοι στον πάτο, αναγκασμένοι να πορεύονται έχοντας ξεχάσει τα όνειρά τους.
- Για όλους αυτούς, βέβαια, η νέα γενιά έχει θεοποιηθεί. Όλα γι' αυτήν γίνονται. Ακόμη και οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται (με το ζόρι, μη ξεχνιόμαστε) ο λαός, γι' αυτή την νέα γενιά -υποτίθεται πως- γίνονται. Η ειρωνεία είναι ότι, για να στα βάλουν όλα τούτα στο μυαλό, χρησιμοποιούν παλιές καραβάνες τής εξωνημένης δημοσιογραφίας, βολεμένους κονδυλοφόρους σε καλοπληρωμένα μετερίζια και κάθε λογής μουσούδι που πλουτίζει επί χρόνια και χρόνια προπαγανδίζοντας τις "αξίες" ενός γερασμένου και σάπιου κατεστημένου.

Κι όμως, σε όλους αυτούς έχεις εκχωρήσει το δικαίωμα να σε "ενημερώνουν", να σε καθοδηγούν, να σου υποδεικνύουν το "σωστό" και το "λάθος", να σε τρομοκρατούν, να σε κρατούν στο σκοτάδι, να μη σ' αφήνουν ν' αποτινάξεις τις αλυσίδες σου.

Πάψε να τους ακούς!

Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει και, επί τέλους, πάψε να τους ακούς!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κυβέρνηση σου λέει ,γυναίκα μιλα!!

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Να αυξηθούν οι μισθοί, να παρθούν πίσω οι ανατιμήσεις